Evropský portál pro mládež
Informace a příležitosti pro mladé z celé Evropy

Az Európai Unió "főnöke"

Túlzás lenne azt állítani, hogy az EU vezetése egy személy kezében összpontosul, mégis, az Európai Bizottság elnökét a legtöbb döntéshelyzetben lehetetlen megkerülni. De mi is pontosan az elnök jogköre és mik a feladatai? Összefoglaljuk.

Az Európai Bizottság elnöke a legmagasabb rangú EU-tisztségviselő, akit nem közvetlenül választanak. A posztot jelenleg José Manuel Barroso tölti be, de csak 2014 decemberéig. Ekkor helyét Jean-Claude Juncker, korábbi luxemburgi miniszterelnök veszi át, akit az elmúlt hetekben bálasztottak meg az országok állam- és kormányfői.

 

Ebben az évben a korábbiaktól eltérő módon zajlott az elnök megválasztása, ugyanis az EU szerepkörét stabilizáló, tevékenységét hatékonyabbá tevő Lisszaboni Szerződés hatályba lépése, azaz 2009 decembere óta ez volt az első választás.


E szerződés értelmében a jelöltállításkor figyelembe kell venni az Európai Parlament-választások eredményét is. Ez a gyakorlatban úgy néz ki - és így zajlott az idei elnökválasztás is –, hogy az Európai Tanács állítja a jelöltet, mégpedig az EP-választásokon legtöbb szavazatot kapó frakció politikusát.  Végül a Bizottságnak is el kell fogadnia a döntést ahhoz, hogy a jelöltből elnök válhasson.

 

Az elnök legfontosabb feladata, hogy egyfajta politikai iránymutatást nyújtson a Bizottság számára. Ez egy általános tevékenység, melyet több platformon is végeznie kell. Ő vezeti, és ő is hívja össze ugyanis a biztosi testület üléseit, részt vesz a legfontosabb vitákban az Európai Parlamentben, és az Európai Tanácsban is aktívan közreműködik a tagországok közötti vitáknál.

 

Továbbá az EU-n kívül is igen fontos feladata van, képviseli a teljes Európai Uniót a G8-ak csúcstalálkozóin, amely a világ hét, gazdaságilag legfejlettebb országa és Oroszország együttműködési fóruma. Ezeken a tanácskozásokon részt vesz még az EU részéről az Európai Tanács elnöke is; ezt a tisztséget jelenleg Herman Van Rompuy tölti be.

 

A Maastrichti Szerződés pontos iránymutatást nyújt az elnöki poszt betöltésének idejéről: a hivatal viselésének ideje öt év. A pontos megfogalmazás szerint a szavazásnak, összhangban az Európai Parlamenti választásokkal, minden 4-re és 9-re végződő év júniusában kell megtörténnie, a munkát pedig ugyanezen év decemberében, tehát 6 hónappal az EP-választások után kell megkezdeni.

 

Az elnök jogköre az elmúlt években folyamatosan bővült, hozzáállása, politikai felfogása és véleménye tehát különösen meghatározó, hiszen a Bizottságban születnek az EU törvényei, és innen indíthatóak az országokkal szembeni eljárások is.


A viszonylag hosszú, 5 éves ciklus, a széles jogkör és a választásba az EP-szavazás révén közvetetten bevont nagy szavazóréteg eredményezi tehát, hogy ha csak átvitt értelemben is, de az európai politikai porond főnökének tekinthessük az Európai Bizottság elnökét.

 

Szőke Dániel

 

Köszönjük a képeket az Európai Parlament magyarországi oldalának!

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Zveřejněno: st, 16/07/2014 - 18:06


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potřebujete odbornou pomoc či radu?

Zaslat dotaz