Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Voters Day! - kezedben a jövő!

Május 16-án rendezte meg a Nemzeti Ifjúsági Tanács az aktív részvételi demokráciát népszerűsítő rendezvényét, mely tagszervezeteik és fiatal aktivisták közreműködésével jöhetett létre hat egyetemvárosban.

Egy kattintásra az információ

 

A Fiatalok Lendületben Program keretein belül megvalósuló projekt a fiatalok bevonását szorgalmazza a döntéshozatali folyamatokba, különös tekintettel az Európai Parlamenti választásokra. A független tényeket és információkat kínáló platform a választások mellett a Polgárok Európai Évét népszerűsíti on-line kampánya és országszerte megrendezésre kerülő rendezvényei segítségével.

 

Online kampánya házhoz szállítja az információt, így minden fiatal kényelmesen tájékozódhat az őket érintő tényekről vagy lehetőségekről. A projektet olyan nemzetközileg elismert szervezetek támogatják, mint az Európai Ifjúsági Tanács (YFJ), vagy a League of Young Voters (LYV). Ez utóbbi politikailag független kezdeményezés fő célkitűzése – a szavazásra buzdítás mellett –, hogy lehetőséget biztosítson a véleménynyilvánításra, melyet a döntéshozók tudomására juttatnak, így a véleményed akár politikaformáló hatással is bírhat! Amennyiben ez a lehetőség felkeltette az érdeklődésed, ne habozz, látogasd meg hivatalos honlapjukat!

 

Vitázz, bulizz, szavazz!

 

A hat helyszínen (Veszprém, Győr, Szeged, Pécs, Miskolc, Debrecen) megrendezett esemény fő célkitűzése, hogy minél több fiatalban tudatosítsák az EP-választásokon való részvétel fontosságát. A figyelemfelkeltő projekt a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a Veszprémi Egyetem Civil Szerveződéseiért Alapítvány kooperációjának eredményeként jöhetett létre, amely a szavazás előtti véghajrában még egy utolsó nagy dobással készült meggyőzni célközönségét, hogy 2014. május 25-én a szavazóurnákhoz járuljanak.

 

A rendezők igazán kitettek magukért, a programok széles skálája kisebb fesztiválhangulatot teremtett. A formális programok során - mint például „Szavazni állampolgári jog, vagy felelősség?” címmel meghirdetett vitafórumon – a résztvevő fiatalok a részvételi demokrácia fontosságáról értekezhettek, oszthatták meg véleményüket egymással. Az eszmecsere mellett hangsúlyos szerephez jutottak az olyan közösségi kezdeményezések, melyek a fiatalok bevonásával próbálják a szavazók táborát növelni. A látogatók segítségével felépülő „átlátható döntéshozatal falán” ugyanis bárki feltüntethette a véleményét, akár egy színes rajz formájában, akár versbe foglalva. Az irodalmi műfaj egy modern adaptációja kiemelt szerepet kapott a rendezvényeken; a slam poetry sarokban fellépők a fiatalok körében népszerű műfaj segítségével fejezték ki álláspontjukat főként az esedékes választásokat illetően.

 

A véleményüket hangoztatni – így a jövőjüket befolyásolni – kívánó fiatalok a szavazók falánál készítethettek egy képet magukról, tanúbizonyságot adva szavazási szándékukról.

 

Az interaktív játékok, a minél szélesebb közönség bevonása, a közösségi média alkalmazása mind-mind a szavazótábor duzzasztását szolgálta. A programsorozat fináléja, a Voters party biztosította az önfeledt kikapcsolódást, ahol a helyi előadók garantálták a kulturális kikapcsolódást.

 

 

Ezek után nincs más dolgod, mint bevésni a határidőnaplódba, hogy május 25-én irány az Európai Parlament-választások, hiszen a jövő a te kezedben van, ne hagyd, hogy más döntsön helyetted!

 

Vandlik Mária

 

A képek a Nemzeti Ifjúsági Tanács Facebook-oldaláról származnak.

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.


Közzétéve: sze., 28/05/2014 - 12:45


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!