Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Vizsgázz könnyedén az easyMaths-szel!

Az easyMaths.hu egy olyan e-learning oldal, ami 2011 óta működik, és ahol a diákok játszva sajátíthatják el a matematika tananyagát. A kezdetekről és az idáig megtett útról beszélgettem az egyik alapítóval, Somogyi Tiborral.

 

 

Honnan jött az easyMaths ötlete?

 

Somogyi Tibor: A Budapesti Corvinus Egyetem kereskedelem és marketing szakára jártam, melynek vele járója a volt a matematika tanulása. Akárcsak a többi diáktársamnak, nekem sem sikerült mindig bejárnom az órákra. Ahhoz, hogy behozzam a lemaradást, magántanárt kerestem. Ekkor leltem rá mostani társamra Mosóczi Andrásra.  Felfigyeltem arra, hogy a magánoktatásnak milyen nagy anyagi vonzata van, és sokan igénybe is veszik. András ajánlotta, hogy ha fel akarok zárkózni, akkor nézzem meg a mateking.hu- oldalát, amely slide-okon keresztül segít a tananyag elsajátításban. Miután megnéztem az oldalt, elkezdtem gondolkodni egy új online oktatási formán.  Átgondoltam hogyan nézne ki, hány diákot lehetne bevonni, számoltam, terveztem és végül arra jutottam van benne ráció. 

 

Hogyan lett az álomból, valóság?

 

S. T: Édesapámnak, aki egyben a mentorom is, felvázoltam ötletemet. Támogatott és azt mondta lát benne potenciált. Ezután András felé prezentáltam a tervemet, aki már régóta az online matekoktatás mellett tette le a voksát, de egy-két hónapig győzködnöm kellett arról, hogy a videóforma jobb lesz, mint a  slide-os verzió.  András végül beadta a derekát.

 

Miért pont Mosóczi András?

 

S. T: Mi teljes mértékben kiegészítjük egymást.  A menedzsment kettőnk között oszlik meg. Minden fontos döntést közösen hozunk meg, és együtt tervezzük meg a következő lépést. Viszont András felel a videókért, a tananyagért, én pedig az ügyvitelért. Tökéletes harmónia. Ez a sikerünk egyik titka. 

 

Mi volt a legelső lépés a projekt elindítására?

 

S. T: Először a BGF operáció kutatás tárgyát készítettük el ebben a formában. Ezekkel az ingyenes próba videókkal kívántuk felmérni, hogy mennyire van igény az ilyen fajta oktatásra. A vizsga előtt 600-700 ember regisztrált és vette igénybe ezt a tanulási formát.  Úgy tűnt sikerrel jártunk és beindult az easyMaths, de mi még tovább gondolkodtunk.
A következő lépés az volt, hogy fizetőssé tegyük az oktatás második felét. Kezdetben féltünk attól, hogy vajon így is lesz-e rá igény. Lett! Annyira bevált, hogy másfél hónap alatt visszahozta a befektetett pénzt, amit az elején beforgattunk és azóta nincs likviditási problémánk. Plusz tőkét nem kellett felhasználunk azóta sem. 

 

Milyen eszközökkel értétek el a célközönséget?

 

S. T: A büdzsénk véges volt ezért nagy marketinget nem tudtunk csinálni, viszont nagyon nagy szerencsénk volt a közösségi oldalakkal. Olyan aktív egyetemista csoportok vannak ezeken az oldalakon, ahol szájról szájra elterjedt a mi oldalunk, és egyre többen ajánlottak minket. A „szájreklám” nálunk csodákat tett. Ma már számos hűségprogramot és nyereményjátékot indítottunk, ami még több embert vonzott az oldalra. 

 

Hogyan tudják igénybe venni az e-learninget a diákok? 

 

S. T: Számos fizetési struktúrát próbáltunk ki a kezdetekkor.  Jelenleg az úgynevezett „freemium” modell működik. Ez azt jelenti, hogy a tananyag első fele ingyenesen megtekinthető, a második részéért már fizetni kell és ezzel egyéb kiegészítő anyagokat tudnak igénybe venni. Krediteket lehet vásárolni. 250 forint tíz kredit, amiért egy videót lehet megnézni. Viszont ha valaki pl. 1000 kredit vesz, annak az az előnye, hogy az így megvásárolt kreditek átjárást biztosítanak a tantárgyak között, nem kell pluszba fizetni. Lehet venni tantárgy csomagot is, melynek ára 4000 forint, itt azonban nincs átjárás a tantárgyak között.

 

Kikészíti a videókat?

 

S. T: Ez teljesen az András érdeme. Minden megvan benne, ami a sikerhez kell: felkészültség, tudástár és a stílus. Ez nagyon sokat számít a videó készítésénél is. Ő olyan szemlélet módon mutatja be a matematikát, hogy az nem csak érthető, hanem élvezhető is egyben. Sok poénnal fűszerezi, és teljes mértékben megtalálja azt a hangot, amely hozzásegíti a diákokat abban, hogy könnyen elsajátítsák a tananyagot. Illetve számos más tanárral is együtt dolgozunk, akik azokat a kurzusokat készítik, amelyek Andris tudástárán kívül esnek.

 

Kaptok-e visszajelzést a diákoktól?

 

S. T: Számos pozitív visszajelzést kapunk tőlük és emiatt érezzük főleg, hogy megérte mindezt létrehozni. Az oldalon is működik, olyan fórum, ahol kíváncsiak vagyunk, mit gondolnak erről, mennyire tetszenek nekik az egyes fejlesztéseink, mi a javaslatuk… stb. Mi is tisztában vagyunk vele, hogy sok dolgon még dolgoznunk kell, de a visszajelzések sokat segítenek ebben.

 

Hol tart most az easyMaths?

 

S. T: AZ elmúlt évben számos változás történt. A kezdetben szegényes dizájnt, sikerült felturbóznunk és tavaly októberben el is készült az új weboldalunk. Nyitottunk a közönség felé, hogy többen ismerjenek meg minket. Beválasztottak minket a MNB Értékalkotók Klubjába, valamint Magyarország top 50 fiatal vállalkozója közé, a Példakép Pályázat keretében. Amire pedig a legbüszkébbek vagyunk, hogy 2013-ban elnyertük az Év Honlapja díjat. 

Ezenfelül jelenleg kb. 11.000 ezer regisztrált tagunk van. Éves szinten 40-500. 000 között van a látgatóink száma. 13 egyetem tananyaga érhető el, több mint 800 videóval. Számos tanár segíti munkánkat, illetve a fejlesztőknek, grafikusunknak is sokat köszönhetünk.

 

Milyen terveitek vannak a jövőre vonatkozóan?

 

S. T: A célunk az, hogy kiépítsük Magyarország első középiskolai, egyetemi online oktatási felületét, ahol a diákok kényelmesen, modern módon, költség és idő hatékonyan tudnak felkészülni a vizsgákra.

 

Tupi Zsófia

Közzétéve: k., 21/01/2014 - 14:55


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!