Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Ökoönkéntesség Svédországtól Malajziáig

Kőrösi Kinga nagy levegőt vett, és döntött: ő márpedig másképp fog utazni! Természetvédőként fontos számára, hogy ne hagyja maga után ökolábnyomát és segítse a meglátogatott közösségeket, ezért választotta a WWOOF és WorkAway programokat.

Hogy kerültél 18 évesen Svédországba?

 

Önkéntes munkát kerestem, és az interneten akadtam rá a WWOOFing program website-jára. Ez egy olyan szervezet, amely ökofarmokra közvetít önkénteseket a világ minden tájára, akik a napi 4-5-6 óra munkájukért cserébe ingyenes szállásban és ellátásban részesülnek. A fogadó családok általában igyekeznek őket bevonni a mindennapi életükbe és gyakran programokat vagy városnézést is szerveznek vendégeiknek.

 

Nem volt konkrét elképzelésem a célországról, ahova menni szerettem volna, ezért végignéztem több ország oldalát is és végül ez alapján választottam Svédországot: annyira összeszedett, érthető oldaluk volt, hogy emiatt döntöttem mellettük. A honlapon feltüntetik, melyik helyek teltek már be, vagy egyes farmokra mikorra keresnek embereket.

 

Ezek után a legtöbb időt a megfelelő hely kiválasztása vitte el, mert kíváncsi voltam, milyen programokat lehet csinálni a közelben. Úgy voltam vele, hogy ez egy nyaralás is egyben, ezért olyan helyen szeretnék dolgozni, ahol a szabadidőmben sok programot szervezhetek magamnak. Másik kikötésként olyan farmokat kerestem, ahol állatokkal is foglalkozhatok.

 

Egyszerű volt ilyen helyet találni?

 

Körülbelül 15 helyre küldtem el a jelentkezésemet, amiben rövidem írtam magamról, a képességeimről és az érdeklődési körömről, és persze, hogy miért szeretnék az adott helyen dolgozni. Sajnos sokan válaszra se méltattak, néhány helyről pedig az a válasz érkezett, hogy nem tudnak fogadni, mert már nincs több hely, ezért a második kikötésemet fel is kellett adnom. Végül egy idős házaspár írt Marsonről, ami egy kis sziget 70 km-re Stockholmtól, hogy mehetek hozzájuk augusztusban. Nagyon kedvesek voltak, mindent leírtak nekem pontosan, és kiutazásomig tartottuk a kapcsolatot.

 

Jó döntés volt őket választani?

 

A sziget mesés volt, és a farm is nagyon tetszett. Mindennel felszerelt, fából épült, teljesen tradicionális svéd vörösesbarnás épületek jellemezték a környéket. A farm egy tó mellett terült el, és egy 1 hektáros földterület tartozott hozzá, ahol mindenféle gyümölcsöt termesztettek. Thomas, a fogadó család férfi tagja házilag készített egy üvegházat, szélturbinát és napelemeket is, illetve méhészkedéssel is foglalkozott, amelyek mind érdekesek voltak számomra. Emellett külön élmény volt, hogy lakókocsiban lakhattam. Az elején felajánlották, hogy lakhatok a házban is, de én sokkal nagyobb kalandnak tartottam a lakókocsit.

 

Milyen munkákat bíztak rád?

 

Nagyon változatos volt. Gazoltunk az alma és körtefák tövében, vagy krumplit szedtünk. De a munka túlnyomó részét a gyümölcsszedés tette ki; például amikor kiérkeztem, épp ribizliszezon volt. Az én feladatom volt az üvegház rendberakása is. Minden nap ott kezdtem, leszedtem az érett terméseket, meglocsoltam, megmetszettem őket. Az üvegházban paradicsom, uborka, málna és mángold nőtt, a kertben pedig ribizli, alma, körte, szilva, feketeberkenye, málna és krumpli.

 

Sokszor segítettem a különböző dzsemek, szirupok, szörpök elkészítésénél is, ezen kívül pedig a fogadó család minden hétvégén Stockholmba utazott, ahol az organikus piacon árulták a termékeiket, és ha volt hely a kocsiban, engem is vittek magukkal.

 

Jutott idő ezek mellett más programokra is?

 

Hát persze! Szabadidőmben bejártam a környéket, megnéztem Strangnas, Mariefred vagy Uppsala látványosságait. Néha eljártam kajakozni, de ez az esős idő miatt nem fordult elő túl sokszor. Bár nyár volt, az időjárás elég kiszámíthatatlan volt, és sokszor lehűlt a hőmérséklet esténként. A második héttől kaptam egy radiátort, mert olyan hideg volt néha, hogy a két takaró sem volt elég. Ugyanebből az okból kifolyólag fürödni a tóban sajnos egyszer sem sikerült.

 

Többször ellátogattam Stockholmba a hétvégékre. A családdal közös programokat is szerveztünk, elvittek motorcsónakázni, és elkocsikáztunk a közeli városba, Enköpingbe is. Illetve mivel az egyik Michelin-csillagos étteremnek is szállítottak zöldségeket, gyümölcsöket, az utolsó napomon meghívtak oda egy búcsúebédre.

 

Mit adott neked ez a pár hét?

 

18 éves voltam, amikor nekivágtam ennek az utazásnak és a mai napig életem egyik legjobb élményei közé tartozik. Rengeteg tapasztalatot szereztem, új emberekkel ismerkedtem meg, és önállósodtam is, mert sokszor egyedül kellett megoldást találnom. Ezért is voltam benne biztos, hogy nem ez lesz az utolsó önkéntes nyaralásom, és így is lett; idén újra belevágtam Malajziában.

 

Mennyiben volt más most jelentkezni, mint 2010-ben?

 

Most a WorkAway honlapot használtam, amelynek ugyanaz a koncepciója, tehát ingyenes szállást és ellátást kínál az önkéntes munkáért cserébe, azonban ezen keresztül a szervezeten keresztül nem csak ökofarmokra lehet menni, hanem például hostelekbe, meditációs központokba vagy kávézókba is.

Az ázsiai országokban rengeteg önkéntes munka van, de én specifikusan a természethez közeli lehetőségek között keresgéltem. Két helyre küldtem el a jelentkezésemet, és legnagyobb meglepetésemre mindkettő rövid időn belül válaszolt is.

 

Végül melyik mellett döntöttél?

 

A projekt neve Bamboo Village volt. A terület Kuala Lumpur külvárosában fekszik a dzsungel közepén, egy órányira a belvárostól. Teljesen elszigetelt, alig találtam meg az első napomon. Az összes épület bambuszból készült és apartmanként funkcionálnak. Az önkéntesek az épp szabad apartmanokban laknak, és a hely szinte teljesen az ő irányításuk alatt áll.

 

A munka elég laza volt, napi 3-5 óra volt hivatalosan az elvárás, de néha 3 órát sem dolgoztunk. Érkezésemkor a farmon tartózkodott két angol, három holland és egy német önkéntes. Később még csatlakozott egy iráni és egy belga srác is. Mivel sokan voltunk, a munka megoszlott, mindenki azt csinálta, amihez értett, vagy amit nehézségek nélkül meg tudott csinálni. De általában a lányok csinálták a takarítást, a fiúkra hárultak a karbantartási feladatok, és a kertészkedés közös munka maradt.

 

Akkor ezek szerint jó sok szabadidőd maradt a munka mellett?

 

Igen. A többi önkéntessel minden nap együtt főztünk, esténként közösen vacsoráztunk. A konyhában folyt a közösségi élet, vacsora után leültünk kártyázni és beszélgetni. A projekt tulajdonosa többször bevitt minket a városba; az egyik alkalommal közös programokat csináltunk, a másik alkalommal pedig mindenki szabad kezet kapott. Első napomon megismerkedtem egy helyi sráccal, Famival, aki ezek után szerves része lett a társaságunknak. Vele mentünk el a közeli kilátóhoz, és többször bevitt ő is a városba vagy például a Batu barlanghoz. Az önkéntesek egy része, köztük én is, dzsungeltúrát is szervezett vagy esti fürdőzést a közeli meleg vizű forrásnál. 

 

Mik voltak az itt töltött idő fénypontjai?

 

Igazi kaland volt a dzsungelben élni. Reggelente majmok ugrándoztak a fákon, a fürdőben forrásvizet használtunk, ami ennek köszönhetően hihetetlenül hideg maradt. Esős évszak révén szinte minden nap esett, vagy ha nem, akkor is beborult az ég. A magas páratartalom miatt a ruhák, törölközök napokig száradtak, és még akkor is nyirkosnak tűntek. Az apartmanok felszereltsége elég fapados volt, a legtöbb helyiségben csak vékony matracokat terítettek a földre, és esetleg egy komód állt még a szobában. De pont ez a varázsa ennek a helynek. Itt igazán kikapcsolódhat az ember, messze van minden problémától, nyüzsgéstől. Hatalmas élmény volt ez a 10 nap, csupa jó emlékkel hagytam hátra Bamboo Village-t. Amint lesz lehetőségem, szeretnék újra önkénteskedni, mert igazából a Workaway lényege pont az, hogy van elég szabadidőd nyaralni, de közben másoknak segítesz is.

 

Molnár Judit

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: szo., 02/05/2015 - 12:32


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!