Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Munkavállalás az iskolai szünetben

A szünidő remek alkalom arra, hogy megalapozd későbbi szakmai pályafutásod, fejleszd a képességeidet, és egyúttal némi pénzt is keress. Az idénymunka a diákok és a munkanélküliek számára egyaránt hasznos tevékenységnek bizonyulhat.

Mi értelme van iskolaszünet alatt dolgozni?

 

Tény, hogy ha a nyári szünidőben munkát vállalsz, nem feltétlenül süttetheted magad órákig a napon, ha pedig a téli szünet alatt dolgozol, kevesebb időd marad arra, hogy élvezd a tél és a hó örömeit. Ha mégis így döntesz, rengeteget nyerhetsz – túl azon, hogy pénzt keresel, új környezetben új emberekkel ismerkedhetsz meg, ami a jövőben akár állandó álláshoz is hozzásegíthet. 

 
A szünidei munka egyik legnagyobb előnye, hogy már diákként gyakorlati tapasztalatra teszel szert. Ez akkor is nagyon hasznos, ha a végzett munka egyáltalán nem hasonlít a Téged érdeklő szakterületre. Megtapasztalhatod ugyanis, mit várnak el a mindennapi életben a munkáltatók az alkalmazottaktól, és megtanulhatod, hogyan kell munkahelyi környezetben másokkal viselkedned. Minden általad betöltött állás értékes abból a szempontból is, hogy a szerzett tapasztalatot feltüntetheted önéletrajzodban .
 

Szezonális munkalehetőségek az Unióban

 
A nyári és a téli szünetben, sőt még a rövidebb iskolai szünetek idején is rengeteg álláslehetőség közül választhatsz. Dolgozhatsz szállodában, étteremben vagy egyéb vendéglátóhelyen, a nyári hónapokban gyümölcsöt szedhetsz, a tengerparti országokban jelentkezhetsz vízimentőnek vagy szörfoktatónak, a tél folyamán pedig síoktatóként is elhelyezkedhetsz. Ha pedig csak néhány napot vagy órát tudsz munkával tölteni, felszolgálóként vagy hoszteszként kereshetsz pénzt különböző rendezvényeken.
 

Ne hagyd, hogy átejtsenek

 

Kisebb helyeken – például bárok, éttermek esetében – előfordulhat, hogy nem kötnek Veled hivatalos munkaszerződést. Ne hagyd, hogy ebből hátrányod származzon. Állj az elején a sarkadra, és nagyon határozottan add a munkaadó tudtára, miszerint elvárod, hogy a megállapodást mind a fizetés, mind a munkaidő tekintetében betartsa. 

 

Itt érdemes először keresni:

 
Picking Jobs- idénymunkák, betakarítási munkák világszerte 
Season Workers- idénymunkák 
Summer jobs in Europe & the world- nyári munkák Európában és világszerte

Közzétéve: h., 17/06/2013 - 15:00


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!