Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A jövő családbarát közösségi irodája már jelen van! Ismered?

A munkavállalók új igényeihez alkalmazkodva egyre több alternatív megoldás születik. A rugalmasabb beosztásoktól kezdve a homeoffice-on át a coworking irodákig válogathatunk, és a négylábúak mellett már a csemeténket is magunkkal vihetjük.

Új igények?

Lehet, hogy nem is olyan újak a modern munkavállalók igényei, hanem csupán olyasmi, ami emberi igényként mindig is jelen volt. Egy az ötvenes évekbeli átlagos irodai dolgozónak esélye sem volt arra, hogy a stressz csökkentése végett magával vigye a pártirodába a kutyáját, vagy hogy szüntet tartva átugorjon a szomszéd szobában játszó gyermekéhez.

Az emberek nem változnak, csak a körülmények válnak barátságosabbá, emberségesebbé. Persze ez a változás nem történik magától, mindig kellenek olyanok, akik hangot adnak az addig elhallgatott, teret nem nyert igénynek. Ez a személy a szóban forgó esetben Klementz Kata volt, a Loffice társalapítója, amikor capatával kiötölte a gyermekek elhelyezésére alkalmas helyet tartalmazó közösségi irodát.

Bölcsőde a közösségi irodában?

A Coworkid névre hallgató megoldás a budapesti Loffice közösségi iroda "gyermeke", akik a kisgyermekes anyukák és apukák lehetőségeinek javítása érdekében hozták létre a jelenleg még tesztüzemben működő gyermekmegőrzési rendszert. Az ötlet nem újdonság, világszerte már sok helyen ismert olyan megoldás (nem csak a közösségi munka keretei között), mely által a szülők gyermekeik közelében lehetnek munka közben.

Az ötlet budapesti megalkotói komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a témában. Klementz Kata és Panni 2012-ben már kidolgozták az ötletet egy bécsi irodában, és az itt szerzett tapasztalataikat hasznosítják a magyar piacon, míg társuk, Szablár Andrea kétgyermekes anyukaként és egy multinacionális cégnél szerzett tapasztalatait egyaránt latba dobja.

A rés világos

Magyarországon évente kb. 90 ezer gyermek születik, vagyis durván tobb mint 200 ezer gyermeknek lenne szüksége bölcsődei férőhelyre, míg az összes (privát és állami) férőhely 2016-ban sem érte el a 40 ezret. Sokunknak magától értetődőnek tűnhet a gyerekkori emlékeink alapján, hogyha a szülők elfoglaltak, a nagyszülők ugranak be, ám közel sem minden család számára adott ez a megoldás. Az is biztos, hogy a magyar családok többsége nagyon is rászorul mindkét szülő fizetésére. A rés világos: nem tudnak dolgozni azok a szülők, akiknek nincs hova elhelyezniük a csemetéjüket.

A Loffice által kivitelezett kutatás alapján nem a munka iránti lelkesedés hiányzik a kisgyermekes szülőkből. Felmérésükből kiderült, hogy a fókuszcsoport nagyon is tenni szeretne az izoláció és a gazdasági ellehetetlenülés ellen, flexibilisek és motiváltak is. A tesztelés után 2019-ben várhatóan állandóan üzemel majd a Paulay Ede utcai Loffice-ban a képzett szakemberek által vezetett gyermekmegőrzés, melynek ára az irodában dolgozó szülő által már eleve fizetett bérleti díjhoz jön majd hozzá.

Kiknek szól?

A kezdeményezés célját és lényegét Klemetz Kata fogalmazta meg, nem csak saját projektjük lényegét, hanem a dolgozó szülők segítésének fontosságát is szavakba öntve: “Hisszük, hogy bárki lehet jó szülő, miközben sikeres a munkájában is. Teret és szakmai programot adunk a kisgyermekeseknek, hogy kiteljesedhessenek anélkül, hogy bűntudatot éreznének szülői kötelezettségeik elhanyagolása miatt. Azon dolgozunk, hogy ne kelljen választaniuk család és karrier között, mivel a magánélet és munka közötti harmónia megteremtéséhez nem elegendő egy jól kiépített infrastruktúra – célunk egy inspiráló, támogató és segítőkész közösség létrehozása.” 

Reméljük, hogy az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések hamarosan saját életet élve kezdenek majd terjedni Budapesten és az országban többfelé, hiszen bármilyen jól megtervezett állami családpolitika sem helyettesítheti a szülők számára megfelelően biztosított feltételeket ahhoz, hogy eredményesen dolgozhassanak és nevelhessék gyermekeiket egyszerre, lemondások nélkül. Ezen feltételek megteremtése minden kétséget kizáróan a legjobb módját képezik annak, hogy a fiatalok eléggé biztonságban érezzék magukat egzisztenciálisan a gyermekvállaláshoz.

 

Kőszegi Anna

 

Képek: Pexels/Abdullah Öğük, Pixabay/jeniffertn

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!