Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A polgárok európai éve (2013)

2013 folyamán az EU egy sor eseményt rendez annak érdekében, hogy felhívja a polgárok figyelmét uniós jogaikra – különösen azokra, melyek a más uniós országban történő letelepedéssel kapcsolatban illetik meg őket. Miről is van szó?

A kezdeményezés háttere és céljai

A fiatalok és az idősek közül sokan nincsenek tisztában azzal, milyen jogok illetik meg őket az Európai Unió polgáraként, különösen a más uniós tagállamokban történő tartózkodással, illetve letelepedéssel kapcsolatban. Nem tudják például, hogy:

 

  • jogukban áll képesítésüket elismertetni;

  • Európán belüli utazásaik során meghatározott jogok illetik meg őket utasként, valamint

  • fogyasztóként, illetve vevőként, ha külföldről vásárolnak szolgáltatást vagy árucikket;

  • jogukban áll egészségügyi ellátásban és társadalombiztosítási szolgáltatásokban részesülni; 

  • tanulmányokat folytathatnak külföldön az Erasmus és más programok révén.

 

A polgárok európai éve (2013) ezekre a jogokra hivatott felhívni a figyelmet annak érdekében, hogy az emberek a szükséges ismeretek birtokában jobb döntéseket tudjanak hozni saját életüket illetően. A kezdeményezés Európa-szerte lehetővé teszi, hogy a polgárok:

 

  • tájékozódjanak saját jogaikról és a rendelkezésükre álló lehetőségekről;

  • megvitassák, milyen akadályok hátráltatják őket abban, hogy teljes mértékben kamatoztatni tudják uniós jogaikat – és konkrét javaslatokat fogalmazzanak meg az akadályok elhárítása céljából;

  • kedvet kapjanak ahhoz, hogy részt vegyenek az európai uniós szakpolitikákról és kérdésekről megrendezett civil fórumokon.

 

Rendezvények

2013 folyamán számos konferencia, szeminárium és más tevékenység, illetve esemény szolgálja majd azt a célt, hogy a polgárok alaposabban megismerjék, milyen jogok illetik meg őket, amikor másik EU-országban vállalnak munkát, folytatnak tanulmányokat, telepednek le stb. 

 

Ha tájékozódni szeretnél a lakóhelyed környékén megrendezésre kerülő eseményekről, érdemes gyakran ellátogatnod a polgárok európai évét (2013) ismertető hivatalos honlapra.