Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Ismerd meg Európát máshogy, mint ahogy eddig tetted!

Mikor alakult az Európai Unió? Tudod-e, milyen lehetőségeid vannak az EU-n belül? Tanulj, ismerkedj meg mindennel, ami az EU-hoz kötődik! A Mi vagyunk Európa! program segít ebben!

Mi vagyunk Európa!

 

A program 2014 márciusában kezdődött. Fő célja az volt, hogy a középiskolás korosztály minél szélesebb körű európai uniós ismeretekhez jusson, mindezt játékos és élményszerű elemekkel tűzdelve. Ehhez iskolanapokat szerveztek meg az iskolák, ahol a diákok közelebb kerültek és megismerkedtek mindennel, ami az Európai Unióval kapcsolatos. A programelemek úgy épültek fel, hogy elősegítsék az európai uniós tudást átadását.

 

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Külügyminisztérium által indított „Mi vagyunk Európa! 2.” program keretében országosan összesen 30 helyszínen nyílt lehetőség arra, hogy európai uniós tematikájú iskolanapokat szervezzenek.  Somogy, Baranya, Hajdú−Bihar és Békés megyében, valamint a fővárosban 3-3, míg a többi megyében 1-1 iskolanapot szerveztek.

 

Az iskolanapok a szervezők által előre összeállított, az iskola által választható, egymással kombinálható és a középiskola igényeinek megfelelően testre szabható programelemekből épülnek fel, melyek a következők lehetnek: akadályverseny, sportnap, videó- és híradókészítő verseny.

 

A témák is sokszínűek voltak. Túl azon, hogy az Európai Unió megalakulásáról, működéséről is szó esett, környezetvédelemből, gasztronómiából, földrajzból vagy a nemzetek népviseleteiből is felkészültek mind a diákok, mind a tanárok.

 

A kreativitás mértéke a diákokra fantáziájától függött. Plakátok, táncelőadások és uniós tudósítások készültek. Az iskolanapok végén a legjobb osztályok értékes nyereményeket, a győztesek pedig egy budapesti osztálykirándulást nyertek.

 

Összességében elmondható, hogy a diákok azokat a feladatokat kedvelték a legjobban, amelyekben különböző képeket − az egyes tagállamok és tagjelöltek nevezetességeit, zászlóit − vagy pedig hangokat  (nyelveket, himnuszokat) kellett felismerniük.

 

Diákok, mint leendő EU-polgárok

 

Napjaink diáksága a holnap Európáját testesíti meg, és a mai társult országok diákjai a holnap Európai Uniójának europolgárai lesznek. Éppen ezért az európai öntudat növelése, a fiatalok EU-hoz kapcsolódó attitűdjeinek felmérése, fejlesztése alapfeladat a társult országokban, így hazánkban is. Nem lehet közömbös számunkra, hogyan vélekednek, mit tudnak a diákok az Európai Unióról, és hogyan viszonyulnak hazánk eurointegrációs terveihez.

 

Elengedhetetlen az ismereteik bővítése és olyan programok megszervezése, amelyek ezt segítik elő a diákság körében.  Nem elég csupán a „tényekre”, az ismeretként megtanulható dolgokra koncentrálunk. Az EU-tagságra és teljes jogú európai (állam)polgári státusra felkészülő magyar oktatáspolitikusok, diákok és pedagógusok számára pusztán az ismeretek megszerzése nem elég ahhoz, hogy élni tudjanak az európai integráció adta előnyökkel. Hozzá kell segíteni őket ahhoz, hogy képessé váljanak és kezelni tudják a minden eddiginél erőteljesebben rájuk zúduló intellektuális információdömpingből adódó kihívásokat.

 

Egy-egy ilyen program keretén belül fontos célok lehetnek, hogy az európai kultúra sokszínűségére építő azonosságtudatot megerősítsük, és a világ más részeivel való párbeszéd és kölcsönös megértés lehetőségeit ne csak felismerjük, de elő is segítsük. Az oktatási rendszernek hozzá kell járulnia az európai identitás társadalmi beágyazottságához, valamint az európaiak közötti aktív együttműködés és kommunikáció serkentéséhez. Mindezt olyan eszközökkel, hogy a diákok számára érthető és ne kötelező tartalmú legyen. A játék, az élménypedagógia a leghatásosabb módszer, hogy a tanulókat gondolkodásra, együttműködésre és tanulásra ösztönözzük.

 

A Mi vagyunk Európa! Program ilyen utat mutatott.  30 helyszínen közel 13 500 diák és 780 pedagógus vett részt a speciális iskolanapokon. A helyszínek közül 17 iskolában az Eurodesk helyi szervezeteinek tagjai is közreműködtek a vetélkedő lebonyolításában. Az Eurodesk állomása a Fiatalok mozgásban nevet viselte, és olyan témákkal foglakozott, mint az EVS önkénteskedés, az Erasmus+ program és az Európai Ifjúsági Portál.

 

Tupi Zsófia

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.