Evropský portál pro mládež
Informace a příležitosti pro mladé z celé Evropy

Milyen szerepet töltenél be az EU döntéshozatalát modellezve?

Ki szeretnéd próbálni, miből áll az Európai Parlament képviselőinek, az Európai Unió Tanácsában ülésező minisztereknek, az újságíróknak, a lobbistáknak vagy a tolmácsoknak a munkája? Megteheted, ha részt veszel a MEU rendezvényén.

Strasbourg minden évben otthont ad a Model European Union (MEU) elnevezésű rendezvénynek, mely az EU döntéshozatalát hivatott imitálni.

 
A szervezők a való életből kiválasztanak két olyan jogalkotási javaslatot, melyet az Európai Bizottság terjesztett elő, s amely meglehetősen ellentmondásosnak bizonyult. A rendezvény résztvevői megvitatják a javaslatokat az Európai Parlamentben. Miközben az európai parlamenti képviselők és az Európai Unió Tanácsában ülésező miniszterek szerepét játszó résztvevők a rendes jogalkotási eljárást imitálva megvitatják a javaslatokat, a „lobbisták” megpróbálnak befolyást gyakorolni a két intézményre, az „újságírók” beszámolnak a megbeszélések alakulásáról, a „tolmácsok” pedig anyanyelvükre vagy angolra tolmácsolják a viták során elhangzottakat.
 
 
„Képzeld el, hogy egy héten keresztül minden reggel úgy ébredsz, hogy tudod: a Te döntéseid alakítják Európa életét. Képzelj magad elé egy kényelmes széket a Tanácsban – ne egyszerűen csak az ülőalkalmatosságot képzeld magad elé, hanem hogy csodás lehetőséget kapsz arra, hogy betekintést nyerj a jövőbe. Ezután pedig képzelj el kb. 200 jól öltözött, okos, értékes gondolatokkal rendelkező, rendkívüli embert, akiket az tesz rendkívülivé, ahogyan a jövőről, a pillanatról és Európáról gondolkodnak. Sőt, nem is kell elképzelned semmit, mert ez a szimulációs gyakorlat úgyis minden várakozásodat felül fogja múlni!"
Joanna Mikova (a Tanács miniszterét alakító résztvevő, 2011)

 

Részvétel

A szimulációs rendezvényen való részvételre olyan, 18–26 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, akik valamelyik EU-tagállam, vagy Horvátország, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, illetve Törökország állampolgárai.
További elvárás a jelentkezőkkel szemben, hogy érdeklődjenek az uniós intézmények működése iránt, és képesek legyenek aktívan részt venni a vitában.

 

Jelentkezés

Döntsd el, hogy a választható öt szerep közül melyiket szeretnéd eljátszani, majd kövesd a jelentkezési eljárás lépéseit.

Határidő

A 2013-ban megrendezésre kerülő MEU rendezvényre 2012. december 15-től 2013. január 31-ig lehet jelentkezni.
 

Zveřejněno: st, 03/07/2013 - 22:47


Tweet Button: 

Související internetové odkazy


Info for young people in the western balkans

Potřebujete odbornou pomoc či radu?

Zaslat dotaz