Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Európai Ifjúsági Hét az Európa napi fesztiválon

Idén hetedik alkalommal, Európa 33 országában rendezték meg az Európai Ifjúsági Hetet, ami Magyarországon május 4-10. között zajlott, fiataloknak szóló és fiatalok által megvalósított izgalmas programokkal.

A Hetet az Európa-napi fesztivál keretében sokszínű programkínálattal zártuk május 9-én a Margitszigeten.Az Európai Ifjúsági Hét fókuszában a fiatalok társadalmi részvétele áll. Magyarországon az eseménysorozat megvalósítója a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben működő Erasmus+ Ifjúsági Programiroda.   

 

EURÓPAI NAPI FESZTIVÁL

 

Az Európa napot minden évben május 9-én ünnepeljük, mint az európai béke és egység napját. Története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút.

Az Európa-napi rendezvényt az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezi, együttműködésben a Miniszterelnökséggel, a Fővárosi Önkormányzattal, az európai kulturális intézményeket tömörítő EUNIC hálózattal, valamint az Európai Ifjúsági Hetet szervező Erasmus+ Ifjúsági Programirodával.

Margitszigeti Atlétikai Centrumban a futóverseny mellett egész nap ingyenes családi programok, színházi előadások, EU-s információk és koncertek voltak. A programon fellépett Péterfy Bori & Love Band, Szalóki Ági és a hét ország zenészeiből álló EU Jazz Express.

 

EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT PROGRAMOK AZ EURÓPA NAPON

 

Az Európa-napi fesztiválon került sor az Európai Ifjúsági Hét központi eseményére, amely lezárta a hét során országszerte zajló ifjúsági programokat. Az esemény alkalmat teremtett a közönség számára a fiatalokat érintő európai uniós mobilitási lehetőségek megismerésére, valamint a találkozásra a fiatalok és az ifjúsági szervezetek között.

Az Európai Ifjúsági Hét külön helyszínen, izgalmas programokkal várta a fiatalokat. Színpadi programokkal és közösségi akciókkal készültünk: Cosa Polska koncert, Grund Színház: Slampro c. előadása, Hard Body Hang street workout bemutató és kipróbálható eszközök, Open Doors installáció, Erasmus+ interaktív stand, Kazinczy Élő Könyvtár.

A Grund Színház improvizációs színházi előadása a nemzetközi mobilitást tematizálta.

A Cosa Polska Együttes tagjai Magyarországon tanuló, önkénteskedő, vagy hazánkban letelepedett külföldi fiatalok.

Az Élő Könyvtár egy nem formális nevelési módszer, amelyben a különböző emberek a könyvek, őket lehet „kikölcsönözni”, „elolvasni” – megismerni. A Kazinczy Élő Könyvtár keretében az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) programban részt vevő külföldi és magyar fiatalokkal lehetett beszélgetni interkulturális tapasztalataikról.

Az Open Doors installáció az Erasmus+ Ifjúsági Programiroda számára készült interaktív köztéri művészeti alkotás, amelyen fiatalok hagyhattak üzenetet, fejezhették ki kreativitásukat.

Az Erasmus+ interaktív standnál az EU ifjúsági programjának lehetőségeiről tájékozódhattak az érdeklődők.

Közzétéve: k., 19/05/2015 - 18:38


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!