Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Siker, tudatosság, karrier

Forbes, Prezi, Adamsky Advertising, Person Communications, Hays Hungary. Mi a közös bennük? Április 1-jén - viccet félretéve - egy-egy kiemelkedő képviselőjük mesélt a sikerről, tudatosságról és karrierről.

A Corvinus Hallgatói Médiaközpont és a Colibri szervezésében látogattunk el a Budapesti Corvinus Egyetem "E" épületének III. előadójába, a Corvinus KarrierExpo alkalmából.

 

Kikkel találkozhattunk?

 

Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője már az előadás elején azzal indított, hogy leszögezte, hogy már 2013 novemberében - a lap indulásakor - sem bízott a Forbes-ban, így a szerződésében több ponton is számolt a kudarccal. Pályafutását a Kreatív kommunikációs szaklapnál kezdte, de a Forbes főszerkesztői széke előtt az Origónál és a Figyelőnél is megfordult mint újságíró. Hitvallása szerint: "Az újságírói szakma nem mentes a konfliktusoktól. Ha mentes, akkor nem csinálják jól."

Az Adamsky Advertising képviseletében Vaszary Ádám reklámszakember és tulajdonos, valamint a Forbes "30 sikeres 30 alatt" 29. helyezettje mutatkozott be. A reklámügynökség sikerességének egyik motívuma, hogy a 0. perctől ügyfelének tudhatta az E.ON Hungáriát.

 

A Person Communications képviselője, Hampuk Richárd, szintén a "30 sikeres 30 alatt" lista szereplőjeként mutatta be magát és saját tulajdonában levő vállalkozását.

 

Lucskó Dávid 16 éves korától már kamerát cipelt az ATV-nél. Hamar beletanult az interjúztatásba, és érdeklődve kutatta, hol tudná kamatoztatni tehetségét. Amikor állásinterjúra ment a Hays-hez, még nem tudta pontosan, mit is keres ott. "Felértünk a lifttel, megláttam a körpanorámát, és mondtam, hogy nem tudom, mit csináltok, de itt szeretnék dolgozni!" Jelenleg a Corvinuson tanul politológiát, és nem tagja a Forbes listájának.

 

Csuzi Marci saját bevallása szerint nem pontos ember. San Franciscóban sem volt ez másképp. Prezi-gyakornokként nap mint nap szembesülnie kellett azzal, hogy: "Úristen, ezt így is lehet?"

 

Milyen tanácsot adnának a pályakezdőknek?

 

Galambos szerint a nyelvtudás nagyon fontos, interjúkészítésnél szinte alapvető. "Tanuljon nyelvet, menjen külföldre dolgozni, akár Erasmus-szal, bárhogyan." Szintén fontos még a lelkesedés és a tiszta tekintet -  elmondása szerint őt is ezek segítették. Vaszary Ádám: "Tudd, hogy miben vagy jó... Na, ez így nem igaz. Én is azt hittem, jó grafikus vagyok, hát nem... Keresd meg, hogy miben vagy jó, és szánj rá 5 évet. Muszáj talpalni, legalul lenni, hogy az emberre öntsenek mindent. Ha ezt szeretnéd, és eldöntötted, akkor vidd végig, és tarts ki."

 

"Megoldásokban gondolkozzatok, és ne az ötleteitekbe legyetek szerelmesek" - szögezte le egyedülálló tényként Hampuk Richárd.

 

Lucskó Dávid nem köt kompromisszumot: "Nagyot kell álmodni, és időben fel kell ébredni."

 

Marci kétszer is jelentkezett a Prezihez. Első körben elutasították, aztán segített egy barátja jelentkezésében, ahol ő is feltűnt a videóban. Utólag megtudta, hogy ezt igencsak értékelték, amikor másodjára is nekifutott.

 

Mentor-kérdés:

 

A Forbes képviselője - mindenki egyetértésével - kiemelkedően fontosnak tartja a mentor szerepét a fejlődésben.

 

A Demján-Csányi kategória után a fiatalok következnek - meséli Marci hevesen -, köztük meg hatalmas a szakadék, és nincs nagy választék mentorokban.

 

Ádámnak pedig, ha lett volna mentora, elmondhatta volna, hogy ne ragaszkodjon annyira a saját megoldásaihoz.

 

Nézői kérdések

 

Talán sokakat érdekelhet a vállalkozás-indítás gyakorlati oldala, például az a kérdés, hogy mennyire fontos alkalmazottként dolgozni egy cégnél, mielőtt az ember vállalkozásba kezd? "Elég nagy illúzió, ha azt hiszed, vállalkozóként nincs főnököd. Az ügyfél a főnököd" - zárta rövidre Vaszary Ádám. Marcitól azt is megkérdezték, hogy csak az eredmény, vagy az időkitöltés is fontos? Szerinte multiknál elfogadható, hogy az ember 5-kor elköszön, de egy startupnál nem. Olykor 10-12 órát is dolgoznak. Jó lenne, ha minél több startup lenne...

 

A Prezinél 10-12 órás munkanapok vannak - folytja a gondolatot Galambos Márton -, ott a szabadság az, hogy szétdolgozhatod magad. A Prezi biztosít lehetőséget például kismamáknak is, otthoni munkavégzéshez -– egészíti ki a véleményeket a Prezi gyakornoka.

 

10 év múlva...?

 

Egy ilyen dinamikusan fejlődő területen az is kérdés lehet, mire számíthatnak az egyes vállalkozásban dolgozók a vállalkozások világában 10 vagy akár 20 év múlva.

 

Galambos Márton 5-10 évig tervezi a Forbes szerkesztését; nagyjából ekkor jár le a mandátuma. Ádám filmgyártásra adná a fejét, és annyit még hozzátett, hogy nem szeretne 10-12 órákat dolgozni. Szerinte ez úgy megy, ha valamiben jó tud lenni.

 

A Person Comunications vezetője a cégnél betöltött szerepét módosítaná, vagy eladná addigra a céget, félve a burnout-tól (kiégéstől – a szerk.).

 

"A Haysnél kicsit nehezebb a helyzet, mert nálunk 4-5 év alatt kiégnek az emberek" -– vakarja gondterhelten a fejét Lucskó Dávid. "Ráadásul a Hays piacvezető, hova mehetnék?"

 

Marci szintén a filmiparban képzeli el a jövőjét.

 

Csaplár Balázs

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 17/04/2015 - 22:46


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!