Evropský portál pro mládež
Informace a příležitosti pro mladé z celé Evropy

Az ismeretlen elnök

Európa ügyeletes nagyfőnöke a kis Lettország, amiről olyan keveset tudunk. Egy a balti államok közül, hideg van, és sok halat esznek – valahogy így képzelhetjük, alaposabb ismeretek híján. Ideje hát jobban megismerni az EU soros elnökét!

Az Észtországtól délre, Litvániától északra fekvő Lettország lakossága alig haladja meg a kétmillió főt, melynek egyharmada a fővárosban, Rigában él. Területe majd’ 65 000 négyzetkilométer, népsűrűsége pedig 31 fő/ km2. Nagy részét erdő borítja, domborzata pedig nem túl változatos – magyarként megörülhetünk, hogy van ország, amelynek legmagasabb pontja még a mi kis Kékesünknél is alacsonyabb: a Gaizinkals mindössze 312 méteres. Több, mint 12 000 kisebb folyójával és 3000-nél is több tavával azonban Lettország jócskán lepipál minket, arról nem is beszélve, hogy tengerparttal is rendelkezik (még ha hideg is). A Balti-tengeri Rigai öböl partján fekszik a főváros.

A „leg-leg-leg-rivalizásokból” a kis országok is szeretik kivenni részüket. Lettország büszkesége az a vízesés, amely Európa legszélesebbje: a Ventas Rumba 110 méter széles! (Nagyon pici betűkkel, és nagyon halkan jegyzem csak meg, hogy emellett mindössze két méter magas.)

 

Lettországban a lett a hivatalos nyelv, azonban nagyon sokan beszélnek oroszul; a nagy létszámú orosz kisebbség tagjai közt nem ritka, hogy csak saját anyanyelvüket beszélik. A lett nyelv igencsak sajátos hangzású, és a tévhitekkel ellentétben köszönő viszonyban sincs az orosszal. Egyedül a litván nyelv hasonlít hozzá.

 

Tudod, mi lett?

 

Talán mindenkinek ismerősen cseng a Krokodil Dundee név. Számos forrás szerint annak ellenére, hogy mindenki ausztrálnak gondolja, a filmbéli karakter ihletője valójában lett volt. Arvīds Blūmentāls 20 évesen, 1945-ben hagyta háta mögött Lettországot és cserélte Ausztráliára, ahol – ilyet is olvasni – több ezer krokodilt ölt meg. (Más források szerint mégiscsak egy ausztrál férfiről mintázták Krokodil Dundee karakterét.) Akármi is legyen az igazság, nincs az a fórum, ahol a lettek ne büszkélkednének el a saját Dundee-jukkal.

 

Gondolkodtál már egy esős őszi napon a buszon zötykölődve (mert ez remek alkalom az eszetlen eszmefuttatásokra), hogy vajon ki találhatta fel a szegecset, ami összetartja a farmernadrágod? Gondolom, nem. Pedig ő is lett volt! Jacob Davis 1854-ben Rigából Nevadába költözött, ahol szabászatot nyitott, s egy váratlan felkérésre adott megoldásként a világon elsőként használt szegecset vastag anyagból készült ruhákon.

 

Kinek mond valamit a név: Aleksandr Petrovsky? És ha úgy mondom: a férfi, aki Carrie Bradshaw-t Párizsig repítette? (Nem, nem Big!) Nos, a Szex és New York című sorozatban néhány epizód erejéig feltűnő színész valójában Mikhail Nikolaevich Baryshnikov balettművész, aki orosz szülők gyermekeként Rigában született, és ott is kezdett el balettet tanulni. Ma a huszadik század egyik legjobb balettművészeként tartják számon, a tánc mellett pedig több filmben is szerepelt. A jelenleg 67 éves művész a mai napig táncol.

 

Szubjektív

 

Mit hallani Lettországról azoktól, akik jártak, vagy már éltek is ott? Lettország szép, barátságos, és élhető. A lettek nagyon tudnak bulizni, az ország maga pedig egy fel nem fedezett ékszerdoboz. Erős túlzással sem mondható, hogy a letteknek jelentős bevételi forrásuk lenne a turizmus. Lassacskán kezdik azonban felfedezni azok, akik tartalmas utazásra vágynak egy olyan helyen, ahol nem kell naphosszat a többi turistát kerülgetni a zsúfolt utcákon, kedvesek a helyiek, és nem kell túl mélyen a zsebükbe nyúlniuk ahhoz, hogy néhány emlékezetes napot tölthessenek el – például – a fővárosban, Rigában.

 

Mi, kis országok tartsunk össze. Irány „Latvija”!

 

Drubina Kamilla

 

Kép: Artis Pupins, Liga Eglite, Graham

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Zveřejněno: ne, 15/03/2015 - 20:01


Tweet Button: 

Související internetové odkazy


Info for young people in the western balkans

Potřebujete odbornou pomoc či radu?

Zaslat dotaz