Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Munkanélküliség és a nemek közti bérszakadék – kéz a kézben járnak

Idén ismét február 28-ra esett az Egyenlő Díjazás Európai Napja; ez nem pozitív hír. Talán a következő generáció már január 1-jére tűzheti ki e napot, s így nem kellenek hasonló emlékeztetők. Ezért is fontos a fiatalok foglalkoztatása.

Miért van jelentősége annak, hogy az Egyenlő Díjazás Európai Napja (EDEN) másodszor esik február 28-ra? Ez a nem épp ünnepi, ám annál fontosabb figyelemfelkeltő esemény mindig arra a napra esik, amikor a nők a férfiakhoz képest először kapnak pénzt a munkájukért. Így idén ez praktikusan azt jelenti, hogy a nők az év 59 napját gyakorlatilag ingyen dolgozzák végig a férfi munkavállalókhoz képest. A kezdeményezés még 2011-ben alakult; ekkor még március 5-ére esett az EDEN, a következő évben március 2-ára, 2013-ban pedig február 28.-ra. Ez azt jelenti, hogy 2011 óta először nincs minimális előrelépés se e területen. Ezt a folyamatot egy érdekes videóban is megtekinthetjük.

 

Az elmúlt évek javuló tendenciáit közelebbről vizsgálva arra jutunk, korábban sem volt igazán ok az örömre. Viviane Reding, az EU jogérvényesülésért felelős biztosa szerint 2011 és 2012 során inkább a válság hatása érvényesült, így a férfiak bére csökkent s a nőké nem növekedett. Optimizmusra tehát aligha van ok. Figyeljétek meg a következő adatokat!

 

Az uniós átlag a férfiak és nők bruttó órabérét tekintve 16,4 %-os különbséget mutat. Mint általában, e probléma megoldásában is vannak „éltanulók”: Csehországban, Dániában, Ausztriában  vagy Cipruson a különbség folyamatos csökkenést mutat. Portugáliában, Észtországban, Bulgáriában, Írországban, Spanyolországban, és sajnos hazánkban is a nemek közti bérszakadék folyamatos mélyülése tapasztalható. Magyarországon ez az arány 4 év alatt 2,6 százalékot emelkedve jelenleg 20,1%-on áll.

 

Mi lehet annak az oka, hogy nőként ugyanazért a munkáért általánosan kevesebb bér jár, mint a férfi foglalkoztatottnak? Egy tavaly év végi bizottsági jelentés ennek járt utána, és arra jutott, hogy a női munkavállalók nem is értesülnek lemaradásukról, hiszen általában átláthatatlan a bérezés. A jelentés megjegyzi, hogy ha a transzparencia jobban érvényre jutna ez esetben, könnyebben összehasonlíthatóvá válnának a munkabérek. Így könnyebben felléphetnének a sértettek.

 

Azonban hiába az EU egyik legrégibb alapelve a nemek közti egyenlőség, a társadalom szintjén ez még nem valósult meg. Míg nem javul a helyzet, törvényi úton kell betartatni ezt az elvet. Erre irányul a Bizottság „Az egyenlőség kifizetődő” (Equality Pays Off) elnevezésű kezdeményezése.

 

„Rendben van, de nekem még munkám sincs pályakezdőként!” - merülhet fel sokakban manapság. Jelenleg 5 millió fiatal küzd hasonló problémával EU-szerte. Egyes országokban a 15-24 éves korosztály fele nem talál munkát. Te is közéjük tartozol? Akkor figyeld a már megindult ifjúsági garanciaprogram újításait, mely továbbképzésekkel garantálná, hogy a 25 év alattiak a tanulmányaik befejezése után 4 hónapon belül álláshoz jussanak. A nemek közti bérezés problémája összetettebb, mint gondolnánk. Ha a jövő nemzedéke leküzdi az első akadályt, lesz remény arra, hogy az egyenlő munkáért egyenlő bérezés eszménye is végre valahára megvalósuljon. Csak rajtatok áll!

 

Nagy Barnabás

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 07/03/2014 - 13:23


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!