Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

„Egy falatnyi mennyország”

Suri Dominika hitt magában, mindössze 20 éves volt mikor létrehozta saját vállalkozását, a Domi’s Bake-t . különleges süteményekkel, fagylaltokkal és limonádéval várja a kedves vendégeket. Vigyázat, mert függőséget okozz!

A Domi’s Bake Shop egy csendes kis utcában található. Már az üzlet üvegén bepillantva rájövünk, hogy ez nem egy tipikus cukrászda. Na, ezt hívják látványsütésnek! Családias, barátságos légkör, melyből árad a szakma iránti szeretet, odaadás.  Az ajtón belépve, mintha egy mesebeli konyhába lépnénk be, ahol Dominika nap, mint nap a legfrissebb, legkülönlegesebb édességeket komponálja a vendégeinek.

 

Domi's Bake ShopDominika most 21 éves, de nem okozz neki gondot a kemény munka. „Elég korán önálló lettem és saját magamat láttam el. Imádok sütni, főzni és ezzel örömet okozni másoknak is. Így tudtam igazán kikapcsolódni.” A kezdetben hobbinak indult sütés, mára már igazi hivatássá és szenvedéllyé nőtte ki magát.

 

A cukrász képzés elvégzése után tudatosan kezdte el építeni a vállalkozását. "Csapatjátékosnak tartom magam, de nem vagyok alkalmazott típus. Ezért már az elejétől fogva tudtam, hogy saját vállalkozást fogok indítani”.  Éveken keresztül gondolkodott, hogyan valósítsa meg álmát. Osztott-szorzott és mindennek utána járt, ami a bolt megnyitásához elengedhetetlen volt.  Igyekezett a lehető legtöbb információt összegyűjteni ahhoz, amit a működésnél figyelembe kellett venni. Rengeteget dolgozott és a félretett pénzét a boltra költötte. Végül hosszas keresgélés után rátalált a VI. kerületben az üzletre, ami azonnal szerelem lett. „A megérzés nagyon fontos. Az üzlet választja ki a tulajdonost, és ehhez ragaszkodnunk kell!” Így 2013 decemberében megnyitott a Domi’s Bake Shop.

 

A bolt teljes mértékben más, mint a többi cukrászda, mind kinézetben, mind választékban és íz világban. Dominika legfőbb célja, hogy minőségi alapanyagok felhasználásával, olyan házias süteményeket készítsen, amelyek ötvözik a hagyományos ízeket a modern hozzávalókkal, még hozzá úgy, mintha csak a „nagymama” csinálta volna. „Mindent helyben sütünk, az egész folyamatát végig lehet nézni. Nem rejtem el, milyen hozzávalókat használok egy-egy recepthez."

 

Dominika pár klasszikus alapanyagot nélkülöz, ám ezt senki meg nem mondaná. Ráadásul a glutén- vagy laktóz érzékenyek is kedvükre válogathatnak falatnyi csodákból,sőt a Paleo-diétázók is bőven találnak maguknak harapnivalót. „Próbálok minden igénynek megfelelni, de nem az az elsődleges célom, hogy a kinézete habos-babos legyen, majd miután valaki beleharapott kiábránduljon belőle az íze miatt. Fontos megtalálni az aranyközép utat. Nem szeretném, hogy a díszítés erősen domináljon.”

 

Azt nem tudja pontosan, hogy a sokféle ötlet  honnan jön, talán megérzésből, az a lényeg, hogy minél egyedibb és finomabb legyen.  Az egyik kreáció-, hozza magával a másikat. „Most éppen a baba tusfürdő grapefruitos és bazsalikomos íz kombinációját próbálom megfejteni, hogy vajon mi finomat lehet ebből elkészíteni.”

 

Figyelemmel kíséri a cukrászkölteményeket, külföldi trendeket, de sosem abból indul ki, hogy mi maga a recept. Egyszerűen csak megpillantja, és utána teret enged a fantáziának.

 

Dominika a kezdetektől fogva mindent maga csinált az üzletben éjjel, nappal. Ám nemrég, hosszas kutatás után segítségre lelt. Így most ketten kreativitásukat kiélve, gyártják a finomabbnál- finomabb termékeket. Szükség is volt egy munkatársra, hiszen a nyitás óta a Domi’s Bake Shop népszerűsége egyre inkább növekszik és sorra érkeznek a különféle megrendelések esküvőkre, baráti összejövetelekre és egyéb rendezvényekre. A kínálat folyamatosan bővül és remélhetőleg maga az üzlet is idővel. Ugyanis Dominika célja, hogy a galérián néhány asztalnak is jusson majd hely, valamint a kinti rész kialakítására is törekszik.

 

Ami pedig a hosszú távú terveket illeti: „Nincsenek jövőbeli konkrét terveim. Amióta megnyitottunk csak sodródom és építek a visszajelzésekből. Teljesen felesleges tervezni, mert minden döntést a helyzet hozza magával. Természetesen mindent megteszek azért, hogy az üzlet fejlődjön. ”

 

Suri Dominika az élő példája annak, hogy az álmok igen is megvalósíthatók, ha igazán hiszünk benne. Igen fiatalon hozta létre a Domi’s Bake Shop-ot, amely sokak kedvencévé vált rövid időn belül. Lehet utána csinálni és, hogy mit tanácsol?

 

„Két fontos dolog van. Az egyik, hogyha megvan az ötlet, akkor erőteljesen kell bíznunk önmagunkban még akkor is, ha a sors az ötödik pofonnal kínál meg minket. Nem biztos, hogy akkor érünk célt, ha erőltetjük a dolgokat. Nem szabad feladni sosem. Hinni kell a jelekben. Soha nem annyira nehéz, mint gondoljuk. A másik, mivel sehova nincs leírva, hogy kell elindulnia egy vállalkozásnak,először  mindenképpen a hivatalos szerveket kell felkeresni és utána járni, mi szükséges a beindításhoz. Utólag már nem mondhatjuk, hogy erről meg arról nem tudtunk.”

 

Aki még nem járt az üzletben, aki még nem kóstolta meg a finomságot, az most induljon el és lépjen be a varázsajtón, mert egy falatnyi mennyország tárul elé!

 

 

 

Tupi Zsófia

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 09/05/2014 - 12:12


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!