Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egy hét azért, hogy te is meg tudd csinálni! Mert meg tudod csinálni!

Üzletemberek és start-up vezetők inspirálták a fiatalokat gazdasági értékteremtésre. A Global Entrepreneurship Week, világmozgalom hat éve indított kezdeményezés és mára a fiatalság első számú információs fórumává vált világszerte.

 

Hatodik éve rendezte meg a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) a Fiatal Vállalkozók Hetét, a Global Entrepreneurship Week világmozgalom keretein belül. November közepén világszerte összesen 138 országban, 4632 helyszínen szerveztek hasonló rendezvényeket, amelyek csaknem 10 millió fiatalt mozgósítottak. A hazai országos rendezvénysorozat november 18-án indult és november 24-ig tart. A vidéki nagyvárosokban összesen tizenegy helyszínen tartottak különböző vállalkozói napokat, míg Budapesten öt tematikus nap keretében zajlott le a rendezvény. A Fiatal Vállalkozók Hetén előadást tartott többek között Andy Vajna, Gerendai Károly, Kelényi Ádám, Klapka György és Palásti József is.  A szervező FIVOSZ  programjai az üzleti siker, az innovatív start-upok, a környezetvédelem és fenntartható fejlődés, a vállalkozások női szemmel, illetve a sport és a vállalkozások kapcsolata témák köré csoportosultak. 

 

Hallgasd meg a tanácsokat, hogy te is meg tudd csinálni. Magyarországon a fiataloknak még csak egy nagyon kis része, mindösszesen 3,7 %- a vállalkozik. A többség nem is tudja, hogy álljon neki, vagy ha neki áll, kevés az ismerete arról, hogyan lehet vállalkozása sikeres és innovatív. A szervező FIVOSZ a Fiatal Vállalkozók Hetével, lehetőséget teremtett arra, hogy az érdeklődők közvetlenül is találkozhassanak sikeres vállalkozókkal. Az ingyenes programokra előzetesen regisztrált fiatalok egy héten keresztül Budapesten és a több vidéki helyszínen érdemben tájékozódhattak jövőjük kiteljesedésének hazai és nemzetközi lehetőségeiről. A szünetekben lehetett ismerkedni, szakmai kapcsolatokat kötni, karrierépítési tanácsadást kérni, továbbá a résztvevők neves cégek képviselőivel is találkozhatnak, akikhez személyesen fordulhatnak kérdéseikkel. Az előadások és a kerekasztal-beszélgetések folyamán példaértékű és meghatározó gazdasági szereplők inspirálták a jövő lehetséges bátor vállalkozóit. 

 

Budapesten innen és túl. A Fiatal Vállalkozók Hetén vidéki helyszínek is voltak: Győr, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szekszárd, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg és Miskolc. November 21-én rendezték meg Kecskeméten is a Fiatal Vállalkozók Hete rendezvénysorozat városi programját az Inkubátorházban. Darida József, a FIVOSZ Bács-Kiskun megyei alelnöke beszédében elmondta a Kecskeméti Hírhatárnak, hogy a mozgalom célja a fiatalok vállalkozóvá válásának elősegítése, egyfajta kiút mutatása a válságból a vállalkozók és az innováció inspirálása révén.

 

Merthogy válság az bizony még mindig van: az európai országok lakóinak 12 százaléka munkanélküli, ezen belül az EU tagállamokban az emberek 10,9 százaléka keres jelenleg is munkát. Idén augusztusban Európában 26,595 millió, míg az eurózónában 19,178 millió ember volt munkanélküli - jelentette az Eurostat. 2012 augusztusához képest 882 ezer emberrel nőtt az állástalanok száma az EU tagállamokban. A legalacsonyabb munkanélküliség Ausztriában (4,9 %) és Németországban (5,2 %) alakult ki. A legmagasabb ráta Görögországban (27,9%) és Spanyolországban (26,2%) van. 2013 augusztusában a 25 év alattiak közül az EU tagállamokban 5,499 millió fiatal munkanélkülit regisztráltak. A tavalyi adatokhoz képest minimális változás történt. Az arányok a fiatalok körében is hasonlóan alakultak, a korábbiakhoz képest , vagyis Németországban van a legkevesebb fiatal munkanélküli, eközben Spanyolország és Horvátország a lista végén áll.
Még mindig sok a fiatal munkanélküli (is). Európában jelenleg krízis szinten áll az ifjúsági munkanélküliség, rátája meghaladja a 24 százalékot, így a csaknem 6 millió 25 év alatti állástalan ifjú számára az önfoglalkoztatás vagyis egy vállalkozás indítása jelenthet olyan kiugrási pontot, ami által egzisztenciális gondjaik megoldódhatnak- állítják hozzáértők. Akkor hajrá, talán te is meg tudod csinálni!

 

Szőnyi Veronika

Közzétéve: k., 26/11/2013 - 09:03


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!