Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

„Utópisztikus” izlandi politika?

Izland nemrég tartott választásokat, ám ez a tény puszta voltán túl is különösen érdekes. Katrín Jakobsdóttir a második női miniszterelnök, ráadásul kormánya három párt koalíciójából áll. Ismerkedjünk meg ezzel az érdekes "felállásssal"!

Izland, bár 2009-ben egy a gazdaságát súlyosan megrázó válság után jelentkezett, hogy csatlakozni szeretne az EU-hoz, ma mégsem tag. Hogy miért? Az akkori külügyminiszter megfogalmazása szerint szimplán azért, mert „Izland érdekeit a kívülmaradás jobban szolgálja”, ám valójában ennek hátterében a halászati kvóták állnak, amelyek kötelező érvényűek az Unióban, de meglehetősen az útjába állnának Izland fő bevételi forrásának, ami természetesen a halakból ered.

 

A szigetország ennek ellenére a schengeni térség tagja, és gazdaságilag is együttműködik az EU-val, ami nagyban megkönnyíti a tengeri termékek exportját és a turizmust, ami szintén szerves része az izlandi gazdaságnak.

 

Ki ő?

 

Katrín Jakobsdóttir 1976-ban született, vagyis 41 éves, három kisfiú édesanyja, és egyáltalán nem zöldfülű a politikában. Diplomáját izlandi nyelvből és franciából szerezte az Izlandi Egyetemen 1999-ben, ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy több irodalmár is található felmenői között, és ezt követően már 2003-ban helyettes elnöke lett a Baloldali-Zöld Mozgalomnak. Eközben 2004-ben mesterdiplomát is szerzett izlandi irodalomból, és diplomamunkáját egy népszerű helyi bűnügyi regényíróról írta!

 

Oktatási, Kulturális és Tudományos Miniszter volt 2009 és 2013 között, és az Északi Együttműködésért felelős miniszter. Az Együttműködés nem más, mint Dánia, Finnország, Izland, Norvégia, Svédország, a Feröer-szigetek, Grönland és az Aland-szigetek gazdasági, kulturális és politikai alapon nyugvó szövetsége, amely viszonyát tekintve partnere az EU-nak, ám attól teljesen független. Célja a régió erősítése, és központi filozófiája az, hogy a tagországok együtt erősebbek.

 

Kedélyes politika

 

Jakobsdóttir kormánya olyasmit valósít meg, ami nem mindennapos, különösen, ha a politikai élet általános (hagyományosan kevés domináns szereplős) felépítésére gondolunk: a németek például jelenleg is koalícióépítési nehézségekkel küzdenek. Ehhez képest az izlandi kormány három párt (a Baloldali-Zöld Mozgalom, a középen álló Függetlenségi Párt és a jobboldali Progresszív Párt) koalíciójából áll, és ezzel magában foglalja a politikai paletta teljes spektrumát. A pártok vezetői között lezajlott koalíciós tárgyalások saját bevallásuk szerint problémamentesek voltak, amit az asztalt körül ülő laza, nevetgélő politikusokról készült fotó  is bizonyítani látszik és ami a közép-kelet -európai szem számára szokatlanul „víg látványt” nyújt.

 

Katrín Jakobsdóttir, aki egyébként 2016-os felmérések szerint Izlandon a legnagyobb bizalmat élvező politikus, amikor átvette a kulcsokat Bjarni Benediktssontól, a korábbi függetlenségi párti miniszterelnöktől, azt nyilatkozta, hogy nagyon várja már, hogy munkához láthasson. Kiemelte azonban a következőt is: „fura, hogy csak a második nő vagyok, legalább tizenötödiknek kellene lennem. Tulajdonképpen, hogy orvosoljuk az igazságtalanságot, most tizenöt női miniszterelnöknek kellene sorban következnie.”

 

Benediktsson, aki szintén nem marad feladat nélkül, mivel pénzügyminiszterként folytatja munkáját, a következőt mondta Jakobsdóttir megválasztásával kapcsolatban: „Nagyon optimista és boldog vagyok, hogy Katrínt ebben a hivatalban láthatom”, ami lássuk be, szintén nem megszokott gesztus egy leköszönő miniszterelnöktől.

 

Úgy tűnik, Izland nem csak a Párizsi Egyezmény klímaváltozással kapcsolatos céljainak teljesítésében szárnyalja túl a többi országot, hanem abban is, ahogy a politikai kérdéseket (kormányváltás, koalíció, leköszönés) könnyedén, elegánsan és főképp gyűlölködés nélkül intézi. Csak remélhetjük, hogy egy szép napon a Föld minden országába is beköszönt majd ez a békés közéleti állapot.

 

 

Kőszegi Anna

 

Képek: Wikimedia Commons, Wikimedia Commons, Bjarni Benediktsson Wikipedia, Reykjavik Wikipedia, 1209 Pixabay

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!