Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

RÉszreVétel - Legyen fontos másnak is!

Idén indul a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság legújabb, az Erasmus+ által támogatott projektje. A program célja, hogy létrejöjjön a fiatalok és döntéshozók hosszú távú együttműködése, s közösen tervezzék a kistelepülések jövőjét.

Gulyás Barnabással, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság elnökével beszélgettem az idei évben induló RÉszreVétel című projektről. Barnabás, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Bubu, szociális munkás,  közösségi és civil tanulmányok mesterszakon végzett, és évek óta dolgozik ifjúsági munkásként, képzőként, fejlesztőként fiatalokkal fiatalokért, közösségekért. Vallja, hogy „a fiatalok kezébe felelősséget lehet és kell is adni azért, hogy később ők is megtehessék ugyanazt!”

 

Mesélj, kérlek a projektről! Hogy született meg ez a kezdeményezés?

 

A projekt fő célja, hogy a fiatalok és a döntéshozók együttműködve gondolkodjanak, tegyenek településük fenntarthatóságáért, közösen tervezzék a jövőt. Ehhez elengedhetetlen a strukturált párbeszéd, mely jelen projektben eszközként jelenik meg. A projekt megálmodásakor arra gondoltunk, hogy szükség lenne egy olyan programra, amely nem csak a fiatalokat katalizálja a közösségi életre, de a döntéshozókat is. Őket is érzékenyítve hívja elő a valós, remélhetőleg hosszú távú együttműködést.

 

Hogy kell elképzelnünk egy települési jövőtervezést?

 

Első lépésként a fiatalok véleményét kérdezzük meg, hogy ők milyennek látják településük jövőjét, milyen változásokat képzelnek el. Majd az ezekből kialakított tervek, álmok, javaslatok a döntéshozók számára előterjesztésre kerülnek, ezután pedig a döntéshozók és a fiatalok véleménycseréjére, közös vitájára kerül sor.

 

A RÉszreVétel projekt fontos eleme, hogy a jövőtervezést nem a GYIÖT koordinálja, hanem a projektbe jelentkező közösségek, és főképp azok vezetői, akik a három alkalmas képzéssorozaton ehhez eszközöket, módszereket kapnak, valamint a folyamat során folyamatos mentorolást, és természetesen segítségnyújtást, amennyiben erre igény van.

 

Felmerül bennem a kérdés, hogy egy fiatal tudja-e a jövőjét tervezni egy kistelepülésen. Tudjuk, hogy a fiatalok többsége elvándorol nagyobb városokba a jobb élet reményében. Egyáltalán tervezés közben beletervezi-e magát a település jövőbeli életébe?

 

Ez a kérdés bennünk is felmerült. Azt hiszem, az első alkalommal ki fog derülni, hogy a jövőterveknél harmadik személyről beszélnek-e, azaz valaki majd megvalósítja, vagy saját magukat is beleálmodjak a település jövőjébe mint tevékeny, a közösségért tenni akaró aktív állampolgárt. Remélhetőleg a projekt elősegíti a település iránti elköteleződést, a tudatosság növelését és a részvételt a település életében.

 

Találkoztál már olyan településsel, ahol ez az elköteleződés, közösségért tenni akarás markánsan megjelenik a fiatalok életében?

 

Hiszem, hogy több ilyen település is van az országban. Ha kiemelhetnék egyet, akkor Levél példáját említeném meg. Levél egyike azon településeknek, ahol elsők között alakult települési gyermek-és ifjúsági önkormányzat, és a mai napig aktívak a helyi fiatalok. Az egyetemisták hétvégén hazajárnak a fővárosból, és közösen szerveznek eseményeket, programokat. Számomra  ez nagyon pozitív példa, hiszen a fiatalok a közösségi élményért (is) járnak haza és tesznek a településért. Ha ezt a példát sikerül átültetni, azaz közösségeket létrehozni és megerősíteni, akkor a fiatalok elvándorlásának száma is csökkenhet a településeken.

 

Mely településeket várjátok a projektbe?

 

A projektre 40 település jelentkezését várjuk az egész országból. Már most nagyon sok érdeklődő van. A jelentkezési határidők a régiós képzésektől függően június 20-30. közé esnek. A települések becsatornázásában segítségünkre vannak együttműködő partnereink, a Hermann Ottó Intézet által bevonásra kerültek, azaz azok a települések, ahol IKSZT-k működnek. Kapcsolatban vagyunk az Új Nemzedék Központtal valamint az Eurodesk Hálózattal, és további támogatónk a Nemzeti Művelődési Intézet. (Jelentkezni és jelentkezésről bővebben itt lehet olvasni.)

 

Kérlek, ismertesd a projekt főbb mérföldköveit: mi történik a településekkel a jelentkezés után?

 

A projekt egy összetett folyamat. Vannak tevékenységek, amelyek párhuzamosan zajlanak. A hat fő programelem a következő:

 

1, Képzések: A jelentkező ifjúsági közösségek vezetőinek/segítőinek képzései a fenntartható közösségről, valamint arról, milyen praktikák léteznek döntéshozókkal való párbeszéd kezdeményezésére.

 

2. Interjúk: Felkeresünk az országban másik 40 települést azért, hogy megtudjuk, milyen jó példákkal rendelkeznek a gyermek- és ifjúsági munka területén.

 

3. Jövőtervezés a településeken

 

4. Mentorálás: Személyes találkozás a képzésen részt vett ifjúsági közösségi vezetőknek. Ennek során beszélgetünk a projektről, a jövőtervező műhelyekről, eredményekről.

 

5. Szakmai fórum: Ifjúsági szakemberekkel gondolkozunk közösen azért, hogy egy mindenki számára hasznos és érdekes szakmai kiadvány szülessen az interjúsorozat eredményeiből.

 

6. Zárókonferencia: eredmények összesítése, a kiadvány bemutatása.

 

Kik segítik a munkádat? Bemutatnád a projketcsapatot?

 

A RÉV vezetését egy négyfős projektcsapat látja el, ők a GYIÖT Elnökségének tagjai. Alapvetően a vezetésen belül mindenkinek megvan a saját területe, de segítünk egymásnak, amennyiben szükséges, és a különböző ötletelésekkor, a felmerülő akadályok leküzdésében igazi csapatként dolgozunk.

 

A projektcsapat irányítását minden hónapban a négy fő közül egy fő látja el, ő az, aki gondoskodik arról, hogy mindenki tudja, mi a dolga, és felelősként figyel arra, hogy a projekt megfelelő tempóban és irányban haladjon. A váltakozó irányítással azt kívántuk elérni, hogy mindannyian egyformán a magunkénak érezzük a projektet, és mindenki kipróbálhassa a projektvezetés kalandját. A RÉV mindannyiunk számára prioritást élvez, hiszen a GYIÖT céljainak elérésben, a fiatalok közösségeinek fejlesztésében ez a projekt hatalmas előrelépés.

 

Mi a sikeres projekt titka?

 

Valós igényre válaszol. A projekt egyfajta válasz, lehetőség, eszköz az igény kielégítésére.

 

Ha kívánhatnál hármat a projekt kapcsán, mi lenne az?

 

  1. Legyen fontos másnak is!
  2. Mindenki élvezze!
  3. Még 3 kívánságot. :)

 

Képek forrása: Gulyás Barnabás

 

Holczer Mónika

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: v., 12/06/2016 - 21:15


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!