Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A Barbie babák titkos élete – interjú a Rebaba megálmodójával

Gondolkoztál már azon, hogy mit lehetne kihozni a túlsminkelt babákból, hogyan lehetne őket életszerűbbé tenni? Tihanyi-Horváth Lilla megtalálta erre a kérdésre a választ, az eredmény pedig valami olyasmi, amire érdemes odafigyelni.

Mesélnél egy kicsit magadról, és arról, hogyan csöppentél a baba átalakítás világába?

 

Szüleim művészek, édesapám szobrász, rajztanár, ezért már gyermekkorom óta lételemem az alkotás.

 

Második gyermekem születése után kezdtem el saját tervezésű babahordozókat varrni, majd 1 éve indult el a Rebaba. Külföldön találkoztam először a baba-átalakítással, és elemi erővel hatott rám, hogy van más út is, mint a futószalagon gyártott, giccses tündérek, Disney hősök, cicababák világa. Kislányom már 8 éves, és neki szerettem volna egy olyan babát, amiből sugárzik a kedvesség.

 

 

Az első babát egy babaruha börzén találtam. Sokáig kallódott otthon, mire minden szükséges eszközt beszereztem, és összegyűjtöttem a bátorságot ahhoz, hogy letöröljem az arcát. Hosszú hónapokba telt, mire minden részletre megtaláltam és kidolgoztam a saját megoldásom. Az első babákat villámgyorsan elkapkodták, ez lendületet adott a folytatásra.

 

Szívesen készítem az újabb és újabb babákat, egy kicsit mind a saját gyermekemnek érzem. Szeretnék maradandót létrehozni, olyat, ami érték. A babák pontosan ilyenek számomra, készítés közben egy alkotói folyamatot élek meg, és mikor kész a baba, és eljut a kis tulajdonosához, az nagyon nagy öröm számomra.

 

A képeid alapján úgy tűnik, nehéz lenne két ugyanolyan babát találni. Honnan merítsz ötletet, mi az, ami inspirál téged a készülő műveknél?

 

Általában a saját képzeletem alapján festem meg őket, eldöntöm, milyen színű legyen a szemük, legyen-e szeplő az arcukon. Kicsit mesélnék arról is, hogyan készül a baba arca: a gyári festéket eltávolítom róla, majd vízálló festékkel festem meg az új arcot. A hajukat kezelem, kifésülöm, frizurát készítek nekik.

 

Körülbelül egy éve megkeresett egy anyuka, aki megkért, hogy készítsek kislányának olyan babát, aki hasonlít rá. A gyermeknek egy genetikai eltérés miatt kisebb a szeme. Nagyon szívesen eleget tettem a kérésnek, és innentől kezdve egyre többen szerettek volna képmás-babát. Most ott tartunk, hogy jövő májusig tele a naptáram megrendelésekkel. Ezek a babák azért különlegesek, mert a gyermek fotója alapján készülnek el, igyekszem minél jobban elkapni a tekintetét, a mosolyát.

 

Nemcsak a babák arcát teszed természetesebbé, a hajukra, és a ruhájukra is odafigyelsz. Mi járt a fejedben, amikor elkészült az első átalakított baba?

 

A ruhák készítésénél azt szerettem volna, ha természetes anyagból készülnek el a kiegészítők. Így találtam rá a gyapjúfilcre, amit én magam készítek elő otthon. A cipők bőrből készülnek, és mivel ezeknek a babáknak nincs lábfeje, mert a cipőjük rápattintható volt, meg kellett oldanom ezt a kérdést. A kiscipő igazi kézműves termék, amire nagyon büszke vagyok.

 

Amikor elkészül egy baba, és a kezembe veszem, az a jó érzés kerít hatalmába, hogy a baba, ami megszületett, egy bájos, természetes, kedves játék, amit az ember szívesen tapint meg, szívesen néz rá, és igazi társa lehet egy gyereknek.

 

Van olyan baba, ami különösen kedves volt a szívednek? Milyen történet fűződik hozzá?

 

Több olyan baba is készült, amiktől igen nehezen váltam meg. Festettem már Down-szindrómás kislányt is, mert szeretném, hogy a másság elfogadása ilyen formában is megjelenjen, akár a játékboltok polcain is. Ezt a babát a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül juttattam el egy olyan családba, ahol a saját gyermekeik mellett a szülők három downos gyermeket nevelnek, de az is megrendítő volt, mikor egy éberkómában fekvő kislányt kellett megfestenem.

 

Nagyon szeretem a visszajelzéseket, akár írott, akár fényképes formában. Szívmelengető látni, mikor a képmás babát szorongatja kis tulajdonosa, vagy leírják, hogy a kislány a babákkal játssza el otthon az óvodai beszokását.

 

A mai világban egyre nagyobb szerephez jut a hibátlan külső, és sajnos a fiatalokat is elérik a tökéletes kinézetről alkotott túlzott elvárások. Milyen üzenetet hordoznak a babáid, szerinted miért fontos, hogy a fiatalok ilyen példákkal is találkozzanak, mint a Rebaba?

 

Ezek a babák azt üzenik, hogy a természetesség szép, és lehet valaki akkor is bájos, kedves, szeretetreméltó, ha önmaga marad (és itt nem feltétlen a túlzott sminkre gondolok).

 

A szülőknek az az üzenetem, hogy bátran lépjenek ki a fogyasztói társadalom agymosásából, nem csak Barbie-k, túlsminkelt mini nők és Disney hősök léteznek, hanem olyan babák is, amiket bátran a gyermekek kezébe adhatnak. A Rebabák gyermekszerűek, és arra ösztönöznek, hogy a gyermeki-lét történéseit játsszák el velük a kicsik.

 

Minden baba egyedi, ahogy a gyerekek is azok. A babáim kilépnek a divat világából, és máshogy szólítanak meg, mint egy lélektelen, gyárilag festett baba: szemükből a gyermek tisztasága sugárzik, ártatlanok, kedvesek.

 

Mik a jövőbeli terveid, van valami, amit még szeretnél elérni a Rebaba kapcsán?

 

Egyelőre próbálom utolérni magam, hiszen nagyon sok a megrendelés, az elkészült babákat még aznap elkapkodják. Szeretném, ha sokan megismernék a munkáim, ez egyfajta küldetés is számomra.

 

Képek: a Rebaba Facebook oldala, unspalsh.com

 

Szopkó Zita

Közzétéve: sze., 31/10/2018 - 15:33


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!