Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egyetem a karosszéked kényelméből? Hát persze, hogy lehetséges!

Növekvő tandíjak? Nem tudod eldönteni, milyen szakhoz lenne kedved? Nincs időd bejárni az órákra vagy utálod a vizsgaidőszakot? Van megoldás! Úgy hívják: ingyenes online egyetem!

A távoktatás közismert fogalom és az sem számít újdonságnak, hogy néhány website tanulást könnyítő tartalmakat biztosít. Azonban a válság szélesedésével egyre inkább növekszik a kereslet a mindenki számára könnyen hozzáférhető és használható tudás iránt anélkül, hogy súlyos összegeket kéne fizetni érte – az ingyen online kurzusok ezt az igény próbálják kielégíteni. És sikerrel: a projekt beindítása óta olyan mértékű népszerűségnek örvendenek, amire még az ötletgazdák sem számítottak. A sikert az is jelzi, hogy egyre több egyetem szeretne részt venni a kezdeményezésben: a Yale és a University of Toronto sikere után most a Harvard is azt tervezi, hogy csatlakozik.

 

Ha szeretnél részese lenni ennek a remek kezdeményezésnek, nem kell mást tenned, mint online regisztrálni, választani egy érdeklődésednek megfelelő kurzust és várni az első tanítási napot. Amint beindul az egyetem, az előadásokat a neten lehet követni: átlagosan egy hét áll a résztvevők rendelkezésére, hogy megnézzék az órákat tartalmazó videókat – de akkor állíthatod meg őket és pihenhetsz egy kicsit, amikor csak szeretnéd, vissza is tekerheted, vagy többször is megnézheted őket. A videók megtekintése után van rá lehetőség, hogy üzenetet küldj a tanárodnak a kérdéseiddel, és az online fórum is mindig rendelkezésedre áll, hogy megvitasd a bizonytalan pontokat a csoporttársaiddal vagy csak jobban belemélyedj velük a témába.

 

Az a tény, hogy online folyik az oktatás nem jelenti azt, hogy nincs visszajelzés a teljesítményedről! A hallgatók jegyeket kapnak a fórumhozzászólások, az esszéik és a témák online megvitatása alapján, illetve legtöbb esetben egy vagy két vizsga is a kurzus részét képezi. És az a legjobb az egészben, hogy ha jól teljesítesz, bizonyítványt is kapsz majd a megszerzett tudásról! Bár a bizonyítványhoz egyetemi kredit nem jár és a kurzusok nem helyettesítik az egyetemi diplomát sem, garantáltan jól mutatnak majd az önéletrajzodban és nem utolsó sorban az online kurzusok élménydús módját nyújtják a tanulásnak. Rajtuk keresztül tesztelheted, hogy a hőn áhított diplomád tényleg megfelel-e majd az érdeklődésednek és kiváló lehetőséget biztosítanak a már egyetemre járóknak arra, hogy jobban elmélyülhessenek az egyetemen csak felületesen érintett témákban.

 

És ha a cikk elolvasása után alig várod, hogy fejest ugorhass az online kurzusok által kínált kihívásokba, próbáld ki az alábbi weboldalak egyikét, ahol több száz kurzus közül válogathatsz kedvedre!

 

  • www.coursera.com: Az egyik legnagyobb és legismertebb ingyenes online kurzusokat kínáló honlap. Pillanatnyilag 390 kurzus választható 20 kategóriában, 16 ország 62 egyetemének köszönhetően. A hamarosan induló kurzusok között található az Online játékok, Fenntarthatóság és élelmiszer rendszerek, Az Európai Unió Jogi rendszere és még olyanok is, mint a Bevezetés a nyilvános beszédbe. Jó hír az is, hogy egyre több tanegység végezhető nem csupán angol nyelven!

 

  • www.udacity.com: Az Udacity öt fő kategóriaként Gazdálkodást, Informatikát, Matematikát, Fizikát és Pszichológiát kínál, így ideális lehetőséget nyújt a reál tárgyak szerelmeseinek. Minden kurzusnál megjelölik, hogy kezdő, középhaladó, vagy haladó szintű, így mindenki megtalálhatja a képességeinek megfelelőt. Bár a tanulás kizárólag online történik, a website különlegessége az, hogy rendkívül interaktív és kiemelt figyelmet szentel a projekteken alapuló feladatoknak.

 

  • www.myopencourses.com: A My Open Courses website mottójaként a „Tanulás, turbótöltéssel”-t választotta, ami tökéletesen összefoglalja a filozófiájukat: használható tudást szeretnének nyújtani pár hónapon belül, rengeteg extra hozzáadásával. Olyan kurzusok között, mint az Indiai ayurvédikus örökségünk vagy a Kreativitás megértése mindenki talál kedvére valót! A honlap Android applikáció formában is hozzáférhető, ami tényleg lehetővé teszi, hogy egyetemre járj, miközben a fodrász székében ülsz, vagy a buszra vársz!

 

Molnár Judit

Közzétéve: sze., 21/08/2013 - 20:01


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!