Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

London, Sydney, Párizs – hol lennék a legboldogabb egyetemistaként?

A Quacquarelli Symonds idén is összeállította azoknak a városoknak a listáját, ahol a legjobb egyetemistának lenni. A városok a megszerzett diploma minősége, árkategória, életminőség és a karrierlehetőségek alapján kerültek kiválasztásra.

A TopUniversities weboldal azért jött létre, hogy segítse a diákokat a leginkább nekik való egyetem kiválasztásában. Amellett, hogy a különböző egyetemek által kínált kurzusokat értékeli és a regisztrált felhasználókat emlékezteti az általuk kiválasztott intézményekben szervezett nyílt napokra és kampusz-bemutató túrákra, a Quacquarelli Symonds segítségével minden évben összeállítja azoknak a városoknak a listáját, ahol a legjobb egyetemistának lenni. 2015-ben London, Párizs és Szöul vitte a pálmát.

Mint minden alkalommal, idén is 18 kategória alapján pontozták a városokat. Első szempontként természetesen az ott található egyetemek minőségét vették figyelembe, de kiemelt fontosságú volt a város árkategóriája és a helyi egyetemeken fizetendő tandíj mértéke is. Ezen kívül szintén kiemelt súllyal esett a latba a helyi életstílus és a foglalkoztatottsági ráta, de nem hanyagolták el a helyi diákszervezetek és közösségek aktivitását sem. 2015-ben újdonságként szerepelt a listán a városok élhetőségi indexe is, amelyen belül a különböző helyek szennyezettségét, biztonságosságát, áttekinthetőségét és az ott élő közösség toleranciáját vették górcső alá.

 

Azonban ahhoz, hogy pontozható legyen egy város, több feltételnek is eleget kellett tennie. Először is, minimum 250.000 lakossal kellett rendelkeznie, és minimum két olyan felsőoktatási intézménnyel, amely a QS legjobb egyetemeinek rangsorában szerepel. Az ezen szempontok alapján kiválasztott 116 város közül került ki az 50 díjazott.

 

A dobogó legfelső fokára idén London került maximum ponttal, legfőképpen 18 világszinten vezető kategóriájú egyeteme és a diploma utáni karrierlehetőségek miatt, amely kategóriában szintén aranyérmes lett a brit főváros. A második helyen Párizs szerepel. Bár az Eiffel-torony hazáját sokan az elit életmóddal azonosítják, az alacsony tandíjak és kiváló lehetőségek miatt az itt található 17 globálisan elismert egyetem egyikén tanulni igazán megéri. A tavaly óta 4 helyet előrelépő Szöul dobogós helye sokaknak meglepetést okozhat, azonban a SQ a folyamatos fejlődés, a 14 vezető egyetem és a itt szerzett diploma minősége alapján választotta a dél-koreai várost ’Ázsia legizgalmasabb egyetemvárosának’.

Bár a dobogóról idén kiszorult az amerikai kontinens, a kanadai Torontonak mégis sikerült díjat szereznie a legélhetőbb város kategóriájában, ahol maximum pontjával még az ausztrál Sydney és a japán Tokió sem tudta azt megelőzni. Sokak számára viszont meglepetésként szolgálhat, hogy a három helyi diákéletért díjazott városnak Melbourne-t, Dublint és Coventry-t választották, ahogy az is, hogy ezen kategórián belül a legjobb 10 között csak angol nyelvű városok szerepelnek.

 

Bár Budapest nem került be az élvonalba semmilyen szempontból sem, a közelben azért akad bőven választék: míg az összesített ranglistán Zürich és Berlin végzett előkelő helyen, életminőség szempontjából szomszédunk, Bécs az ötödik helyezést nyerte el, Milánó pedig a 10. legjobb helynek számít karrierlehetőségek szempontjából. Aki pedig az árkategória alapján szeretné megválasztani álmai egyetemét, az jól teszi, ha elkezd németül tanulni, mivel ezen a kategórián belül Németország és Ausztria teljesített kiválóan: Berlin Béccsel holtversenyben az előkelő harmadik helyezést nyerte el, míg München az ötödik helyen végzett.

 

Molnár Judit

 

Képek: Mikel Ortega, E01

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebok-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: sze., 08/04/2015 - 23:24


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!