Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Tanulj szakmát

Ha szakoktatásban, illetve szakképzésben veszel részt fel tudsz készülni a globális munkaerőpiac kihívásaira, és olyan ismereteket és képességeket sajátíthatsz el, amelyeknek birtokában könnyebben tudsz majd boldogulni!

Továbbra is igaz, hogy a munkáltatók több állást kínálnak a középfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók, mint az egyetemi diplomások számára. Nyilvánvaló tehát, hogy számottevően javíthatod elhelyezkedési esélyeidet, ha a szakoktatás vagy a szakképzés mellett döntesz.

 

További információk: Euroguidance hálózat – nemzeti pályainformációs központok

 

A szakképzési rendszer szorosan kapcsolódik a tanulószerződéses gyakorlati képzést biztosító rendszerhez – mindkettőre jellemző, hogy a képzés kettős célt tölt be: gyakorlati munkatapasztalat megszerzését és elméleti ismeretek elsajátítását. A szakoktatás és –képzés megvalósulhat középfokon, felsőfokon, illetve továbbképzés keretében, de egyik esetben sem egyenértékű a felsőoktatással. 

 

Ha diák vagy, a Leonardo da Vinci program jóvoltából külföldön is részesülhetsz munkahelyi képzésben.
 

A szakképzettség elismeréséért és minőségéért

Az elmúlt időszakban több európai kezdeményezés is született annak érdekében, hogy javuljon a szakképzés keretében megszerzett képességek és képesítések elismerése és minősége: