Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Békeharc kelettől nyugatig

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet - angolul OSCE - az utóbbi hónapokban szinte állandó szereplője a híreknek. Most bemutatjuk, mi is az EBESZ, mik a feladatai és kik a vezetői.

A világ keleti és nyugati régiói közötti konfliktusok régóta jelentenek fokozott háborús kockázatot az egész emberiség számára.  Főként ennek az ellentétnek a békés megoldására, a viták kulturált lebonyolításának fórumaként jött létre az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet 1975-ben, Helsinkiben. A találkozó végén a 35 résztvevő ország által aláírt Helsinki Egyezmény, valamint az ebben kidolgozott politikai normák megalapozták a további közös munkát. A konferenciából konferenciasorozat lett, abból pedig 1992-re önálló szervezet, mely mostani nevét 1994-ben, egy budapesti találkozón kapta.

 

Az EBESZ bécsi székhelye ellenére korántsem csak európai szervezet; 57 tagja közé tartozik az Egyesült Államok, Kanada, számos volt FÁK-tagállam, sőt, 2012 óta Mongólia is. Nemcsak földrajzi értelemben, hanem tevékenységi körét és megfogalmazott céljait tekintve is igen átfogó egyesületről van szó. A korai előrejelzés, a konfliktuskezelés és a válságkezelés mellett a Szervezet a biztonság három, megkülönböztetett dimenziójával is kiemelten foglalkozik. Tehát külön megoldásokat és alapelveket dolgoznak ki a politikai, az emberi és a gazdasági-környezetvédelmi biztonság megteremtésének és fenntartásának érdekében. Vállalt feladataik között szerepel még a fegyverzetellenőrzés, a diszkrimináció elleni küzdelem és a választási megfigyelés is. Ezen tevékenységeik kapcsán az utóbbi hónapokban Szíriától Ukrajnáig sajnos folyamatosan akad dolga az EBESZ képviselőinek.

 

Ilyen széleskörű, világméretű feladat ellátásához természetesen megfelelően strukturált szervezeti felépítésre van szükség. A szervezet vezetője a Soros Elnök (CiO), az aktuálisan az elnökséget ellátó ország külügyminisztere. Ezt a posztot jelenleg a svájci Didier Bulkhalter tölti be. Az ő kezében összpontosulnak a döntések, ő tartozik korlátlan felelősséggel az aktuális projektekért. Ezt a munkát két másik külügyminiszter, mégpedig az előző és a következő Soros Elnök segíti, ők hárman az EBESZ Trojka.

 

A másik igen jelentős tisztségviselő az EBESZ-főtitkár, aki a szervezet külkapcsolataiért felel, pénzügyi és adminisztratív tevékenységeket is végez, valamint az elnök és a Trojka munkáját segíti.


A szervezeti együttműködés kiszélesítését a Parlamenti Közgyűlés is segíti, mely a résztvevő tagállamok parlamentjeit, sőt, sok esetben az országgyűlési képviselőket egyesével is bevonja a közös munkába, ezzel támogatva nemcsak a közös munkát, hanem az EBESZ demokratikus jellegét is.

 

Természetesen az elmérgesedett konfliktusokat és elmélyült ellentéteket nem lehet megoldani a konferenciatermekből és parlamentekből, és ezt az EBESZ pontosan tudja. Munkájuk hatékonysága valószínűleg pont abban rejlik, hogy elméletben kidolgozott megoldásaikat a gyakorlatban, a szavazófülkék mellett, de akár a tragédiák helyszínein és a harcmezőkön is eredményesen tudják alkalmazni. Így szakszerű, hozzáértő és független szervként őrködhetnek a világ békéje felett.

 

Szőke Dániel

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: csü., 20/11/2014 - 13:41


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!