Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

3 trükkös feladat az állásinterjún és néhány tanács a túlélésükhöz

A ’Miért szeretne nálunk dolgozni’ és ’Milyen releváns tapasztalata van?’ kérdések ideje lejárt. A munkaerő kínálat növekedésével a munkáltatók is kénytelenek emelni a lécet. De vajon létezik-e jó stratégia a lehetetlennek tűnő feladatokra?

Képzeld el, hogy elérkezik a nap nagy, és magabiztosan bekopogsz az irodába, ahol már csak egy interjú választ el álmaid munkájától. Tudod, hogy alaposan felkészültél a cég történetéből, ismered az általuk gyártott összes terméket, és mivel csak pár hónappal ezelőtt államvizsgáztál, úgy érzed, nincs olyan szakmai kérdés, amit ne tudnál helyesen megválaszolni. Mégis, mikor rád kerül a sor, egy furcsa kirakós játékkal szembesülsz a teremben, és miután ezzel kész vagy, egy másik jelölttel szituációs feladatokat kell megoldanotok.

 

A munkaerő-kínálat folyamatos növekedésének köszönhetően az, hogy valaki kiváló szakmai felkészültséggel rendelkezik, már szinte alapvető elvárás, amikor behívják az állásinterjúra, ezért a munkaadók sokszor olyan tényezők alapján szelektálnak, ami a pályázati anyagból nehezen megjósolható: milyen a jelentkezők problémamegoldó készsége, hogy bírják a stresszt, illetve mennyire hatékonyan képesek együtt dolgozni kollégáikkal. És ezek tesztelése érdekében nem szégyellik a legfurfangosabb stratégiákat sem segítségül hívni.

 

Íme néhány feladat, amik jó eséllyel rád is várnak a jövőben:

 

1. A főnök mint stresszmérő

 

Rengeteg ismerős mesél manapság arról, hogy potenciális munkáltatója undok módon bánt vele az állásinterjún, ezért inkább otthagyott csapot-papot és elviharzott az interjú helyszínéről. Sajnos sok esetben nincsenek tisztában vele, hogy ez csak a vizsgáztató stratégiájának része, amely során éppen arról szeretnének információt gyűjteni, hogyan viselkednek stresszes és kellemetlen helyzetekben.Ez a fajta ’teszt’ gyakran előfordul olyan munkakörök esetében, ahol panaszokat kell kezelni, mert itt alapvető fontosságú, hogy a kiválasztott jelentkező higgadt tudjon maradni akkor is, ha legbelül már réges-rég felment benne a pumpa.

 

Ezért, ha ilyen viselkedéssel találkozol az interjú során, ne vedd magadra! Fontos, hogy diplomatikus válaszokat adj, kerüld a személyeskedést és soha ne emeld meg a hangod, hanem végig maradj kedves és udvarias! Ha viszont tényleg nagyon zavar a vizsgáztató viselkedése, gondolkozz el rajta, neked való-e ez a munkakör és bírni fogod-e ezt hosszú távon.

 

2. Csoportban az erő

 

Főleg az angolszász országokban örvend egyre nagyobb népszerűségnek a csoportos interjú találmánya. Itt arról van szó, hogy egyszerre hívnak be 3-5 esélyes jelentkezőt, és olyan feladatokat adnak nekik, amiket együtt kell megoldaniuk. Bár a feladat elején általában ugyanazokkal az utasításokkal indulnak, a feladat során a sikeres megoldás érdekében mindenki választ majd magának egy szerepet (pl. irányító, kivitelező, idő-ellenőrző, stb.), amely fontos visszajelzést ad majd a munkáltatónak arról, ki milyen feladatot érez leginkább magáénak., Másrészt egyértelműen megmutatja majd, ki mennyire csapatjátékos és hogy ki mennyire aktívan veszi ki a részét a munkából.

 

Ha ilyen feladatot kapsz az állásinterjún, mindenképpen fontos, hogy megmutasd, mit tudsz, viszont ne vállalj el olyan feladatot, amit nem szívesen végeznél a valódi élet során csak azért, hogy vonzóbbnak tűnj a jövőbeli munkáltatód szemében. Illetve tartsd észben, hogy a buzgómócsingokat senki sem szereti; nem attól leszel szimpatikus munkaerő, hogy mindenhez van hozzáfűzni valód és hogy mindent te akarsz elvégezni. Adj a többieknek is teret kibontakozni, mert a való életben sem egyedül fogsz a cégnél minden problémát megoldani!

 

3. Itt a válasz, hol a válasz?

 

Talán a legkegyetlenebb mind közül az a stratégia, amit előszeretettel alkalmaznak az Amerika legkompetitívebb állásaira jelentkezők kiválasztásakor. Itt ugyanis az történik, hogy az interjú legelején adnak egy megfejtendő rejtvényt a behívott jelentkezőnek, és elmondják nekik, hogy erre a feladatra az állásinterjú alatt kell megtalálniuk a megoldást, és a majd beszélgetés végén visszatérnek rá. Azonban azt csak a bizottság tagjai tudják, hogy valójábannincs is rá helyes megoldás. Ezzel általában azt tesztelik, hogy a növekvő stresszhelyzet hogy befolyásolja a jelentkezők teljesítményét. Ha úgy gondolod, téged is próbálnak csőbe húzni, ahelyett, hogy elkezdesz pánikolni, valld be őszintén, hogy nem tudtad megtalálni a megoldást. Egy nyugodt interjúzó, aki végig képes fókuszálni a válaszaira, sokkal jobb benyomást kelt, mint az, aki össze-vissza hebeg-habog, de a végén egy lépéssel közelebb került a megoldáshoz.

 

Megijesztettek a fenti stratégiák? Nincs semmi okod a pánikra! Hidd el, azzal, hogy tisztában vagy a stratégiákkal, és azzal, hogy mit tesztelnek segítségükkel, máris egy lépéssel közelebb kerültél a sikeres állásinterjúhoz! Ha már megvan az interjú napja, sok sikert hozzá! Ha pedig még keresgélsz, ezeken az oldalakon is érdemes szétnézned: EURESJobinfo és Profession.hu.

 

Molnár Judit

 

Kép: Gangplank HQ

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: k., 19/05/2015 - 18:59


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!