Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

CEEPUS - merj az Erasmuson kívül gondolkozni!

Manapság nincs olyan fiatal, aki ne hallott volna az Erasmus ösztöndíjról, az EU népszerű felsőoktatási csereprogramjáról. Azonban ha úgy döntesz, Kelet-Európa felé vennéd az irányt, egy másik remek ösztöndíj is a rendelkezésedre áll.

Az ösztöndíjról röviden

 

A CEEPUS szó a Central European Exchange Program for University Studies (Közép Európai Csereprogram Egyetemisták Számára) akronímája, és egy olyan ösztöndíjprogramot takar, amelyben 16 kelet- és közép-európai ország vesz részt. A programon keresztül bármely olyan diák, aki egy résztvevő ország felsőoktatási intézményében tanul, jelentkezhet 3 és 12 hónap közötti időtartam idejére  egy másik, a programban részt vevő ország egyetemére. Bár a a már létező hálózatok támogatása és a közös képzések kialakítása áll a középpontban, arra is van lehetőség, hogy a hálózatokon kívül jelentkezzünk egy-egy programra ún. freemover (szabadon mozgó) státuszban, és egyénre szabott mobilitási útvonalat hozzunk létre, amely a mi igényeinkhez alkalmazkodik.

 

Mit jelent ez számodra?Ha éppen egy magyar (vagy más kelet- vagy közép-európai) felsőoktatási intézmény regisztrált hallgatója vagy, itt  megtalálod az összes olyan hálózatot, amelyen keresztül lehetőséged van egyetemközi cserére jelentkezni. Ha az egyetemed már egy hálózat tagja, nincs más dolgod, mint beadni a jelentkezésedet június 15-éig, ha az őszi szemeszterre vagy a teljes évre szeretnél jelentkezni, vagy október 31-ig, ha a tavaszi szemesztert szemelted ki magadnak.

 

Azonban ha nem találtál neked való hálózatot, akkor se csüggedj, hiszen freemover státuszban jelentkezhetsz bármely résztvevő egyetem bármely kurzusára. Azonban ha ezt az opciót választod, nem árt észben tartanod, hogy freemoverként csak a tavaszi szemeszterre jelentkezhetsz, és a jelentkezésedet november 30-ig be kell adnod. A magyarázat erre az, hogy a freemover ösztöndíjakat a hálózatok által igénybe nem vett ösztöndíjhónapok arányában osztják szét, miután a hálózatokra való jelentkezés lezárult.

 

Az ösztöndíj összege a fogadó ország függvényében változik, de legtöbb esetben bőven fedezi a kiutazás, a szállás és az ellátás költségeit, és olyan egyetem is létezik, amely ingyen kollégiumi elhelyezést is ajánl az ösztöndíjasok számára. Példaképpen, Csehországban az alap- és mesterképzéses hallgatók havi 900 cseh koronát (333 Eurót) kapnak, míg Horvátországban az 1300 kuna (172 Euró) ösztöndíj mellett ingyen szállásban és kedvezményes ellátásban részesülnek. A CEEPUS országok legnépszerűbbikében, Ausztriában pedig 940 Euróval számolhatnak havonta az ösztöndíjasok. Ezen kívül minden hallgató, aki a CEEPUS ösztöndíjon keresztül tanul külföldön, mentesül az ottani tandíj fizetése alól, és gyakran még utazási támogatást is igényelhet a küldő országától.

 

Mások történetei segíthetnek a jelentkezés előtt

 

Dragana Rakovic a Novi Sad-i Egyetem hallgatója, és a múlt év során tíz hónapot töltött a Maribori Egyetemen a CEEPUS ösztöndíjnak köszönhetően. Egy hálózaton keresztül jelentkezett a gépeszmérnöki karra. Bár az Erasmus ösztöndíjra is beadta a jelentkezését, összehasonlítva a két programot, a CEEPUS ösztöndíjra nemcsak sokkal egyszerűbben tudott jelentkezni az online rendszernek köszönhetően, de tudatában volt annak is, hogy sokkal nagyobb eséllyel fog bekerülni a programba, hiszen mivel kevesen ismerik az ösztöndíjat, kevesebb a jelentkező is. A havi 296 Eurós ösztöndíjából mindenre futotta, amire szüksége volt, és az ételutalványoknak köszönhetően sok pénzt sikerült megspórolnia az étkezéseken.  Bár a kurzusa elég megterhelő volt, azért jutott ideje felfedezni Szlovénia természeti szépségeit, és a tíz hónap során olyan élményben volt része, amelynek megtapasztalását mindenki számárafontosnak tart.

 

Hogy jelentkezhetsz?

 

Az ösztöndíjra való jelentkezés online történik a CEEPUS hivatalos weboldalán keresztül (https://www.ceepus.info). Amíg a hálózatokon keresztül pályázó hallgatók közül leggyakrabban a küldő egyetem válogat, a freemover státuszban pályázó diákoknak fel kell tölteniük egy ajánlólevelet egy egyetemi tanáruktól és egy fogadó nyilatkozatot attól egy egyetemtől, ahol tanulni szeretnének. A kiválasztás főleg a projekttervtől függ, amelyben a pályázó leírja, miért lenne fontos számára a fogadó egyetemen tanulni, illetve a jelentkező korábbi egyetemi teljesítményei is mérvadóak lehetnek.

 

Molnár Judit

 

Kép: Aki Flickr

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: csü., 01/12/2016 - 21:51


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!