Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

IAESTE csereprogram

Szeretnél diákként műszaki területen szakmai gyakorlatot szerezni? Az IAESTE jóvoltából már egyetemi tanulmányaid alatt szakmai gyakorlatra tehetsz szert valamelyik külföldi országban.

Az IAESTE nemzetközi szervezet, mely a diákok tapasztalatszerzését segíti műszaki területen, csereprogramok szervezése révén. A fizetett külföldi szakmai gyakorlatot biztosító programnak köszönhetően azonban nemcsak szakmai, hanem kulturális szempontból is rendkívül értékes ismeretekkel gyarapíthatod tudásod.

 

A programra akkor jelentkezhetsz, ha megfelelsz az alábbi feltételeknek:
  • felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója vagy annak a százegynéhány országnak az egyikében, mely részt vesz a kezdeményezésben (lásd: IAESTE-tagországok),

  • természettudományos, műszaki, mérnöki, mezőgazdasági, illetve iparművészeti tanulmányokat folytatsz (lásd: tantárgylista).

 

Hogyan jelentkezhetsz a programra?

Ha megbizonyosodtál arról, hogy megfelelsz a fenti feltételeknek, fordulj az IAESTE hazádban működő képviseletéhez – Magyarországon a Magyar Mérnökhallgatók Egyesületéhez. Figyelem: az IAESTE-tagországok mindegyike saját kritériumokat és határidőket határoz meg a jelentkezés tekintetében. Arra is felhívjuk a figyelmed, hogy valószínűleg nem lesz lehetőséged arra, hogy kiválaszd, melyik országban, illetve melyik vállalatnál szeretnél szakmai tapasztalatot szerezni.

 

Aggódsz a költségek miatt? Rendszerint minden IAESTE-gyakornok kap megélhetési támogatást. Ennek összege az őket foglalkoztató munkáltatótól és attól függ, mekkorák az adott országban a megélhetési költségek.

  • A megélhetési támogatás fedezi a szállás, az étkezés és a munkába járás költségeit.

  • Neked kell viszont előteremtened a célországba való kiutazás, a hazautazás és a szakmai gyakorlat idejére kötendő biztosítás költségét.

 

Szeretnél szakmát tanulni? Vagy még egy szakmát szereznél?

Ma Magyarországon az OKJ-s képzések keretében főiskolai és egyetemi tanulmányok nélkül is megalapozhatod a jövődet szakképesítés megszerzésével. Az ország több területén, több száz intézmény kínál OKJ-s képzéseket diákoknak, fiataloknak, vagy felnőtteknek. Sosem késő elkezdeni.

 

Szakképzéssel foglalkozik? Szeretne fejlődni, vagy tanulni?

A Leonardo da Vinci program az Egész életen át tartó tanulás keretében a felsőoktatáson kívüli szakképzés Európai Unión belüli harmonizációját és egységesítését célozza meg. A programban mind a munkaerő és a munkáltatói oldal mobilitása áll a középpontban. Másik fontos célkitűzése, hogy a szakképzés területén működő szervezetek és intézmények együttműködését segítse elő. A programba minden olyan szervezet pályázhat, amely a szakképzés valamely szintjén, a szakmai képzésben együttműködik a felsőoktatás szintjétől külön.

 

Közzétéve: sze., 03/07/2013 - 13:49


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!