Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Hogy mondják ezt magyarul? - nyelvtanulók kalandjai anyanyelvünkkel 3.

Agglutináció, tárgyas ragozás, esetrendszer: bár sokakat megijeszt a megtanulhatatlannak kikiáltott nyelv, mégis vannak, akik belevágnak. A 3 részes cikksorozat utolsó része a nyelvtanulási élményeket, tapasztalatokat gyűjtötte össze.

A cikksorozat első és második részében betekintést nyerhettünk abba, milyen okokból kifolyólag dönt úgy valaki, hogy a magyar nyelv megtanulására adja a fejét, és megismerkedhettünk néhány személyes történettel. Most arról mesélnek a nyelvtanulók, milyen is a magyar nyelvet tanulni.

 

Először is, vajon mit szeretnek nyelvünkben?

 

Az orosz Dmitry Matorin úgy érzi, aki magyarul tud, az intelligensebben tud gondolkozni a komplex nyelvi elemek miatt, amivel a szerb Željka Ljubojević is egyetért. Ő azt mondja, amióta magyarul tanul, elkezdett másképp gondolkozni. A holland Edwin Kuipers viszont a nyelv dallamosságába szeretett bele: „szeretem a magyar nyelv hangjait, a zenei hangzását, de azt a komplex logikát is, amit az európai nyelvek közül csak itt találtam meg. Illetve azt, hogy egy szóval olyan sok mindent ki tudok fejezni. Például ha azt az egy szót kimondom '‘megvárhatlak?’, ez legalább öt szót helyettesít az én nyelvemben.”

 

Az amerikai Colm Fitzgerald már annyira ráhangolódott nyelvünkre, hogy saját bevallása szerint sokszor előnyben részesíti egyes szavak magyar megfelelőit, mivel véleménye szerint sokkal kifejezőbbek, mint angol párjuk, a brazil Aiám Magro pedig más nyelveknek is javasolná a semleges harmadik szám egyesdszemélyű általános alany átvételét.

 

És vajon mi az, amit nem kedveltek meg?

 

Colm Fitzgerald nem igazán szíveli hosszú szavainkat: „Jajjj, van néhány szó, amitől teljesen összeakad a nyelvem!” A brazil Clyton Souza viszont arról panaszkodik, hogy bár beszél más idegen nyelveken, a magyar nyelv tanulásakor egyiket sem hívhatja segítségül. „Hogy lehet, hogy ami angolul police, németül Polizei, portugálul polícia, spanyolul policía, az magyarul rendőrség?!?!”

 

De vajon milyennek látnak minket, magyarokat? Tudjuk-e, hogyan segítsük a nyelvtanulókat?

 

Clyton Souza szerint igazán hálás feladat anyanyelvi beszélőkkel társalogni, mert a magyarok mindig odáig vannak, ha azt hallják, hogy egy külföldi arra vállalkozott, hogy az ő anyanyelvüket elsajátítsa. Viszont a belga Kevin Knockaert szerint ilyenkor hajlamosak úgy belelkesedni, hogy olyan gyorsan kezdenek el beszélni, hogy abból aztán már semmit sem ért.

 

A német Ben Jonas is szívesen gyakorolja nyelvtudását Magyarországon, de az nem mindig úgy sikerül, ahogy tervezi. Például egy alkalommal igencsak meglepődött, amikor kérdésére, hogy hol találja a ‘pályázóudvart’ csak felhúzott szemöldököket és értetlen tekinteteket kapott viszonzásul.

 

A szerb Tina Kulojevicnek sem megy mindig úgy a nyelv, ahogy szeretné. Például az ü és ö hangokkal még mindig nincs kibékülve, ezért gyakran ejt olyan hibákat, mint az ül és az öl szavak összekeverése; ezeken a hibákon magyar barátai mindig jól szórakoznak.

 

Az angol Ian Parks naponta gyakorolhatja anyanyelvi beszélőkkel nyelvtudását, hiszen Budapesten él, és sokszor angol anyanyelvére hagyatkozva próbálkozik új kifejezésekkel. Így futott bele abba a kínos szituációba, amikor egy különösen forró nyári napon odafordult magyar barátjához, és azt mondta neki: „Meleg vagyok!”. Bár segítőkésznek érzi a magyarokat, az kimondottan irritálja, hogy mindenki azt hajtogatja, hogy „ja, magyarul képtelenség megtanulni, az túl nehéz”. Véleménye szerint a pozitív lelkesítés jobb hatással lenne a nyelvtanulókra.

 

Az amerikai Tom Slusar viszont arról panaszkodik, hogy nem hagyják kibontakozni. „Amint az emberek rájönnek, hogy angol az anyanyelvem, mindig átváltanak angolra, hogy megkönnyítsék a kommunikációt. Viszont nekem pont arra lenne szükségem, hogy rákényszerítsenek, hogy magyarul beszéljek.”

 

Vajon milyen módszereket alkalmaznak a tanórán kívüli gyakorlásra?

 

Míg Tina Kulojevic Rúzsa Magdit hallgat, és az ő dalszövegeit használja fel a nyelvtanuláshoz, Željka Ljubojević a szabadkai magyar nyelvű színházba jár kikapcsolódásként. Bár nem mindent ért még, ez az élmény mindig ösztönzően hat a nyelvtanulási erőfeszítéseire. Todd Slusar úgy gyakorol, hogy rákényszeríti magát, hogy magyarul gondolkozzon, Vladica Rakić pedig szókártyákat gyárt, amiket nézegethet a buszra várva, a vonaton ülve vagy éppen a boltban való sorban állás közben.

 

És, hogy meddig terveznek eljutni a magyar nyelvben?

 

Clayton Sousa pozitív, és pontosan látja, mennyit tud haladni egy bizonyos idő alatt; igyekszik ehhez tartani magát. „Szerintem egyáltalán nem lehetetlen megtanulni ezt a nyelvet. Egy év kell ahhoz, hogy valaki elboldoguljon a mindennapi élet során, kettő, hogy megértse a TV-t és a rádiót, mivel a hallás utáni értés az egyik legidőigényesebb készség a nyelvtanulás során. És remélem, hogy három év elteltével lesz már olyan szókincsem, hogy az újságot és a könyveket is könnyen megértem majd.”

 

Azonban sok társával egyetértésben Edwin Kuipers arról panaszkodik, nem tudja, valaha eljut-e majd egy bizonyos szinten túl. „Angolul, franciául, németül, spanyolul és hollandul folyékonyan beszélek, és tudom, hogy van affinitásom a nyelvekhez, de a magyarba mégis beletört a bicskám. A napi életben már eligazodok, de hogy ennél tovább jussak, ahhoz hatalmas erőfeszítésre lenne szükség. Nálam az a taktika működik legjobban, hogy próbálok nem folyamatosan a nyelvtanra koncentrálni és csak mondani, ami eszembe jut. Tudom, hogy így nem lesz belőlem sosem anyanyelvi szintű beszélő, de erről már rég letettem.”

 

Viszont Valdica Rakic saját példáján okulva azt üzeni az összes magyarul tanuló társának, ne aggódjanak! Bár az elején iszonyatosan nehéznek tűnhet a nyelv, van egy pont, amin ha átlendül az ember, minden hirtelen a helyére kerül, és onnantól már semmi másra nincs szükség, csak a gyakorlásra!

 

Sok sikerült kívánunk mindannyiuknak!

 

Molnár Judit

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 19/06/2015 - 11:38


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!