Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Megnyíló oktatás: az innováció és a digitális készségek terjesztéséért

A „Megnyíló oktatás” célja, hogy a köz-és felsőoktatás digitális eszköztárának bővítésével a digitális eszközök terén felmerülő hiányosságokat pótolja az iskolákban és egyetemeken.

Az Európai Unióban a 9 évnél fiatalabb tanulók több mint 60%-a a mai napig nem találkozik digitális oktatási eszközökkel iskolai tanulmányai során, holott a magas szintű digitális ismeretek 2020-ra a legtöbb munkahelyen alapkövetelménynek számítanak majd.

 

Erre a kihívásra próbál választ adni az Európai Bizottság „Megnyíló oktatás” elnevezésű cselekvési terve, ami az oktatás digitalizálásában látja a probléma megoldását.

 

Az oktatás digitalizálása alatt a minél több elektronikusan, illetve online elérhető tananyagot, kiegészítő anyagot vagy oktató játékokat kell értenünk a közoktatásban, emellett az átállás a felsőoktatást is kihívások elé állítja. Az egyetemeknek a hagyományos módszereket kiegészítve alkalmazniuk kell majd a digitális eszközöket: a hallgatóság létszámának növekedésével a személyes megjelenést követelő kurzusok mellett online elérhető tömegkurzusoknak is teret kell majd engedniük. Erre azonban sok egyetem és főiskola még nem áll készen, s a közoktatásban dolgozó tanárok túlnyomó része sem mozog magabiztosan, ha a digitális eszközök használatára kerül sor – 70%-uk továbbképezné magát e téren.

 

Arról, hogy a „Megnyíló oktatás” cselekvési tervben foglalt újításokra miért van szükség, Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság – többek között – oktatásügyért felelős biztosa így nyilatkozott:

Az oktatási színtér drasztikus változáson megy át az iskolától az egyetemig és azon is túl: a nyílttechnológia-alapú oktatás rövidesen minden korosztályban nemcsak hasznos, hanem egyenesen megkerülhetetlen lesz. Többet kell tennünk azért, hogy elsősorban a fiatalság el tudja sajátítani azokat a digitális készségeket, amelyekre a jövőben szüksége lesz. Nem elég megérteni egy alkalmazás vagy program használatát; olyan kreatív fiatalokra van szükségünk, akik újra tudják alkotni ezeket a programokat.”

 

A kezdeményezés támogatására jött létre az „Open Education Europe” honlap, amelyen mindenki számára hozzáférhető oktatási anyagokat oszthatnak meg diákok, oktatási szakemberek, intézmények. A honlapra látogatva kereshetünk kulcsszavakkal, de listázhatjuk az anyagokat nyelvek, tudományterületek, vagy akár intézmények szerint is – kis szerencsével teljes egyetemi kurzusok anyagát is letölthetjük. Magyarul – egyelőre – nincsenek elérhető anyagok, magyar vonatkozásúakat viszont már lehet találni a honlapon.

 

A „Megnyíló oktatás” program sikeres megvalósulása érdekében a jövő nyárra várhatóak a felsőoktatás korszerűsítésével foglalkozó munkacsoport konkrét ajánlásai. A kezdeményezés összefügg a munkaerőpiaci igények kielégítésével, az info-kommunikációs technológia (IKT) terén jelenlevő hiányosságokkal. Megoldást keres arra a problémára is, mely szerint 2015-re az IKT-hez kapcsolódó munkakörökben 900 000 körüli lesz a betöltetlen állások száma.

 

Drubina Kamilla

Közzétéve: h., 04/11/2013 - 14:15


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!