Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Így kell céget alapítani Magyarországon

Ha új cég alapításáról van szó, mindig azt halljuk, hogy semmi másra nincs szükség, csak egy jó ötletre. Bár a koncepció a legfontosabb, azért kell még tenni kell pár lépést a piaci szereplővé váláshoz. Nézzük, mit kell tenni pontosan.

Cégünk megalapításának első lépéseként ki kell választanunk a működési formát, azaz hogy betéti társaságot, közkereseti társaságot, korlátolt felelősségű társaságot vagy részvénytársaságot szeretnénk-e létrehozni. Mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, ezt a döntést tehát profilunkhoz igazodva érdemes meghozni. Ezen kívül meg kell még határoznunk a cég nevét, ami nem is olyan egyszerű feladat és megvannak a jogi korlátai is. Az eddig bejegyzett cégnevekről jól informálódhatunk a www.e-cegjegyzek.hu oldalon, a név szerinti keresésnél. Választanunk kell még székhelyet, itt fontos lehet az adott helyszínen megfizetendő iparűzési adó mértéke. Meg kell határoznunk továbbá a jegyzett tőkét, a tagok nevét, és vagyoni hozzájárulásuk mértékét. Szükség lesz a vezető tisztségviselők adataira is, és a cég pontos tevékenységi körére, ebben a hatályos TEÁOR jegyzék segíthet.

 

Ha minden adat rendelkezésre áll, akkor szükségünk lesz egy ügyvédre, aki ezek alapján megszerkeszti a társasági okiratot. Ha ez is elkészült, következik az aláírás. Ennek során a cég valamennyi tagja egyidejűleg megjelenik a jogi képviselő előtt, ekkor kerül sor a személyazonosság, és az egyéb adatok valódiságának ellenőrzésére is. Ha szükséges, az ügyvéd ekkor további jogi felvilágosítást is ad az érintetteknek.

 

Ha a papírokkal minden rendben, akkor a dokumentumok elkészülését követő 30 napon belül be kell jelenteni a cégalapítást a székhely szerint illetékes cégbíróságnál, ezt is az ügyvéd intézi, mégpedig elektronikus úton. Itt, ha szükséges, van lehetőség hiánypótlásra, de előfordulhat olyan eset is, hogy valamilyen szabálytalanság miatt a cégbíróság rögtön elutasítja az alapítást, ennek egyik oka lehet például az ügyvédi meghatalmazás csatolásának hiánya.

 

Ha a cégbíróság mindent rendben talál, akkor rövid határidőn belül megküldi az ügyvédnek a beérkezést igazoló dokumentumokat, és az új cég adatait, mint például az adószámot, a cégjegyzékszámot, és a statisztikai számjelet.

 

Ezek után a cég ugyan már bejegyzésre kerül, de még mindig van néhány elintézni való. A következő fontos dolog, hogy a bejegyzést követő 8 napon belül számlát kell nyitni a cég nevére, és be kell fizetni rá a társasági okiratban feltüntetett, ennek minimuma minden cégtípusnál törvényben meghatározott. A számla megnyitásához a bank részére be kell nyújtani a létesítő okiratot, valamint a cégbíróság által kiadott bejegyző végzést, ezzel igazolva a cég létezését.

 

A cég indulását követő 15. napig be kell jelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, a Központi Statisztikai Hivatalnál, valamint a székhely szerinti önkormányzatnál az iparűzési adóval kapcsolatban.

 

A cégalapítás természetesen költségekkel is jár, egyszerűsített, elektronikus eljárásban alapított cég esetében a hatályos illetéktörvény szerint 50.000 Forintot kell fizetni. Ehhez jön még az ügyvédi munkadíj, amely normál esetben az illeték összegével megegyező, vagy attól csak kicsit tér el. A cégforma megválasztása anyagi szempontból is fontos, hiszen míg a betéti társaságok esetén akár 0 Forint is lehet az induló törzstőke, addig korlátolt felelősségű társaság 2014 márciusától csak 3 millió forintos induló tőkével alapítható.

 

Ha minden esetben sikerült megfelelő döntést hozni, és a bürokrácia útjait is végigjárni, onnantól kezdve tényleg minden csak a saját koncepción és ötleteken múlik, és kezdődhet a valódi munka.

 

Szőke Dániel

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 06/06/2014 - 15:29


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!