Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

HVG Állásbörze – Építsd tudatosan a karriered!

HVG Állásbörze 2014
HVG Állásbörze 2014
2013. február 26-27. között nyitotta meg kapuit a HVG Állásbörze, ahol az érdeklődők személyesen találkozhattak a kiállítókkal. Az állásvadászat azonban nem ért véget, március 14-ig te is jelentkezhetsz az üres pozíciókra!

A HVG Állásbörzét évente kétszer rendezik meg, a kiállítók ezúttal is több ezer állás- és képzési ajánlattal várták a látogatókat. Az ajánlatok mellett olyan programokkal is készültek, amelyek segítségével az álláskeresők megtudhatták, hogyan kutassák fel és nyerjék el a megfelelő pozíciót.

 

Az egyetemi karriernapokkal ellentétben ezt a rendezvényt nem kifejezetten a hallgatók igényeire szabták, ugyanakkor a kiállítók döntő többsége különböző gyakornoki programok keretében kíván lehetőséget nyújtani a fiatalabb generációnak. Sokszor a szakmai gyakorlat az első lépcső az álomkarrier felé vezető rögös úton; a gyakorlat során megszerzett tapasztalat jelentősen megnöveli a sikeres elhelyezkedés esélyét. A szakmailag felkészült kiállítók személyre szabott tanácsokkal látták el az érdeklődőket, a szerencsésebbek pedig olyan „műhelytitkokba” is betekintést nyerhettek, amely a kiválasztási folyamatoknál hatalmas előnyt jelenthet. A kiállítók többsége többnyire általános tippekkel látták el az érdeklődőket, milyen irányba induljanak, mely készségeiket erősítsék, milyen nyelveket preferálnak, de voltak olyan készséges szakemberek is, akik konkrét példákkal segítették a fiatalokat, hogy milyen jellegű projektfeladat kidolgozására kell számítani a személyes interjú során.

 

További segítséget nyújtottak a tapasztalt fejvadászok és HR-es kollégák, akik vendégelőadóként osztották meg értékes tapasztalataikat a nagyérdeművel. Az előadások végére a hallgatók megtudhatták, hogyan kell nekifutni az álláskeresésnek, hogyan jelenjenek meg és fejezzék ki magukat, vagy éppen milyen tárgyalási technikát alkalmazzanak, ha éppen béralkura kerül sor. A legjobb taktika, ha a kivárásra játszik az interjú alany, hiszen mindig az veszít, aki elsőként fedi fel a lapjait. A munkabér ugyanis kizárólag abban az esetben növelhető, amennyiben az a leendő munkaadó szájából hangzik el. Saját elképzeléseink elmaradhatnak a várakozásoktól egy esetleges alkudozás során, de a tudtunk nélkül is vesztesen kerülhetünk ki a szituációból, ha az általunk megjelölt összeg kevesebb, mint a munkáltató által kalkulált összeg, ám ezt nem osztja meg velünk. Az elméleti oktatást a gyakorlatban is tesztelhették a tanácsadásokra regisztrálók; próbainterjú, karrier tanácsadás, grafológiai és önéletrajz elemzés várta a programra iratkozókat.

 

Mivel az álláskeresési praktikák mellett a siker kulcsa benned rejlik, a megfelelő képzettség elengedhetetlen feltétele bármely pozíció betöltésének. A szervezők éppen ezért külön területet biztosítottak az egyetemek, nyelvvizsgaközpontok és alapítványok képviselőinek. A felhozatal itt sem okozott csalódást, az általános felvételi eljárás mellett olyan alternatív opciókkal is megismerkedhettek az arra látogatók, mint például a távoktatás, vagy éppen az önkéntesség. Az információk begyűjtése mellett, a vállalkozó szelleműek nyelvtudásukat is tesztelhették egy próbanyelvvizsga keretében.

 

A szervezők lehetőséget biztosítanak azok számára is, akik személyesen nem tudtak részt venni a karriernapon; regisztrációt követően online jelentkezhetnek a felületen meghirdetett állásokra. Érdemes szemezgetni a pozíciók között, hiszen a beépített szűrőrendszer segítségével tetszés szerint variálhatod a megjelenő hirdetéseket. Ne késlekedj, alig egy heted maradt!

 

Vandlik Mária

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 10/03/2014 - 12:59


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!