Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Hol éri meg diáknak lenni? Figyelemre méltó európai diák-kedvezmények

Egyetemistának-főiskolásnak lenni jó. Függetlenedés, kitáruló lehetőségek, önmagad megvalósítása – ezek mind ehhez az időszakhoz kötődnek. De milyen más módokon próbálják az EU tagállamai feldobni egyetemi éveidet?

Mutatunk nektek néhány olyan lehetőséget, amelyet kár lenne kihagyni a fiatal éveitek élményei közül, és ráadásul mind Európában vehetitek őket igénybe!

 

Étteremről étteremre

 

Az EU számos országában üzemelnek kimondottan diákoknak kialakított menzák, ahol az egyetemisták rendkívül alacsony árakon juthatnak egészséges és tápláló fogásokhoz.

 

Azonban kétség sem férhet hozzá, hogy a legjobb dolguk a Szlovéniában tanuló diákoknak van. Az országban üzemelő studentski boni rendszer minden diákot étkezési kuponokkal lát el, amelyeket az ország többszáz éttermében válthatnak be. A kuponnal a diákok egy több fogásos menüsort ehetnek végig, amely leggyakrabban levest, főételt, salátát és gyümölcsöt tartalmaz. Mindezért azonban legtöbbször nem kell több, mint 3-3,5 eurót fizetniük, mivel a többi költséget az állam állja, de van olyan hely is, ahol ingyen juthatnak hozzá egyszerűbb ételekhez, amelyek árát szinten az állam fedezi.

 

A diákok minden hónapban annyi kupont kapnak, ahány munkanap esik az adott hónapra, de ha nem használják fel kuponjaikat, azok a következő hónapban is rendelkezésükre állnak majd. Bár a tanulók minden felsőoktatási intézménnyel rendelkező településen bőven válogathatnak kupont elfogadó éttermek közül, a legjobban azok járnak, akik a fővárosban tanulnak, hisz’ Ljubljana a világ szinte minden tájának kulináris csodáit felvonultatja, így mindenki talál majd az ízlésének megfelelő ínyencségeket.

 

Azonban nem járnak rosszul a Párizsban tanulók sem, hiszen az itteni menzákon erősen redukált fix árakért pontokat vásárolhatnak, amiket a különböző kategóriákból összeválogatott ételekre válthatnak be. Például ha drágább főételt választanak, akkor már csak egy olcsóbb desszertre futja majd. Azonban ha mégis a drágább desszertet választják, és ezzel kifutnak a pontokból, ráfizetéssel kompenzálhatják azt.

 

Utazd be az országot!

 

A tömegközlekedés olcsó használata is egy olyan bónusz, amelyet sok európai országban tanuló diák hiányol majd, miután lediplomázik. Azonban nehéz lenne túlszárnyalni azt az ajánlatot, amivel Hollandia örvendezteti meg diákjait. Ők ugyanis ingyen vehetik igénybe nem csak az iskolájuk városában üzemelő tömegközlekedési eszközöket, de csúcsidőn kívül az egész országot behálózó hatékony vonat- és buszhálózatot is. Azonban ha mégis csúcsidőben kéne utazniuk, azt 40% kedvezménnyel megtehetik. Ezen kívül, szintén csúcsidőn kívül a velük utazó 3 ember szintén 40% kedvezményben részesül, így akár arra is van lehetőség, hogy az egész családjukat kedvezményes utazásra invitálják.

 

Azonban az Olaszországban található régió, Dél-Tirol autonóm tartományban is jól járnak a diákok, hiszen 150 euróért igényelhetnek egy úgy nevezett ABO+ kártyát, amivel az egész év sokán ingyen utazhatnak a régió határain belül minden tömegközlekedési eszközön. Bár a tartomány nem túl nagy, ha figyelembe vesszük, hogy a terület 60%-a 1600 méter fölé nyúlik, rögtön kiderül, hogy a hegymászás szerelmesei mindenképpen jól járnak majd az ajánlattal.

 

Szociális jótevő

 

Bár az EU-s államok többségében igényelhetnek valamilyen formában anyagi támogatást a rászoruló diákok, Dánia egy igazán hatékony megoldást fejlesztett ki arra, hogy munkavállalásra ösztönözze az ott tanulókat, természetesen juttatásokért cserébe. A Statens Uddannelsesstøtte rendszerén keresztül a dán állam azt ajánlja a Dániában beiratkozott diákok számára, hogy ha minimum heti 10 órában fizetett állást vállalnak, a munka által keresett fizetésüket megtoldja havi 750 euróval.

 

Ezen a tapasztalaton keresztül a diákok korán betekintést nyerhetnek a munka világába, és hasznos visszajelzést kaphatnak arról, hogy az egyetemen tanult tudást hogyan kamatoztathatják a nagybetűs életben, a hozzájárulás pedig elég arra, hogy fedezzék az alapköltségeiket diákéveik során.

 

Molnár Judit

 

Képek: Pixabay, Freepik 1 2, Pexels

Közzétéve: k., 31/07/2018 - 18:04


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!