Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Bridge Budapest

A Bridge Budapest hisz abban, hogy kitartó munkával, egy jó ötlettel, némi szerencsével és kellő önbizalommal fűszerezve, bármit elérhetünk. Abban, hogy mi is higgyünk benne, megmutatják, hogy semmi nem lehetetlen.

 

Három világsikerű magyar startup-cég, a Prezi, a LogMeIn és a Ustream hozta létre a  Bridge Budapestet, melyhez alig pár hete csatlakozott a navigációs szoftvereket fejlesztő NNG is. A szervezet vezetőjével Pistyur Veronikával beszélgettem. 

 

Honnan jött a Bridge Budapest ötlete?

 

Egészen 2008-ra nyúlik vissza a története, bár akkor még messze volt az indulás. Árvai Péter, a Prezi társalapítójához, vezetőjéhez fűződik, aki Svédországban nőtt fel, magyar családban, és ekkor jött Magyarországra, hogy két magyar társával vállalkozást indítson. Azt látta maga körül, hogy mindenki folyton panaszkodik, kifogásokat keres és a körülményekre hivatkozik, és az emberek arról beszélnek, hogy nincsenek megfelelő, értelmes munkahelyek. Ő úgy gondolta, hogy mindennek igen is be lehet bizonyítani az ellenkezőjét Magyarországon. Akárcsak a Prezi létrejöttét, a Bridge Budapestet is ez motiválta. 

A Prezi, az Ustream, és a LogMeIn sikerei után, úgy gondolták, hogy ezek a sikertörtének inspirálóak lehetnek mások számára, viszont az induláskor probléma volt, hogy az emberek egyáltalán nem ismerik ezeket a történeteket. Ahhoz, hogy büszkék legyenek rájuk és ez másokat is arra inspiráljon, hogy vágjanak bele, ha nekik sikerült, miért ne sikerülhetne nekünk is, el kellett kezdenünk ezeket a történeteket elmesélni. És másokat is keresni, akik példát jelenthetnek a fiataloknak. 

 

Mi a legfőbb célotok?

 

Célunk több, víziónk csak egy van. Olyan Magyarországon szeretnénk élni, ahol az önbizalom alapja a teljesítmény és a tudás, melyről a világ is tud.  

A Bridge Budapest legfőbb eszközrendszere ehhez első körben a történetmesélés, a különféle sikertörténetek bemutatása volt, hogy egyáltalán azt lássuk, hogy igen, lehet világsikert építeni Magyarországról indulva is. Az elmúlt évben pozitív vállalkozói történeteket mutattunk be, melynek hatására reméljük, valami elindult. Elkezdtük megismerni a „újkori” hősöket.

 

Számos olyan cég, szervezet, program van, amely a startupokat, vállalkozásokat karolja fel, mutatja be. Ti miben vagytok mások? 

 

Amiben mi megkülönböztetjük magukat, hogy mi azokat a vállalkozásokat szeretnénk inspirálni és azokat a tehetségeket szeretnénk megmutatni, akik a globális piacot célozzák meg. Ehhez mi elsősorban lökést és inspirációt szeretnénk adni a fiataloknak arra, hogy valósítsák meg álmaikat. Ezért is hoztuk létre az ösztöndíj programunkat, amely nem vállalkozókat, hanem fiatal tehetségeket keres. Nem inkubálni kívánunk vállalkozásokat, hanem szeretnénk megmutatni egy új kultúrát, értékrendet, illetve különféle cégeket, amelyek eltérnek a klasszikus vállalkozói képtől.

Úgy néz ki, annyira jól működik ez, hogy abból a 6 fiatalból, akiket sikerült eljutattunk a Szilícium-völgybe, azóta már ketten elindították a saját vállalkozásukat. Pedig nem is ez volt a legfőbb célunk, nem kértünk ilyet az ösztöndíjasainktól. 

 

Van- e lehetőség új ösztöndíjra?

 

Igen. Március 7 -én fogjuk megnyitni az új kört. Nagy valószínűséggel Ázsia több országa és Izrael is felkerül az útirányaink közé. De ez maradjon még meglepetés. Ázsia azért is érdekes, mert hatalmas piacot jelent, és vannak olyan magyar vállalkozások pl. a most hozzánk csatlakozott navigációs szoftvereket fejlesztő NNG-nek  isÁzsiában stratégiai partnereik vannak, és a kereskedelem területén kiemelkedő tevékenységet folytatnak.  Ebből rengeteget lehet tanulni. Izrael pedig a világ második legnagyobb startup hubja a Szilícium-völgy után, tehát van honnan élményt és tapasztalatot meríteni. Ezenfelül mi is fogadunk Budapesten külföldieket azért, hogy megmutassuk a hazai vállalkozói kultúrát, és hogy már Budapestenis  világszínvonalú munkahelyek, cégkultúrák vannak. 

 

Kik jelentkezhetnek?

 

Bárki, aki kreatív fiatal és tehetségesnek érzi magát. Négy területre várunk majd jelentkezőket, a számítógépes tudományok, a dizájn, a marketing és a sales területére. Utóbbira még nem volt eddig lehetőség.  A programot nem kötjük diplomához, a végzettség nem kritérium, bárki jelentkezhet, aki ambiciózus, nyitott és kitartó. 

 

Mennyire befogadó a mai magyar társadalom mindarra, amiben ti hisztek?

 

Azt tapasztaljuk, hogy valami megmozdult, amely egyfajta mentalitásváltozásban nyilvánulhat meg hosszú távon. Régen azt mondták, hogy kb. 20 évre van szükség ahhoz, hogy valódi változás jöjjön létre egy társadalomban, régi szokások, attitűdök vonatkozásában. Én továbbra is azt gondolom, hogy ez egy hosszú távú folyamat. Viszont egy év alatt is komoly sikereket lehet elérni. Mi a pozitív történetek bemutatásán keresztül próbáltuk meg ezt. Nyilván önmagában ez nem elég, de ez a fajta optimizmus, amellyel mi állunk a dolgokhoz elengedhetetlen. Ezek a cégek az élő bizonyítékai annak, hogy rövid időn belül milyen sikeres vállalkozásokat lehet elindítani. Ehhez viszont a jó ötlet, a kitartó munka és persze némi szerencse szükséges. Ma már egyre több fiatal hisz abban, hogy képes befolyásolni a saját életét és ez a kulcs. 

Figyelembe kell venni azt is, hogy a társadalom többsége biztonságra törekszik.  Ám egyre többen vannak azok a 20-30-as év körüli fiatalok, akik kilépnek a komfortzónájukból és megnézik milyen lehetőségeik vannak, hogyan élhetnének másképp. Ehhez persze idő és szerteágazó tapasztalat kell. Főleg, hogy rájöjjünk mi az, ami jó nekünk, és mi az, ami nem. 
A tavalyi évhez hasonlóan, idén is készítettünk egy kutatást, melyet majd a tavasz folyamán mutatunk be. Ebben rákérdeztünk, hogy a 20 és 35 év közötti magyar fiataloknak milyen a vállalkozási attitűdje, milyen a sikerhez való viszonya, milyen jövőképpel rendelkeznek.  Kíváncsiak vagyunk, hogy a tavalyi évhez képest milyen változások lesznek.

 

Mi a siker?

 

Sokféle modell létezik, de szerintünk négy faktor biztosan kell hozzá. Először is kitartó munka, anélkül nincs siker. Szükség van némi szerencsére, de ezt megelőzően egy jó ötletre. Valamint önbizalomra, ami teljesítményen és tudáson alapszik. 

 

Milyen eszközökkel tudjátok befolyásolni a fiatalokat, hogy merjenek nagyot álmodni?

 

Különféle csatornákon keresztül próbáljuk elérni őket. Sőt nem csak a fiatalokat, de a saját szüleiket, családtagjukat is célba vettük. Tettük ezt azért, mert rajtuk keresztül is könnyebben tudunk hozzájuk szólni, így több információ juthat el hozzájuk, és ami megfogta őket, annak utána is járnak. Plusz, fontos, hogy a szülők értsék meg ezt az új világot, lehetőséget lássanak benne a gyerekeik számára, ne pedig lebeszéljék őket arról, hogy belevágjanak álamaik megvalósításábaA Bridge Budapest pozitív történetek megosztásán keresztül érte el célcsoportjáz. A legfőbb eszközünk az inspirálás volt és ezáltal próbáltunk meg egyfajta hidat létre hozni a szélesebb nyilvánosság és Magyarországról induló globális vállalkozások világa között.

 

Kaptok-e visszajelzéseket?

 

Rengeteget.  Megjelent egy könyvünk,  Bridge Generáció néven, Veiszer Alinda tollából, az év végén.  Máté Krisztina vezetésével volt egy televíziós sorozatunk,- Az Első millióm története – amely 32 sikeres magyar vállalkozói történetet mutatott be. Mindegyik után számos pozitív jelzést kaptunk. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek előtt olyan világ tárult fel, amelyről nem tudtak. Új perspektívák nyíltak meg számukra, és annak a reménye, hogy vannak Magyarországon olyan cégvezetők, akik számára a vállalkozói lét nem csak lehetőségeket, de felelős gondolkozást is jelent.  

 

Hol lesz a Budapest Bridge 5 év múlva? 

 

Nem tervezünk 5 évre előre. Ez a kultúra nagyon ritkán tervez ennyire előre. Pont a körülmények, a technológia és a piac nagyon gyors változása miatt. Nem tudhattuk, hogy amit elkezdtünk az mennyire lesz gyors, mennyire fogják befogadni. Minden évben finomítunk a rendszerünkön. Tavaly arról beszéltünk, hogy mi a siker. Idén annyiban bővült az üzenetünk, hogy képesek lehetünk befolyásolni a saját életünket, de persze nem mindegy, hogyan.

A széles nyilvánosság elérése továbbra is a főcél, és továbbra is a pozitív történet mesélésben hiszünk. Ahol van fogékonyság, nyitottság a változásra, azokon az embereken keresztül egyre szélesebb közösséget tudunk elérni.

 

Tupi Zsófia

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: k., 18/02/2014 - 21:35


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!