Euroopa Noorteportaal
Teave ja võimalused noortele kogu Euroopas.

Go!nno – ahol a te ötleted is valóra válhat!

A Go!nno a Nemzeti Innovációs Hivatal, Kaleidoszkóp rendszerén belül indított komplex, interaktív innovációs szolgáltató portálja, amely segítséget nyújt a fiatal vállalkozóknak ötleteik megvalósításában.

A mentorálás

 

A programba lehet jelentkezni mentornak és mentoráltnak egyaránt. A mentorok önkéntes alapon vállalják, hogy minimum egy éven keresztül tartják a kapcsolatot a mentorált vállalkozóval havonta egyszer személyesen, illetve online módon akár többször is. A mentorált vállalkozó segítséget kap az ötletei megvalósításában, ismeretei bővítésében, üzleti stratégia fejlesztésében, marketing stratégiák elsajátításában, tapasztalatok szerzésében. Mentoráltnak jelentkezhet bárki, akinek innovatív, megvalósításra váró ötletei vannak, kezdő vállalkozó, aki kellő motivációval rendelkezik.

 

A Nemzeti Innovációs Hivatal és a Kaleidoszkóp

 

A Kormány egyik kiemelt célja a gazdaság fejlesztése, melyhez szorosan hozzátartozik az innováció. Ennek érdekében hozták létre a Nemzeti Innovációs Hivatalt (NIH). A NIH a Kormány technológiai innovációért és kutatás-fejlesztésért felelős szerve. Irányítása a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozik, elnökét és elnökhelyettesét a miniszter nevezi ki.

 

A Kaleidoszkóp a Nemzeti Innovációs Hivatal információs rendszere. Célja, hogy egy egységes Kutatás-fejlesztési és Innovációs (KFI) adatbázist hozzon létre, amely magába foglalja a szektor releváns vállalatait, intézményeit, illetve azon adatokat, amelyek a szakpolitikai döntéshozatalban szerepet játszanak. A kaleidoszkóp szolgáltatásai: 7000 KFI szervezet és vállalkozás adatai, KFI elemzések (általános és ágazati) és kapcsolódó statisztikák, térképalapú kereső, 350 magyar kutatási infrastruktúra regisztere, Innovációs szolgáltatások (start-upokat segítő háttéranyagok, mentori rendszer), információk 15 000 közfinanszírozású KFI projektről, projekt partnerek és projekt lehetőségek felkutatása.

 

Go!nno

A Go!nno egy ingyenes, interaktív, komplex szolgáltatáscsomag, amely leginkább a hazai fiatal vállalkozókat, ötletüket megvalósítani kívánó innovatív ötletgazdákat, illetve a start-up vállalkozásokat szeretné támogatni. Mindezt naprakész tájékoztatással, mentori segítségnyújtással, fórumok üzemeltetésével, partnerek, szolgáltatók elérésével teszi.

 

A programot a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) 2012. november 12-18. között megrendezett Fiatal Vállalkozók Hete 2012 nevű eseményén indították el nyilvánosan, a november 15-i Innovatív start-up napon.

 

A portál könnyen kezelhető, és részletes információkat nyújt. Regisztráció nélkül is hozzáférhető az általános hírek, fórumok, alapinformációk a mentorálásról, a mentorok listája, illetve a best practice (legjobb gyakorlatok) című menüpontot.

 

Jelentkezés

 

A mentorrá, illetve mentoráltá válás első lépcsőfoka a NIV honlapján egy kérdőív kitöltése, amely a személyes adatokra, a vállalkozói adatokra, illetve nyilatkozatokra terjed ki. A leendő mentoráltaknak  nem feltétel a vállalkozás megléte, azonban be kell mutatniuk az elképzelésüket röviden, kifejtve a motivációjukat, illetve az ötletük innováció tartalmát. A mentoroknak) pedig részletezniük kell a szakmai tapasztalatukat, kompetenciákat.

 

A program több körben zajlik, ezért folyamatosan várják a jelentkezőket. A jelentkezési lapok tartalma, illetve adott esetben a személyes elbeszélgetés után dönt a jelentkezők alkalmasságáról a NIH munkatársaiból alakult szakmai zsűri, majd az eredményekről értesítik a jelentkezőket. A mentorok és mentoráltak első személyes találkozójára a kéthavonta megrendezett Mentor Klub keretein belül kerül sor. A program kezdete óta közel 100 mentor, és több mint 100 mentorált (főként mikrovállalkozás és egyéni ötletgazda) találta egymásra. A párosok 60 százaléka aktívan működik.

 

Urbin Andrea

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Avaldatud: Neljap, 12/06/2014 - 11:37


Tweet Button: 

Lingid


Info for young people in the western balkans

Vajad eksperdi abi või nõuannet?

Küsi meilt!