Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Az első EURES munkád

Your first EURES job

A cél, hogy könnyebben menjen a munkahely keresés és a munkahelyi jelentkezés az EU országain belül.

Igaz rád, hogy:

§  18-30 éve közötti vagy?

§  valamelyik EU-s ország állampolgára vagy?

§  állandó lakcímmel rendelkezel valamelyik EU-s országban?

§  szeretnél egy másik EU-s országban dolgozni?

Ha minden kérdésre igennel válaszoltál, akkor az EURES Job lehet a megoldás számodra!

 

Mi is ez?

A Your first EURES Job program az Európai Unió által létrehozott keretrendszer, melynek célja, hogy segítse a fiatalok elhelyezkedését az EU-ban. A programon keresztül információt és segítséget nyújtanak a munkahely találáshoz. Emellett anyagi támogatással is hozzájárulnak az interjú helyszínére való utazáshoz, vagy már a külföldre való költözéshez.

 

Hogyan jelentkezhetsz?

Keresd fel a Your first EURES job weboldalt, ahol saját országodat kiválasztva tudsz tovább tájékozódni. Ha az országodban nem elérhetőek ezek a szolgáltatások, keress fel bátran más szervezeteket a listából.

 

Támogatás munkáltatóknak

Munkáltatóknak is van lehetőségük a program támogatására, ha:

§  legálisan bejegyzett vállalkozás

§  olyan munkavállalókat keresnek, akik speciális profillal rendelkeznek, ezért a hazájukban nem találnak megfelelő jelöltet

§  6 hónapos szerződést tudnak felajánlani fizetéssel, ami megfelel a nemzetközi munkajognak

 

Tippek mielőtt külföldre mennél:

 

Kutass: az EURES weboldalon praktikus információkat és tippeket is találsz a külföldi megélhetéssel és a munkavállalással kapcsolatban. Az Erasmus+ program szintén egy jó lehetőség, hogy bővebben tájékozódj az EU-s országokon belüli oktatásról, képzésekről, ifjúsági és sport lehetőségekről.

 

Tanuld meg a nyelvet: Nem szükséges, hogy anyanyelvi szinten beszéld a nyelvet, de ha rendelkezel az alap szintű kommunikációs szinttel az adott ország nyelvén, további lehetőségek nyílnak meg előtted mind szakmailag mind pedig a magánélet terén.

 

Küzdd le a félelmeidet: természetes a félelem érzet egy új munka, gyakornoki program vagy kurzus elkezdése előtt. Ha egyetemre jársz valószínű, hogy vannak fiatalok a kurzusodon ugyanattól az intézménytől, emellett az egyetemen keresztül is kérhetsz támogatást.

 

Hozd ki a legtöbbet a lehetőségeidből: tanulj a tehetséges emberektől, akik körülvesznek, kérj tanácsot, amikor szükséged van rá, és állj mindig készen az új lehetőségekre. Soha ne felejtsd el a kapcsolatépítést!

 

Csomagolj okosan: Gondolkozz hova mész, és ott mire lesz szükséged. Milyen otthoni körülmények nélkül nem tudsz élni? Ne bízz abban, hogy majd a helyi szupermarketben beszerzed – néhány termék nem érhető el minden országban.

 

Szervezd meg a pénzügyeidet: ha több hónapon keresztül külföldön fogsz tartózkodni, valószínűleg megéri egy új bankszámlát nyitni a célországban, a könnyebb hozzáférés érdekében.

 

Végezetül: ha érdekel a lehetőség, akkor találj egy személyes tanácsadót az országodban itt.

 

Kép: slon_dot_pics Pexels

Közzétéve: p., 12/05/2017 - 11:39


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!