Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Minden, ami nyelv - XV. Nyelvparádé a Millenárison

Szeptember 12. és 14. között a Millenáris Parkban rendezték meg a Nyelvtanulási lehetőségek vásárát, vagyis a Nyelvparádét. Kiadók, ösztöndíj-szervezetek, nyelviskolák, egyesületek és igazi kulturális kavalkád várta az érdeklődőket.

Mindenki és minden egy helyen

 

A Nyelvparádét immár tizenöt éve minden évben megrendezik, hogy a magyarországi nyelvoktatási szakma bemutathassa szakmai újdonságait és kínálatát. Ennek megfelelően az ország számtalan nyelviskolája (többek közt a Telc, az  Euro,  a BME és a Goethe nyelvvizsgaközpont) is részt vett a rendezvényen. Egyes szervezetek lehetővé tették, hogy ingyenes próbanyelvvizsgán, majd ezt követően helyszíni értékelésen is részt vehegyek a kilátogatók. A standok között kedvezményes tankönyvek, idegen nyelvű olvasmányok sorakoztak, sőt egy új mobiltelefonos applikációt és számítógépes programot, a Click 4 Skill-t is bemutatták, mely egy új tanulási módszert nyújt a tanulni vágyóknak.

 

Tanulni anyanyelvi környezetben

 

Egyetemistáknak és középiskolásoknak is számtalan ösztöndíj valamint önkéntes munka lehetőséget kínált a parádé. A Fulbright ösztöndíjra például erős angoltudással rendelkező és már alapképzésen végzett hallgatók jelentkezhetnek, akik az Egyesült Államokban szeretnék folytatni tanulmányaikat. Az AFS Magyarország elsősorban középiskolásoknak segít abban, hogy egy cserediákprogramon keresztül minimum 3 hónapot, maximum egy évet tölthessek a világ távoli pontjain, Finnországtól, Kínán keresztül Malajziáig. A külföldről érkezett diákokat is sok magyar önkéntes tanuló koordinálja például az iskolaválasztásban vagy a beilleszkedésben, és szerencsére vannak lelkes fogadó családok is.


Akár 30 éves korig is lehet jelentkezni viszont az EVS, vagyis az Európai Önkéntes Szolgálat önkéntes programjára, ahol akár igazi egzotikus kalandban is részük lehet, hisz előfordul, hogy  teknősmentésre vagy elefántgondozásra keresnek vállalkozó szellemű fiatalokat.

 

Hogyan tanuljunk nyelveket?

A három nap során egymást követték a különböző előadások. A nyelvtanulás új módszerét, a flip- technikát is megismerhették az érdeklődők, melynek lényege, hogy a tanuló előre megkapja az anyagot, feldolgozza, és az órán egy mentor segítségével begyakorolja.  Ez a típusú tanfolyamot először az Amerikai Légierő Akadémiáján alkalmazták, és nemcsak a nyelvtanulásban, hanem akár a matematikában is használták. A memória fejlesztése sem hagyható el, hisz a felmérések szerint a bemagolt idegen szavak 40 %-át rögtön elfelejtjük, ezért fontos a vizualizáció; ha  érdekes, meglepő képet társítunk egy-egy szó mellé, az könnyebben rögzül.

 

Afrikai és Latin-Amerikai Napok


A nyelvparádé kiegészítő rendezvényeként a vendégek bepillantást nyerhettek az afrikai és a latin- amerikai országok mindennapjaiba. Volt argentin tangó bemutató, örömzenélés és teakóstoló. Továbbá bemutatkoztak a Magyarországon működő, az afrikai gyermekek megsegítésére létrejött egyesületek. Az Afrikáért Alapítványnál havi 2-3000 Ft-ért bárki jelképesen örökbe fogadhatott egy kisgyermeket, esélyt adva neki ezzel arra, hogy részt vehessen a közoktatásban, és ha  csak egy kicsit is, de hasonló életet élhessen , mint európai vagy amerikai kortársai. Szintén örökbefogadással foglalkozik a Vita Futura Alapítvány is, mely Nairobi nyomornegyedeiben felnövő gyermekeken próbál segíteni.


A rendezvény szervezői idén játékkal is készültek; szeptember 15. és 30. között minden regisztráló napi szinten öt angol kifejezést kap az email címére. A játék végén a szerencsések kuponfüzetet nyerhetnek, melyet különböző idegen nyelvi szolgáltatásokra használhatnak fel.

 

A nyelvparádé tehát robog tovább és jövőre is várja a lelkes tanulni vágyókat.

 

Pataki Sára

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.
 

Közzétéve: sze., 17/09/2014 - 23:53


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!