Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Ezek a munkák tűnhetnek el teljesen az elkövetkező évtizedekben

A technikai innovációk hatására egyre több munkafolyamatot gépek helyettesítenek, ezért a munkaerő-kereslet egyre inkább átalakul. Nézzük, mely állások azok, amelyekről pár év múlva már csak mesélni fogunk!

A változás okai

 

A robotikának köszönhetően az embernek egyre kevesebb, számára kellemetlen munkát kell majd végeznie. Ám az automatizációnak hátulütői is vannak, hiszen rengeteg olyan ember maradhat állás nélkül, akik anyagi hátterük és képzetlenségük miatt nem engedhetik meg maguknak a magasan kvalifikált munkahelyeket.  Sok olyan ma ismert munkahely fog megszűnni, amelyek jelenleg több ezer ember számára biztosítanak megélhetést. A World Economic Forum (WEF) kutatása szerint 2020-ra több mint 5 millió munkahellyel lesz kevesebb, mint most. Csak azok a szakmák maradhatnak meg, amelyek a legkevésbé automatizálhatók.

 

Veszélyeztetett ágazatok

 

Azok a szakmák, amelyek alacsonyabb szintű képzettséget igényelnek és teljes mértékben automatizálhatóak, nagy valószínűséggel 5-10 éven belül teljesen eltűnnek majd. Ráadásul ez nem csak az ipari, kétkezi dolgozók, de akár az irodai dolgozók munkahelyeit is veszélyeztetheti. Megszűnhetnek ugyanis az irodai adminisztratív feladatkörök, a telefonos operátori és a telemarketinges munkahelyek is. A technikai újításokkal szemben e dolgozók munkája nem csak kevésbé hatékony, de még költséges is.

 

A médiában dolgozó munkavállalóknak is fel kell készülniük a folyamatos változásokra. Ebben a szektorban is sok munkahely szűnhet meg, de össze is olvadhat más szakmákkal, így itt főként az egyszerre több szakmához is valamicskét konyító „polihisztorok” lehetnek előnyben. Veszélyeztetett lehet a turisztikai ágazatban az utazásszervezők munkája is, hiszen az internet segítségével, valamint az erre kifejlesztett appokkal már pár perc alatt megszervezhető és le is foglalható egy utazás. Az időhiány miatt egyre többen vásárolnak az internetről, nem csak ruhákat és különféle elektrotechnikai eszközöket, de élelmiszereket is. Így a kereskedelmi dolgozók munkahelyei is veszélybe kerülhetnek. De elég csak arra gondolnunk, hogy pár éve még buszbérletet is élő embertől vásárolhattunk, őket is egyre inkább felváltják a jegyautomaták. A postai szolgáltatásokhoz is egyre kevesebb munkaerőre van szükség, hiszen internetkapcsolat és egy tablet vagy telefon segítségével már azonnal küldhetünk üzenetet bárhova és bárkinek.

 

 A változások előnyei

 

Az elkövetkező években nem csak negatív változások érhetnek minket a munkaerőpiacon, hanem pozitívak is. Ahogy a technika fejlődésével sok ma létező munkahely szűnhet meg, úgy újak is alakulnak, olyanok, amelyek alkalmazkodnak majd a jövőbeli munkaerő-piaci feltételekhez. Sok mai iskolásnak például valószínűleg olyan szakmája lesz, amelyek most még nem is léteznek, vagy kialakulóban vannak. Például a mi gyerekkorunkban még elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki bloggerként vagy mondjuk social media managerként keresse meg a kenyerét, de ma már ezek is önálló szakmának tekinthetők. Nem csak új munkahelyek alakulnak, hanem a munkaerő-piaci igények is meg fognak változni. Egyre nagyobb lesz például az igény a női munkaerő alkalmazására olyan területeken, amelyeket eddig tipikus férfiszakmáknak tartottunk. Ennek nem csak az emancipáció az oka, hanem az is, hogy a nők látásmódjára sokkal nagyobb szükség lesz a tudást és kreativitást együttesen ötvöző ágazatokban. Sőt, ma már bizonyított tény, hogy a koedukált és kevert nemzetiségű munkahelyeken sokkal hatékonyabb a munkavégzés.

 

Hogyan válasszunk szakmát?

 

A technika és a munkaerőpiac rohamos változása miatt a ma tanultak holnapra semmit nem érnek majd. Éppen ezért az iskolapad helyett sokkal inkább a gyakorlaté, illetve a munkahelyi képzéseké lehet a szerep. Érdemes tehát minél korábban, már az oktatási évek alatt kipróbálni magunkat vállalati környezetben is. Bőven akadnak olyan területek, ahol már most hiány mutatkozik, ilyen például a mérnöki és az IT szektor.  De az egészségügyben és egyéb szociális területen is szükség lehet munkaerőre. A közeljövőben várhatóan azok a munkahelyek fognak előtérbe kerülni, ahol az érzelmi intelligencia és a kreativitás fontos, hiszen ezt egyelőre a robotok nem képesek helyettesíteni. Fontos lesz még, hogy több lábon álljunk, jól képzettek és rugalmasak legyünk. Összességében a jövő emberének mindössze józan paraszti észre és némi rálátással kell rendelkeznie, ha a munkaerőpiac folyton változó tengerének felszínén szeretne maradni.

 

Serestyén Sára

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: csü., 23/03/2017 - 23:22


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!