Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Nők a tudományban – csepegő cső?

Neked is mondták már műszakis ismerőseid, hogy hozzájuk aztán nem járnak lányok, mert nincs térlátásuk? Mi lett azzal a lánnyal, aki az általánosban a legjobb volt makteból? Mikor tűnnek el a lányok a tudományos területekről?

Közismert jelenség, hogy a lányok általában jobban tanulnak az általános iskolában és a középiskolában is. Egyszerűen jobban érdekli őket a dolog, alaposabbak és örömüket lelik az igényes munkában.

 

Ebben a korban, azaz 11 éves koruk körül a természettudományos tárgyak is érdeklik őket annyira, mint bármi más, ám 15 éves kor körül ez az érdeklődés radikálisan csökken, szinte nyoma veszik, állítja egy a London School of Economics által 12 európai országban 11 500 lány körében végzett felmérés.

 

Miért van mindez?

 

Martin Bauer pszichológia professzor szerint, aki szintén részt vett a felmérés kivitelezésében, a jelenségért egyaránt felelős, hogy a lányok meg akarnak felelni a társadalmi elvárásoknak, nemi sztereotípiáknak és szerepeknek, valamint az is, hogy kevés az eléjük állított példakép.

 

A lányok olyannyira elveszítik az érdeklődést ezek iránt a területek iránt, hogy később a tudományos ágazatokban is kitűnik az alulreprezentáltságuk. Bár az Európai Bizottság nemek közötti egyenlőséget elősegítő tervének köszönhetően és a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (korábbi cikkünk róla itt) létrehozását követően az utóbbi években javult a helyzet, még mindig megfigyelhető az egyenlőtlenség kapcsán egy érdekes tendencia: bár a végző PhD hallgatók 47%-a nő, a kutatóknak csupán 21%-át teszik ki, itt tehát egy másik jelentős elcsúszás érzékelhető az általános iskolai mellett.

 

 

Csepegő cső?

 

 

Vajon mi lehet az oka a tudományos területen elhelyezkedő nők „csepegő csövének”, vagyis annak, hogy sokan elindulnak, de útközben valahol eltűnnek? Természetesen már fiatalkorban fontos lenne inspirálni a lányokat arra, hogy érdeklődjenek a tudományok iránt, és merjenek ilyen területen továbbtanulni, de lehet, hogy ez sem elég.

 

 

Az UNESCO statisztikái szerint bizonyítottnak látszik, hogy a tudományos állásokban is létezik a bérezéses eltérés férfiak és nők között, s mivel az ezen a területen köthető mumkaszerződések általában rövidebb időre szólnak és bizonytalanabbak, mint más területen, a nők egy már jól ismert okból hajlamosak más irányba indulni: a gyermekvállalás miatt. Míg a férfiak alapból többet keresnek ezen a területen is, a gyermekek munkaidő alatti elhelyezésével, vagy az emiatti munkából való kieséssel sem nekik kell foglalkozniuk, mivel felmérések szerint a tudományos munkát végző férfiak általában inkább olyan párt választanak, aki otthon tud maradni, ha a helyzet úgy kívánja, míg tudományos területen elhelyezkedő nő párja többnyire szintén hasonló területen dolgozik.

 

Akkor mégis hol a megodás? Jó kezdet lenne a gyermekrészlegen csökkenteni a hercegnős pulcsik számát és átvinni pár tudósosat a fiú oldalról, bár ennyi sosem lesz elég, ha nem adottak megfelelő lehetőségek a nők számára, hogy boldogulhassanak egy olyan ágazatban, amit döntően férfiak uralnak, amióta csak létezik.

 

Kőszegi Anna

 

Képek: Pixabay, Pixabay, Pexels, Pexels

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: sze., 14/03/2018 - 14:29


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!