Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

12 éves a Nyelvek Európai Napja

A Nyelvek Európai Napjának közeledtével egyre több kezdeményezés születik, mely az új nyelvek tanulását ösztönzi. Bár a nyelvtanulás végeláthatatlan folyamatnak tűnhet, új ötletekkel és módszerekkel szórakoztató hobbivá válhat.

Biztos vagyok benne, hogy mindannyian emlékeztek azokra a rémes szódolgozatokra: 100 új bemagolandó szó hetente, szépen ABC sorrendbe rendezve, amit aztán papíron kellett reprodukálni az óra első 5 percében. Ennek eredményeként mindannyian gyönyörűen el tudtuk szavalni az 'abandon, ability, abroad, absence' szósort, de amint ezeket mondatba kellett foglalni, úgy összezavarodtunk, hogy még attól is elment a kedvünk, hogy egy külföldi 20 méteres körzetén belül kerüljünk.

 

Az Európai Tanács egyik célja azzal, hogy létrehozta a Nyelvek Európai Napját az volt, hogy bátorítsa az európai állampolgárokat, hogy ne úgy tekintsenek a nyelvtanulásra, mint egy szükséges nyűgre, hanem megértsék fontosságát a más kultúrák megismerésében, a többnyelvűség megértésében és a sokszínűség értékelésében.

 

A Nyelvek Európai Napja idén szeptember 26-án ünnepli fennállásának 12. évfordulóját és a remények szerint méltó folytatását képezi annak a pozitív folyamatnak, amit a Nyelvek Európai Éve 2001 elindított. A projekt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megtanítsa az embereknek, hogyan lehet élvezetessé tenni a nyelvtanulást. A projektet megünneplendő, az alábbiakban néhány szokatlan, de annál élvezetesebb nyelvtanulási stratégiáról olvashatsz.

 

Mindenhol szavak vesznek körbe minket!

Minden nap több ezer szót olvasunk el anélkül, hogy tudnánk róla, viszont a jó hír az, hogy ezek a szavak meg is maradnak a memóriánkban. Ezt a tényt évtizedek óta sikeresen használják reklámcélokra, de miért ne fordíthatnánk a nyelvtanulás javára? Összesen annyit kell tenned, hogy leírod a téged körülvevő tárgyak nevét egy-egy cetlire, majd ezeket a megfelelő tárgyakra ragasztod. Amikor minden reggel látod az 'armadio' szót a szekrényeden, mielőtt kivennéd a ruháidat, biztos lehetsz benne, hogy előbb-utóbb aktív szókincsed részévé válik!

 

A nyelv nem egy elvont tudomány - azért van, hogy kommunikáljunk a segítségével!

Az egyik legegyszerűbb lépés a használható nyelvtudás elsajátítása érdekében az, hogy csatlakozol a lakhelyed közelében levő egyik nyelvklubhoz, ahol az emberek azért jönnek össze egy pár óra erejéig minden héten, hogy egy bizonyos nyelven társalogjanak.  Izgalmas témák és érdekes emberek társaságában még a hibáktól való félelem is elpárolog!

 

Keress magadnak egy levelezőtársat!

Rengeteg web site közül válogathatsz, amelyek adatbázisa tele van érdekesebbnél érdekesebb idegen anyanyelvűekkel, akiket esetleg pont arra vágynak, hogy a te nyelvedet sajátíthassák el. Teljesen mindegy, hogy a hagyományos, postai levelezést választjátok vagy csak Facebookon üzengettek egymásnak, ami fontos az az, hogy minden a postaládádban lapuló borítékkal egy lépéssel közelebb kerülsz a hőn áhított nyelvtudáshoz.

 

Végül, de nem utolsó sorban: utazz!

Keress olyan szituációkat, ahol nem válthatsz vissza az anyanyelvedre kényed-kedved szerint! Amint anyanyelvi barátokra teszel szert, sokkal magabiztosabban kezeled majd a nyelvet és meglátod, az összes magolásba fektetett energiád megtérül majd, amikor először érteted meg magadat külföldön!

 

Molnár Judit 

Közzétéve: sze., 25/09/2013 - 09:47


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!