Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Zoom in – Nagyíts bele a trénerképzésbe!

How to Follow Up - Zoom Training

Májusban Malagában zajlott egy, az Erasmus+ program által szervezett képzés, melynek fókuszában a facilitálás, azaz a trénerkedés állt. Gulyás Barnabást, a képzés egyik trénerét kérdeztem a programról, és arról, hogy válik valaki trénerré.

A tréning kapcsán elsőként az érdekelne bennünket, hogyan lesz valakiből nemzetközi tréner.

 

A Magyar Nemzeti Iroda minden évben 2 főt küldhet a Salto nemzetközi képzésére. Ez egy egy évig tartó képzés, összesen 3 szemináriumot jelent, és egy gyakorlatot, ahol a tanultakat kipróbálhatjuk élesben is. Az év során online Skype találkozások is vannak. Magyarországon nagyon nagy a túljelentkezés a képzésre, nekem harmadszorra sikerült bekerülöm a résztvevők közé.

 

Kikkel dolgoztál együtt?

 

A Zomm in tréninget egy bolgár, egy olasz, és egy spanyol kollégámmal dolgoztuk ki. A csapatunk különlegessége, hogy mindannyian egy másik területről érkeztünk. Van, aki az üzleti életben dolgozott előtte, van, aki a nonprofit szférában. Az egyik kollégám vak, így valós szituációban tapasztalhattam meg, mit is jelent valójában az elfogadás, a hátrányok leküzdése. A kulturális különbségek mellett meg kellett küzdenünk azzal, hogy különböző értelmezéseink vannak egy-egy helyzetről, egészen más fogalmi rendszerben gondolkodunk, például teljesen mást jelentett nekünk a tréning tréner, facilitátor fogalma. Vagyis időbe telt, míg úgymond a közös „tréningszocializáció” megtörtént.

 

Kik voltak még a képzés résztvevői?

 

Összesen 18 fő vehetett részt ezen a képzésen. Ebben az évben a szerencsének is köszönhetően 4 magyar is helyet kapott a Zoom in-en. A résztvevők életkora is nagyon színes volt: 18-tól egészen 64 éves korig voltak résztvevőink.

 

Milyen témákat érintettetek a tréning során?

 

Igyekeztünk tapasztalati úton megmutatni a résztvevőknek, milyen is egy facilitálási folyamat. Az első napon csapatépítést végeztünk, hiszen ehhez a témához szükséges a biztonságos intim csoportlégkör megteremtése. A tréning második napján a fogalmakat tisztáztuk: ki is a facilitátor, milyen feladatai vannak, melyek a szerepkörei, és hol vannak a facilitálás határai. A harmadik nap témája a csoport facilitálás volt.

 

A további napok workshopokkal és helyzetgyakorlatokkal folytatódtak, csoportmunkában körbejártuk a konfliktuskezelés és a tanulás témakörét.  Zárásként pedig megoldási stratégiákat dolgoztak ki a résztvevők.

 

Hogy tudod hasznosítani ezt a tapasztalatot, tudást?

 

Szeretném visszacsatornázni a tanultakat a hazai ifjúsági munkába. A jó tapasztalatokat, modelleket a GYIÖT országos szervezetében is jó lenne hasznosítani. Továbbá szeretném folytatni a tréneri tevékenységet nemzetközi színtéren is. Jövőre tervezzük ugyanennek a tréningnek a megszervezését.

 

Milyen témák állnak hozzád a legközelebb?

 

Azt hiszem, négy témát tudnék kiemelni, amelyben jártas vagyok: projektmenedzsment, aktív állampolgárságra nevelés, csoportos tanulás és interkulturális tanulás.

 

Milyen jövőbeli terveid vannak?

 

Szeretném a csendet mint a tréning egy eszközét körbejárni. Milyen hatást tudunk elérni a csenddel? Milyen tréning helyzetekben lehet barátunk a csend?

 

Köszönöm az interjút! Sok sikert kívánok a jövőbeli terveidhez!

 

Holczer Mónika

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: sze., 06/07/2016 - 11:38


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!