Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

The Pitch társadalmi felelősségvállalása a fiatalokért

Van egy jó ötleted, de nem mered megvalósítani? Létrehoztál valamit, de nem kapod meg a kellő figyelmet? Egyáltalán mi az a start-up? Mindenre választ kapunk a http://thepitch.hu/ oldalon.

 

Magyarországon egyre több vállalkozó kedvű fiatal van. Vannak, akik teret engednek ötleteiknek, de akadnak, akik valamilyen oknál fogva nem mernek. A The Pitch olyan kezdeményezés, amely egy weboldalon keresztül igyekszik bemutatni és ösztönözni a start-up kultúrát Magyarországon. Ennek segítségével üzennek a fiataloknak, hogy merjenek nagyot álmodni és valósítsák meg terveiket.

 

A The Pitch szó jelentése is magába foglalja a kezdeményezés célját: „ Az elevator pitch egy rövid beszéd, amely célratörően és összefoglalóan ismerteti egy adott termék, szolgáltatás vagy projekt fő jellegzetességeit.” (Forrás: http://thepitch.hu/). 

 

A 21. században a fogyasztói társadalom és a globalizáció térhódítása sokkal több lehetőséget kínál a mostani fiatal generáció számára. A Pitch szerint olyan nincs, hogy lehetetlen. Aki elszánt és kitartó, bármit elérhet.  Szükség is van friss vállalkozásokra, hiszen ez mozdítja elő a fejlődést. Számos olyan területet van, ahol egy-egy alkotói fantázia forradalmi eredményeket érhet el. 

 

A weboldal segít eligazodni, megérteni a startup-ok világát. Hisznek abban, hogy Magyarországon létezik egy olyan értelmiségi kör, akikre a különféle médiumok nem fordítanak kellő figyelmet, pedig egyedülálló kezdeményezéseket, projekteket tudhatnak maguk mögött. A Pitch ezt kívánja orvosolni. Legyen szó kultúráról, tudományról, technikai újításról, itt mindenki megkapja a megfelelő mennyiségű és minőségű figyelmet.

 

Számos cikket, interjút olvashatunk a startupok-ról, de olyan témákat is találunk, amelyek teljes mértékben lefedik a 21. század főbb kérdéseit, mint pl.: oktatás, egészségügy, mobilitás, társadalmi problémák. Átfogó képet kaphatunk mind a hazai, mind a nagyvilág eseményeiről, helyzetéről. 

 

Start up-ra fel!

 

A Prezi, Ustreamen, Logmein  kicsiben kezdte, de ma már befutottak világszerte és folyamatos fejlesztéseket végeznek. 

 

A start-up ökoszisztéma központi eleme a tudás-, és az információmegosztás. Ez egy olyan innovatív mikrovállalkozás, amely magas növekedési potenciállal rendelkezik és egyedi termékeivel nagy lehetőséggel törhet be a világpiacra. 

 

Ezek az újszerű vállalkozások nem épülnek egy előre megtervezett, standard szabályra. Pont ez benne a kihívás. Az innovatív folyamatok egyediek. Ezek eredménye a rendkívül színes, kreatív, értékteremtő és multidiszciplináris start-up vállalkozások. Számos tanulmány, példa ösztönöz mindenkit, hogy valósítsa meg az álmát, miközben felhívja arra is a figyelmet, hogy nincs siker, munka és kitartás nélkül. 

 

Sajnos néha nagyot is lehet bukni. A legnagyobb nehézség az indulási tőke hiánya. Hiszen anélkül nincs jól beindítható vállalkozás. A kockázat emiatt igen magas. Létezik néhány inkubátorház, seed vállalkozás, állami kezdeményezés, amelyek ezt kívánják orvosolni, de eddig sikertelenül.  

 

Összefogás a startup-ért

 

A Magyar start-up közösség hasonlóan a The Pitchez igyekszik felkarolni, bemutatni a  start-up életet és közvetíteni mindazt az információt, és értéket, amelyet ezek a vállalkozások képviselnek.  Szeretnék elősegíteni, hogy a jó és tettrekész szakemberek innovatív, értékteremtő projekteken dolgozzanak bárhol is vannak.

 

A The Pitch szerint ahhoz, hogy Budapest legyen 2020-ra Közép-Európa startup fővárosa, sok feladat áll még Magyarország előtt. Először is még több figyelmet kell fordítani a különféle projektekre. Főként a kisebb vállalkozásoknak van erre szüksége, hiszen a hazai piac csak a nagy befektetetési lehetőségekre szán időt és energiát. Ráadásul több támogatásra lenne szükség. 

 

A másik figyelemreméltó tény, hogy nincs kritikus tömeg és az emberek passzívak. Szükség lenne az egyetemekről és főiskolákról frissen diplomázott, lelkes és motivált fiatalok tömegére, akik saját tudásukkal, tapasztalataival hozzájárulnának a vállalkozások sikerességéhez. Ehhez viszont őket kellene ösztönözni, hogy merjenek hangot adni és véleményt formálni. Amennyiben ez sikerülne, a közös összefogás meghozná a várva várt sikert. 

 

Az Európai unió és a start-up

 

„Gyerekcipőben jár”. Számos szakember kritikával illette az Európai Uniót, hogy nem fordít kellő figyelmet a start-up vállalkozásokra. Nem hisz, és nem is támogatja ezeket. Példát vehetnénk az Egyesült Államokról, aki felismerte, hogy a gazdaság fejlődéséhez elengedhetetlen a sokféle, egyedülálló innovatív projekt. Istenítik ezeket a piaci szereplőket, és szinte nem múlik el nap, hogy ne jegyeznének be többtucatnyi ilyen céget.

 

Az EU csodabogárnak tartotta ezeket. Az első pozitív kezdeményezést Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális politikáért felelős alelnöke tette meg néhány hónappal ezelőtt. Létrehozták a Startup Európa Vezetői Klubját és az Európai Startup Manifestót, amellyel Brüsszel is azonosulni látszik. A dokumentum huszonkét akciót irányoz elő a startupok támogatására, ösztönzésére.

 

Az EU 2014-től megpróbál innovatív szolgáltatásokat biztosítani, amelyek segítik a webes vállalkozókat az előrehaladásban, támogatja egy dinamikus európai ökoszisztéma kialakulását és a Startup Európa EU kezdeményezés alkalmazását. Ezenfelül anyagi támogatást is nyújt számukra.  Mostanra belátták a startup-ok fontosságát és azon a véleményen vannak, hogy jótékonyan befolyásolja majd a gazdaságot, nem csak tagállami, de európai szinten egyaránt. Ráadásul így csökkenhet a fiatalok körében tapasztalható magas munkanélküliség is,hiszen a startup-ok munkát biztosítanak számukra és ezáltal olyan kiváló szakemberekké vallhatnak, akik a fejlődés elengedhetetlen kulcsfigurái lesznek. 

 

Tupi Zsófia

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: k., 28/01/2014 - 13:37


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!