Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Erasmus Expo - Európa eljön hozzád!

Erasmus Expo - És Te hova mész?
Erasmus Expo - És Te hova mész?
Immár második alkalommal kerül megrendezésre az Erasmus Expo az Antall József Tudásközpont szervezésében 2013. november 13-án, melynek a Budapesti Corvinus Egyetem ad otthont. Az esemény ötletgazdájával, Megyeri Mirtillel beszélgettünk.

Pontosan milyen rendezvény az Erasmus Expo? Miben egyedi?

 

Az Expo jelmondatához híven „Európa eljön hozzád!”, egy olyan rendhagyó rendezvény szervezése volt a célunk, amelyen az Erasmus Ösztöndíjprogram iránt érdeklődő résztvevők valóban találkozhattak az Európai Felsőoktatási Térség egyes államaival, feltehették kérdéseiket és gyakorlati tanácsok kaphattak.

 

Az Expo helyszínén az Európai Felsőoktatási Térség valamennyi államának standot állítottunk, és ezeknél a standoknál már korábban, az Erasmus program keretében külföldön tanult fiatalok, jelenleg Magyarországon tanuló külföldi cserediákok, illetve az országok hivatalos képviseleteitől, magyarországi intézeteitől delegált külföldiek várták az érdeklődőket és kérdéseiket.

 

Milyen tapasztalatokkal zárult a tavalyi rendezvény?

 

A tavalyi Expo nagyon sikeresnek bizonyult, hatalmas érdeklődés övezte. Véleményünk, és a visszajelzések szerint is, sikerült elérnünk céljainkat: biztosítani a minél szélesebb körű tájékozódási lehetőséget az ösztöndíj iránt érdeklődőknek, közvetlen kapcsolatot teremteni az érdeklődők, az egykori „erasmusos” hallgatók, illetve az célországok magyarországi képviseletei között, illetve bátorítani a fiatalokat, hogy éljenek a külföldi tanulás és tapasztalatszerzés lehetőségével.

 

Számtalan anomália kering a felsőoktatási ösztöndíjprogramok, közöttük az Erasmus ösztöndíjprogram körül is. A hallgatók ismerik a program létezését, tudják, hogy életre szóló lehetőséget jelent mind szakmai, mind magánéleti szempontból, azonban még sem mindenki mer belevágni vagy nem megfelelően megfont döntéseket hoznak a gyakorlati tudnivalók hiánya miatt.

 

Az Expo alkalmával szerzett információk birtokában azonban mindenkinek lehetővé válik a tudatosabb, számára legoptimálisabb választás és a helyszínen a nemzetközi hangulatnak köszönhetően belekóstolhatnak az igazi „erasmusos” életbe is.

 

Akadtak-e olyan nehézségek, amelyek arra ösztönöztek, hogy az idei rendezvényen változtatásokat eszközöljetek?

 

Alapvetően olyan nehézségek, amelyek miatt változtatni kellene az expo koncepcióján, nem voltak. Természetesen, szeretnénk bővíteni a rendezvény profilját, minél szélesebb körű tájékoztatást biztosítani a résztvevőknek. Azonban rengeteg olyan kihívással néztünk szembe tavaly, amelyekkel idén már nem lesz akkora munkánk.

 

A legnagyobb kihívást a célországokkal való kapcsolatfelvétel jelentette. Az Európai Felsőoktatási Térség minden magyarországi képviseletét, kulturális központját felkerestük és együttműködésüket kértük, annak érdekében, hogy a legkoherensebb információkkal szolgálhassunk az érintett országokkal kapcsolatban.

 

Miben lesz egyedi az idei rendezvény, milyen különlegességekre számíthatnak a látogatók?

 

Az idei Expo színesebb programokkal és meghosszabbított nyitva tartással várja az érdeklődőket. Kiemelném azt a sarkot, ahol babzsák foteleken ülve tehetik fel a résztvevők kötetlenül kérdéseiket a Tempus Közalapítvány szakembereinek, tájékozódhatnak a hamarosan bevezetésre kerülő Erasmus + ösztöndíjjal kapcsolatban, illetve érdeklődhetnek további, külföldi tanulási lehetőségeket biztosító programokról is.

 

Milyen eredményekre számítasz?

 

Minél több érdeklődő fiatalra, akik az Erasmus Ösztöndíjprogramban való részvétel, az életre szóló tapasztalatszerzés és az anyanyelvi környezetben való nyelvtanulás mellett döntenek!

 

November 13-án Európa újra eljön hozzátok!

 

Balázs Tibor Balázs