Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Mobilize! szeminárium – közösen az ifjúságért

Az ifjúságsegítők élete nem egyszerű, sokféle képzésre, szemináriumra járnak, hogy a legjobbat hozzák ki magukból a fiatalokért. A budapesti Európai Ifjúsági Központ adott otthont egy, a kampányolásról szóló szemináriumnak szeptemberben.

Miért fontosak a figyelemfelkeltő programok?

 

Az Európai Unió rengeteg érdekes és hasznos programot kínál a fiatalok számára, amellyel az érdeklődők számtalan országba juthatnak el, akár már ingyen is. Az ilyen projektek által a fiatalok nem csupán nyelveket tanulhatnak, hanem rengeteg tapasztalatot szerezhetnek, és fejleszthetik társas, szociális és egyéb kompetenciáikat is. A probléma az, hogy ezekről a lehetőségekről ők maguk gyakran nem is tudnak, ezért elengedhetetlen, hogy a szervezetek és munkatársaik olyan kampányokat és figyelemfelkeltő programokat szervezzenek, amelyekkel ezekre a lehetőségekre fel tudják hívni a figyelmet.

 

Mozdulj, mobilizálódj!

Szeptember első hetében rendezték meg a Mobilize! szemináriumot az Európai Ifjúsági Központban, amelynek témái az online és offline kampányok módszerei, a fiatalok aktivizálása, bevonása voltak. Az eseményen magyar és külföldi, fiatalokkal foglalkozó szervezetek és képviselőik osztották meg tapasztalataikat és gondolataikat a munkájukkal kapcsolatban.

A szeminárium célja az volt, hogy a négy napot követően a résztvevők új ötletekkel és módszerekkel szerelkezzenek fel, amelyek által motiváltabban és hatékonyabban valósíthatják meg jövőbeli programterveiket. A képzés alatt lehetőség volt megosztani egymással a fiatalokat és a szervezeteket leginkább érintő problémákat, akadályokat, illetve az ezekre adható lehetséges megoldásokat. A tréningen a beszélgetéseken túl a jelentkezők részt vehettek különböző workshopon, ahol új eszközökről és módszerekről tanulhattak. Többek között megismerkedtek a Wordpress, a Prezi, a Venggage és Animoto programok használatával és egyéb offline technikákkal is.

 

A szemináriumon belül célok és célközönség alapján kisebb munkacsoportok alakultak, amelyeken belül egy közös projekttervet kellett elkészíteniük, és a negyedik napon bemutatniuk a tagoknak. Ahogy a problémakörök, így a megoldások és azok bemutatása is eléggé változatosnak bizonyultak.


A tréning csúcspontjává maga a gyakorlati feladat vált: „élesben”, nyílt terepen kellett egy kisebb outreach activity-t (kültéri közösségi programot – a szerk.) megszervezniük a résztvevőknek a tréningszervezőkkel együtt.

 

 

Buborékokkal egymást segítéséért

 

A választott helyszínen, az Akvárium melletti kis füves területen a célcsoportot könnyebb volt elérni és megszólítani, hiszen ez egy lazább, felszabadultabb környezet a zárt terekhez képest. A csoport tagjai egymás után egyenként, bizonyos időközönként ültek le körbe, ügyelve arra, hogy mindig maradjon egy kis hely két ember között.

Akik már leültek, azok csendben maguk mellé tettek egy buborékfújót, majd ők is elkezdték fújni mindenfele a színes szappanbuborékokat. A kialakult körhöz csatlakozhattak az érdeklődő fiatalok, akik nem csupán egy buborékfújóval lettek gazdagabbak, hanem rengeteg hasznos információt tudhattak meg az Eurodeskről, önkéntességről és az európai mobilitás lehetőségeiről.

 

A délutáni programot követően egy kellemes vacsorával és egy igazi romkocsmás estével ünnepelte meg a csapat a sikeres együttműködést.

 

 

 

Oravecz Diána

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: sze., 30/09/2015 - 21:03


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!