Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

„Magyarország grillázsnagyhatalom!”

A Leonardo-program egy, a mobilitást központba helyező szakmai gyakorlati program, melynek legfontosabb célja a szakemberek és a szaktudás szabadsága Európában. És nem, nem csak orvosoknak és ügyvédeknek szól, hanem akár cukrászoknak is.

Rimóczi László lajosmizsei cukrász a Leonardo-program keretében nemrég Németországban járt, ahol nemcsak szakmai előadásokon vett részt, hanem gyárakat, üzemeket és édesipari vásárokat és kiállításokat is meglátogathatott. Szakterületén, a grillázskészítésben is sok tapasztalatot gyűjtött, olyannyira, hogy hazatérése után saját üzletet alapított, amely az egész országban egyedülálló élményt nyújthat a csoki és a grillázs szerelmeseinek. Ezen felül  emlékezetes szuveníreket tartogat a hozzánk látogató turistáknak is.  


A grillázs magyar mestere mesélt nekünk a németországi útról, jövőbeni terveiről, és magáról a grillázsról, annak magyar hagyományairól is.

 

Hogyan hallott a Leonardo-programról, mi motiválta, hogy jelentkezzen?

 

A cukrász ipartestület honlapján olvastam, és úgy gondoltam, mindenképp jelentkeznem kell, hogy szaktudásomat bővítsem, és akár új trendeket ismerjek meg és sajátítsak el.


 

Mik voltak a legfontosabb tapasztalatai a németországi út során? Van-e olyan dolog, amit azóta következetesen másképpen csinál a mindennapi munka során?

 

Meglepődve tapasztaltam, hogy ők is nagyon sok grillázst alkalmaznak, bár szobrokat nem építenek belőle. Főleg mandulás grillázst készítenek, ezt én is átvettem, és a sortimentemben (repertoáromban – a szerk.) én is alkalmazom, amikor csokoládés mandulás grillázst, florentinert készítek.


Azt is tapasztaltam, hogy mindenhol, így a cukrászatban is megjelenik a hazafiságuk. Ez rám is átragadt, ennek hatására a németországi tanulmányút alatt én is megalkottam a Lajosmizse Íze nevű grillázst, amelyet csak helyi termékek felhasználásából készítek, és szülővárosom címerével fémjelzek.
 

A cukrász szakmát főként gyakorlatban képzeli el mindenki. Mennyire elméleti tevékenység ez?

 

Ez nagyon nagy részben elméleti szakma is, nagy figyelmet kell szentelni a munkaszervezésnek, ezen kívül például egy új termék létrehozása nagyon sok szellemi munkát igényel a konkrét gyakorlati feladatok előtt, hogy a lehető legjobbat alkothassuk meg.

 

Egy cukrász számára mi a legnagyobb elismerés, legvágyottabb szakmai siker?

 

Mindenképp az elégedett és visszatérő vendég. Számomra ezen kívül nagyon fontos, hogy olyan maradandó termékeket tegyek le az asztalra, amelyre Lajosmizse város és a cukrász szakma büszke lehet. Ezért is alapítottam meg a Magyar Grillázs Szövetséget, hisz nem elég a tudást megszereznünk, de ezt tovább is kell adni utódainknak.

 

Mi is tulajdonképpen a grillázs?

 

A grillázs az „Idegen szavak és kifejezések szótára” szerint: francia eredetű szó, jelentése édesség, olvasztott cukorba kevert vajból, apróra tört mogyoróból, mandulából vagy dióból, vékonyan kinyújtva, szobahőmérsékleten megszárítva.


Magyarországon a grillázs orvosságként jelent meg. A népi gyógyászatban köhögés, torokfájás ellen használták. Mátyás király óta az esküvői asztalok méltó dísze. A hagyomány szerint a grillázs a vőlegény tortája, és ahány darabba töri a fiatal pár, annyi boldog évet maradnak együtt. Tehát szerencsehozóként is működik, hisz ki ne emlékezne például a szilveszteri grillázs malackákra.

 

Mely nemzetek nevezhetők grillázsnagyhatalomnak? Magyarország hol van ebben a mezőnyben?

Magyarország bizony grillázsnagyhatalom, mert sehol a világban nem születnek olyan csodálatos grillázs szobrok, olyan versenymunkák minden évben, mint a Grillázs Majálison, hol máshol, mint Lajosmizsén.

 

Mik a tervei a következő évre a vállalkozással?

 

Mindenképp a Rimóczi-Art Csokoládé és Grillázs Szalon fejlesztése, ami már most is egyedüli az országban. Olyan ismertséget és színvonalat szeretnék megteremteni, melynek segítségével a bolt akár turisztikai látványosság is lehet. A tavalyi évben is számos csoportot fogadtunk, számukra egy grillázs bemutatóval és csokoládékóstolóval is kedveskedünk. Ez a párosítás, ezt most már jól látjuk, egy olyan kombináció, amely bátran nevezhetünk „hungarikumnak”.  Ezt a vonalat szeretnénk tovább erősíteni.

 

Szőke Dániel

 

A képek a Rimóczi Art Csokoládé Grillázs Facebook-oldaláról származnak.

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: v., 18/01/2015 - 13:07


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!