Evropský portál pro mládež
Informace a příležitosti pro mladé z celé Evropy

Európai Ifjúsági Hét az Európa napi fesztiválon

Idén hetedik alkalommal, Európa 33 országában rendezték meg az Európai Ifjúsági Hetet, ami Magyarországon május 4-10. között zajlott, fiataloknak szóló és fiatalok által megvalósított izgalmas programokkal.

A Hetet az Európa-napi fesztivál keretében sokszínű programkínálattal zártuk május 9-én a Margitszigeten.Az Európai Ifjúsági Hét fókuszában a fiatalok társadalmi részvétele áll. Magyarországon az eseménysorozat megvalósítója a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben működő Erasmus+ Ifjúsági Programiroda.   

 

EURÓPAI NAPI FESZTIVÁL

 

Az Európa napot minden évben május 9-én ünnepeljük, mint az európai béke és egység napját. Története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút.

Az Európa-napi rendezvényt az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezi, együttműködésben a Miniszterelnökséggel, a Fővárosi Önkormányzattal, az európai kulturális intézményeket tömörítő EUNIC hálózattal, valamint az Európai Ifjúsági Hetet szervező Erasmus+ Ifjúsági Programirodával.

Margitszigeti Atlétikai Centrumban a futóverseny mellett egész nap ingyenes családi programok, színházi előadások, EU-s információk és koncertek voltak. A programon fellépett Péterfy Bori & Love Band, Szalóki Ági és a hét ország zenészeiből álló EU Jazz Express.

 

EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT PROGRAMOK AZ EURÓPA NAPON

 

Az Európa-napi fesztiválon került sor az Európai Ifjúsági Hét központi eseményére, amely lezárta a hét során országszerte zajló ifjúsági programokat. Az esemény alkalmat teremtett a közönség számára a fiatalokat érintő európai uniós mobilitási lehetőségek megismerésére, valamint a találkozásra a fiatalok és az ifjúsági szervezetek között.

Az Európai Ifjúsági Hét külön helyszínen, izgalmas programokkal várta a fiatalokat. Színpadi programokkal és közösségi akciókkal készültünk: Cosa Polska koncert, Grund Színház: Slampro c. előadása, Hard Body Hang street workout bemutató és kipróbálható eszközök, Open Doors installáció, Erasmus+ interaktív stand, Kazinczy Élő Könyvtár.

A Grund Színház improvizációs színházi előadása a nemzetközi mobilitást tematizálta.

A Cosa Polska Együttes tagjai Magyarországon tanuló, önkénteskedő, vagy hazánkban letelepedett külföldi fiatalok.

Az Élő Könyvtár egy nem formális nevelési módszer, amelyben a különböző emberek a könyvek, őket lehet „kikölcsönözni”, „elolvasni” – megismerni. A Kazinczy Élő Könyvtár keretében az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) programban részt vevő külföldi és magyar fiatalokkal lehetett beszélgetni interkulturális tapasztalataikról.

Az Open Doors installáció az Erasmus+ Ifjúsági Programiroda számára készült interaktív köztéri művészeti alkotás, amelyen fiatalok hagyhattak üzenetet, fejezhették ki kreativitásukat.

Az Erasmus+ interaktív standnál az EU ifjúsági programjának lehetőségeiről tájékozódhattak az érdeklődők.

Zveřejněno: út, 19/05/2015 - 18:38


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potřebujete odbornou pomoc či radu?

Zaslat dotaz