Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Tippek egy sikeres állásinterjúhoz

Az út egy jó álláshoz már az interjún elkezdődik. Mi történik azonban a személyes találkozón? Mi szükséges egy sikeres állásinterjúhoz? A jó hangulat? A magabiztosság? A következő tanácsok hasznosak lehetnek.

ÖNÉLETRAJZ

 

Az utóbbi hónapokban számos állásinterjún voltam és úgy gondoltam, hogy megosztom a tapasztalataimat, ami hasznos lehet számotokra is a jövőben. Azt gondolom, hogy napjainkban nagyon erős a verseny a munkaerőpiacon és az interjú sikeressége az apró részletekben rejlik. Az alap és unalomig ismételt dolog az, hogy tűnjünk ki az önéletrajzunkkal a többi közül. Fontos az is, hogy az önéletrajz mindig naprakész és aktuális legyen. Az interneten rengeteg ötletet és mintát találunk, amivel el tudjuk készíteni személyre szabott CV-ket. Kerüljük a sablonos kifejezéseket és próbáljunk meg kreatívnak lenni akár egy kísérőlevelet is írhatunk. A munkaadók általában értékelik ezeket az apróságokat és így esélyünk van egy személyes interjúra.

 

 

HOVA MEGYÜNK?

 

A másik legfontosabb elem szerintem az, ha a megpályázott cégnek alaposan utánanézünk. Ez nem csak azt fogja mutatni, hogy komolyan érdeklődünk, hanem a saját profizmusunkat is. Tudjuk azt, hogy hova jelentkezünk és készüljünk fel arra, hogy biztosan meg fogják kérdezni, hogy miért éppen ide adtuk be a pályázatunkat. Készüljünk fel arra is, hogy fogunk kapni egészen furcsa kérdéseket is. Tőlem egyszer megkérdezték a csillagjegyem.

 

 

MI VÁRHAT RÁNK?

 

Nagyon sokszor előfordul, hogy különböző teszteket töltetnek ki velünk, ami rengeteg féle lehet. A pszichológia és személyiség teszteken át a logikai és problémamegoldó feladatok színes skálájáig. Ne próbáljuk meg befolyásolni ezeket a feladatokat, hiszen a szakembereknek ez úgyis szemet fog szúrni. Legyünk őszinték amennyire lehet. Pozíciótól függően szoktak még konkrét Word és Excel feladatokat is kérni.

 

 

ÖLTÖZKÖDÉS, FÉL SIKER

 

Nagyon fontos még az ápolt, alkalomhoz illő megjelenés, hiszen az első benyomás nagyon sokat számít. Férfiaknál általában az öltöny, ing, nyakkendő kombináció, nőknél pedig a fekete nadrág, ing vagy szoknya, kosztüm blézerrel a nyerő. Hőség idején sem illik rövidnadrágban vagy szoknyában és nyitott orrú cipőben menni! A harisnya pedig szinten kötelező elem sajnos a legnagyobb melegben is a nőknél. Ne felejtsük el, hogy a kevesebb néha több és ezt az elvet kövessük a sminknél is. Hölgyeim! Legyünk visszafogottak. A visszafogott elegancia a tökéletes választás.

 

 

APRÓ JELEK

 

A kézfogásnak sokszor nem adunk túl nagy jelentőséget pedig igenis sokat számít. Ebben viszont legyünk határozottak és ne roppantsuk össze a másik kezét, de kerüljük a túl puha, „élettelen” kézfogást is. Legyünk barátságosak, tisztelettudóak az interjú alatt és kérdezzünk, ha valami nem világos számunkra. Tapasztalataim szerint sokat számít, ha felkészülten és magabiztosan megyünk, hiszen ezzel jó első benyomást kelthetünk.

 

 

KACSOLATI TŐKE

 

A kapcsolati hálónkat is érdemes kihasználni álláskereséskor, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy éppen honnan kaphatunk segítséget. Arra is figyeljünk oda, ha éppen munkát keresünk, hogy a közösségi oldalainkon kerüljük a túlságosan intim, privát, kompromittáló képek megosztását. Sokszor megfeledkezünk arról, hogy a social média felületeken le tudnak minket ellenőrizni a munkáltatók és nagyon gyakran meg is teszik.

 

 

Fazekas Dóra

 

Forrás: http://www.cvonline.hu/6-tipp-hogy-sikeres-legyen-az-allasinterju/a.html

Kép forrása: Unsplash/Cathryn Lavery

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: v., 23/10/2016 - 15:42


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!