Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egyedi táskamárka - MINDENKINEK

Forrás: Paul.J
Forrás: Paul.J
Unod már, hogy az újonnan vásárolt táskád szembe jön veled az utcán? Szereted az egyedi dolgokat? Akkor a Paul.J a tökéletes márka számodra. Nemcsak igényes, tartós, hanem az egyéniségedre is szabott.

Kósza ötlettől a márkáig

 

Jelli Pali, a márka ötletgazdája és egyúttal a termékek készítője tizenhat évesen csináltatott egy egyedi fazonú táskát az egyik legnagyobb magyar futártáska-gyártó céggel.  „Hordtam is egy-két évig, mert nagyon tartós volt, csak drága, így arról kezdtem el gondolkodni, hogy lehetne valami hasonlót, csak olcsóbban megvalósítani”- meséli.  Az első saját táska végül a varrógép-műszerész nagypapától kapott varrógéppel készült, egy Coca-Cola-s reklámmolinóból: ez sokaknak megtetszett.

 

Később a reklámmolinót teherautó-ponyva váltotta fel, de még ekkor is márkanév nélkül születtek a táskák. Két éve viszont nagyobb fordulatot vett a történet: „az egyik haverom kitalálta, hogy legyen Paul.J a név, én épp nagyon ráértem, hazamentem, csináltam egy logót, egy Facebook oldalt, teljesen komolytalanul, de aztán beindult az egész, mint egy lavina”- folytatja Pali.

 

 

 

Újrahasznosítás és alternatív alapanyagok


A legelső perctől az újrafelhasználható anyagok és a tartósság volt a fő szempont. A Paul.J táskák  mára kizárólag teherautó-ponyvából készülnek, ezeket Pali egy erre szakosodott gyártó cégtől vásárolja. A termékek pántjai pedig tulajdonképpen újrahasznosított biztonsági övek: „egy autóbontó cégnél tíz-húsz éves kocsikból veszem ki, viszem haza, és mosom ki őket. Minek gyártassak biztonsági övet, mikor olyan autóból vágom ki, amelyeket utána úgyis bezúznak?”

 

Inspiráció


Bár Magyarország  legnagyobb és legnépszerűbb futártáska-gyártó cége adta Palinak az alapötletet, létezik egy svájci ponyvatáska-gyártó vállalat is, akik komoly ipari háttérrel és webshoppal  rendelkeznek. „Ők mindenképp inspirációt és motivációt jelentenek számomra, de ezen kívül is nagyon sok táskás oldalt követek az interneten”- folytatja.
A másolást viszont határozottan elítéli: „nem lennék akkor boldog és elégedett magammal, ha valakit csak koppintanék. Nekem fontos, hogy valóban új dolog legyen az, amit kitalálok.”

 

Ide egy cipzár, oda egy zseb


A márka alapmodelljei között található egy oldaltáska, egy henger alakú sporttáska, egy nyári szatyor, egy strandtáska, és még egy komolyabb félvállas futár-táska fazon is. A megrendelők a fazonon felül huszonnégy féle szín közül választhatnak: van többféle kék, zöld, bordó és lila is, így mindkét nem képviselői megtalálhatják a kedvencüket. Az árak modellenként és méretenként változóak, de alapvetően 10.000 és 25.000 Ft között mozognak.

Ami igazán személyessé teszi a vállalkozást, hogy Pali egyedi megrendelésekkel is foglalkozik. „Ha valaki látott, vagy megálmodott egy tök jó táskát, akkor személyes megbeszélés keretében elmondom neki, hogy korrekt áron az hogyan valósítható meg.”
Ha nem egyedi megrendelésről van szó, a vásárlók egy, a márka honlapján hamarosan megtalálható rendelő-alkalmazás segítségével választhatják ki a modellt, a színt és a mintát. Ezt egy email váltás követi, csak ezután indul a gyártási folyamat.

Eddig  leginkább a szűkebb-tágabb barátok képezték a törzsvásárlói kört: „minden táskához valamilyen szinten kötődöm, mert a megrendelők is valamilyen szinten közel állnak hozzám.”
 

 

 

Hova tovább?

 

Pali, aki  könnyűipari mérnöknek tanul, a Paul.J-re inkább egyfajta „hobbimárkaként” tekint: „ha egyik percről a másikra fel kell adnom, mert éppen olyanok a körülmények, akkor örültem, hogy pár évig csináltam, de biztos hiányozna, mivel még nem próbáltam ki milyen nélküle”- mondja.

Ha minden jól megy nem is kell kipróbálnia, hiszen van, aki már a külföldi értékesítés iránt érdeklődik és az oldal angol változata is készülőben van.
Várhatóan új modellekkel is bővül a kollekció, hisz a közelmúltban elkészült az első Paul.J gitártok, sőt még egy igazán exkluzív hárfatok is. „Elvileg ebben van piaci potenciál.  Sok olyan ember van, aki az elektromos gitárját magának építteti. Ők hajlamosak arra, hogy akkor a tokot is csináltatják. Ez úgy tűnik még egy kiaknázatlan piac”- meséli.
Folyamatban van a gyártás optimalizálása is, azzal a céllal, hogy több idő maradjon a táskák tervezésére és a kreativitásra.

„Az alkotás, az ötletek kidolgozása és megvalósítása, ami igazán motivál, a pénz csak egy eszköz a lehetőségeim bővítésére. Bízom abban, hogy ez az egész képes lesz majd saját magát görgetni: ha a táskákból befolyó összeget visszaforgatom a cégbe, akkor az nőni tud.”

 

Pataki Sára

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: v., 06/04/2014 - 17:33


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!