Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Indíts saját projektet a „Fiatalok lendületben” program segítségével

Hidd el, nem is olyan nehéz saját projektet létrehozni annak érdekében, hogy tegyél a környezetedben élő fiatalokért. A legfontosabb az, hogy higgy abban, amit csinálsz, és kitartóan küzdj céljaid megvalósításáért.

Az Európai Unió „Fiatalok lendületben” programja pénzügyi támogatást nyújt olyan tevékenységekhez, melyek ösztönzik a fiatal európaiak körében a tevékeny polgári szerepvállalást, valamint a szolidaritás és a tolerancia térnyerését. Az ún. programországok területén működő ifjúsági szervezetek és ifjúsági csoportok láthatják el a „projektgazda” szerepét, és ebben a minőségükben uniós finanszírozást igényelhetnek.

 

Első lépések

Mielőtt a projekt kidolgozásába fognál, át kell gondolnod a következőket: Milyen konkrét célokat szeretnél elérni? Az általad kitűzött célok mennyiben felelnek meg a fiatalok érdekeinek és tényleges szükségleteinek?

 

Ha úgy gondolod, hogy elképzelésed alkalmas arra, hogy finanszírozásban részesüljön, először is olvasd el a „Fiatalok lendületben” programkalauzt, és nézz utána, hogy projekted témája megfelel-e a program előírásainak. Alaposan tekintsd át a pályázati felhívást és az azzal együtt közzétett egyéb dokumentumokat, köztük azokat is, melyek a jelentkezéssel kapcsolatosak. Ezenfelül az is hasznos lehet, ha rákeresel az ún. mintaprojektekre, mert a mások által kidolgozott sikeres projektekből ötleteket és inspirációt meríthetsz.

 

Projekttervezés

Európai uniós projekt csakis másokkal partnerségben indítható, azaz úgy, ha együttműködsz egy vagy több olyan szervezettel, mely osztja elképzeléseidet, és hajlandó a közös célok elérése érdekében együtt dolgozni veled. Az Eurodesk– nemzeti koordinátorokból, valamint regionális és helyi partnerekből álló kiterjedt hálózata révén – segíteni tud abban, hogy megfelelő partnerszervezetet találj. Ebben a projektpartnerek keresésére szolgáló OTLAS adatbázis is segítségedre lehet. A „Fiatalok lendületben” programból finanszírozásban részesülő projektekkel szemben az is feltételt jelent, hogy fiatal résztvevők is tevékenyen közreműködjenek az előkészítő szakasz munkálataiban.

 

A projektpartnerekkel közösen meg kell határoznod, milyen lépések elvégzésével szeretnéd elérni a kitűzött célokat, fel kell osztanod a munkát a résztvevők között, és előzetes becslést kell készítened arról, milyen erőforrásokra és mennyi időre lesz szükséged a megvalósításhoz. Ebben a fázisban a projektdokumentumok közül mindenekelőtt az ütemtervet és a költségvetést kell elkészítened.

 

A Fiatalok Lendületben Program a projektek kidolgozása és végrehajtása során mindvégig iránymutatással szolgál a tennivalókat illetően. Decentralizált szinten az Eurodesk hálózat és a nemzeti ügynökségek biztosítanak képzést és tájékoztatást. Központi szinten a Végrehajtó Ügynökségtől és a SALTO hálózattól lehet segítséget kapni.

 

Hogyan lehet projekttámogatást megpályázni?

A programon belül több cselekvési területen lehet pályázni. Cselekvési területtől függően változhat az elbírálási eljárás, eltérőek lehetnek a határidők, és elképzelhető, hogy különböző ügynökségeknek kell benyújtani a pályázatot. Annak érdekében, hogy előírásoknak megfelelő pályázatot nyújts be, feltétlenül tanulmányozd át a pályázati szabályzatot.

 

Ha projekted megfelel a támogatási feltételeknek, pályázatodat az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségnek vagy az országodban működő nemzeti ügynökségnek kell beküldened. Tartsd be a vonatkozó határidőket, melyek a projekted kezdési időpontjától függnek.