Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Európai Iskolák – ahol az uniós tisztségviselők gyermekei is tanulnak

Az EU tisztségviselői megannyi országból érkeznek dolgozni az uniós intézményekbe. De hol tanulhatnak gyermekeik, ha szeretnék megőrizni anyanyelvüket és megismerni hazájuk kultúráját? Erre nyújtanak megoldást az Európai Iskolák.

A kezdetektől napjainkig

 

Az Európai Iskola koncepcióját 1953-ban alkották meg Luxemburgban, az akkori Európai Szén-és Acélközösség keretein belül, az alkalmazottak gyermekeinek oktatására. A diplomaták és tisztségviselők különféle országokból érkeztek, és munkájuk többnyire hosszú távra kötötte őket az új városhoz. Éppen ezért sok tisztségviselő a családjával együtt telepedett le az idegen országban, amiből logikusan következik, hogy felmerült a különböző anyanyelvű gyermekek oktatásának kérdése.

 

Erre találták ki az Európai Iskolákat, amelyeknek elsődleges célja, hogy egységes oktatásrendszert alakítsanak ki, miközben az elsősorban a tisztségviselők családjából származó diákok számára biztosítják az anyanyelven történő tanulás lehetőségét. Jelenleg összesen tizenhárom Európai Iskola működik a következő államokban: Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Luxemburgban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, de ez a lista kiegészül még néhány további megbízott intézménnyel, ahol a diákok hasonló szellemiségben tanulnak.

 

Így épül fel az Európai Iskolák rendszere

 

Az Európai Iskola-rendszer alapvetően három fő egységből áll: a legkisebbeket négy-öt éves korukban kezdik közösségbe szoktatni az óvodában, ahol megtanulnak együttműködni egymással és alkalmazkodni a többiekhez. Ezután hat éves koruktól bekerülnek az általános iskolába, ahova öt éven keresztül járnak, hogy aztán a középiskolában folytassák tanulmányaikat hét évig.

 

Bár a diákok a legtöbb tantárgyat idegen nyelven tanulják, a rendszer egyik legfontosabb alapelve, hogy biztosítják az anyanyelven történő oktatást is, ezáltal a tanulók hazájának kultúrája is megjelenik a tananyagban. Ebben a brüsszeli iskolában például megtalálható a magyar nyelv és irodalom tantárgy, sőt a diákok a filozófiát is anyanyelvükön hallgathatják.

 

Az anyanyelvi készségek gondozása mellett természetesen az idegennyelv-oktatásra is nagy hangsúlyt helyeznek, ugyanis a gyerekek már hat éves korukban kezdhetik elsajátítani az első idegen nyelv alapjait. Ekkor a három leggyakrabban használt uniós nyelv, vagyis az angol, a francia és a német közül választhatnak. Néhány év gyakorlás után kezdődik az idegen nyelven történő oktatás, hogy aztán a középiskolában egyre több tantárgyat tanulhassanak így.

 

A tanórákon kívül számos további lehetőség is várja a nebulókat egy Európai Iskolában. Ezt igazolja például egy másik brüsszeli intézmény elmúlt év eseményeit összefoglaló listája: a fiatalok vitaklubban fejleszthették szónoki képességeiket, tanulmányi utakon új országokat fedezhettek fel, a sport-és művészeti eseményeken pedig mindenkinek alkalma nyílt megcsillogtatni tehetségét. A tanulás és szórakozás mellett a társadalmi felelősségvállalásról sem feledkeztek el, ugyanis a diákok egy csoportja közösen gyűjtött pénzt, amit aztán jótékony célra ajánlottak fel.

 

European School of Bergen

Video Description: 

 

Milyen bizonyítvány szerezhető a képzés végén?

 

A középiskolai éveket az úgynevezett európai érettségi zárja, ahol a diákok öt írásbeli és három szóbeli vizsgán adnak számot tudásukról. A tanult nyelvekből például írásban és szóban egyaránt kötelező vizsgázni, míg matematikából csak írásban kérik őket számon. Az eredmények egyébként kettős javítás után születnek meg, ugyanis az iskola tanárai és külső felügyelők egymástól függetlenül osztályozzák a diákok teljesítményét, majd a két pontozás átlagából születik meg a végső érdemjegy.

 

A tanulók tehát itt is leérettségiznek, de mire használhatják ezt a papírt? A dokumentum egyenértékű az európai államok által kibocsájtott érettségi bizonyítványokkal, vagyis ugyanolyan jogok illetik meg az itt végző diákokat, mint hazájukban tanuló társaikat. Ez azért is lényeges, mert a fiatalok szabadon jelentkezhetnek felsőoktatási intézményekbe és kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat, hiszen az összes uniós tagállamban elismerik és elfogadják a bizonyítványt.

 

Az Európai Iskolák diákjai valódi uniós polgárként hagyják el a középiskolát, köszönhetően az iskola szellemiségének és a számos nemzetiséget összefogó közösségnek. Az Európai Unió alapértékei mellett viszont nem feledkeznek meg szülőföldjükről sem, hiszen az iskolában lehetőséget kapnak anyanyelvük ápolására, és hazájuk kultúrájának mélyreható megismerésére.

 

Paulik Noémi

 

Képek: Pixabay, Stefan Jurca Flickr

 

Videó: A Bergeni Európai Iskola Youtube-csatornája

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 28/08/2017 - 13:03


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!