Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egy mindenkiért, mindenki egy célért!

No Hate Speech Movement Official Campaign Video with Hungarian Subtitles

Európa-szerte jelen van a rasszizmus, a diszkrimináció, a gyűlölet. Ahhoz, hogy ez megszűnjön, változtatnunk kell. Ennek legfőbb eszköze pedig a közösségi szinten való cselekvés és gondolkodás: a No Hate Speech Mozgalom épp erről szól.

No Hate Speech Mozgalom

 

Az Európa Tanács 2012-2014 között futó projektje fiatalokat von be az online gyűlöletbeszéd elleni küzdelembe. A kampány legfőbb célja a rasszizmus és a diszkrimináció, valamint a különböző formákban megtestesülő, gyűlöletből fakadó gondolatok online megnyilvánulási formái elleni küzdelem. Továbbá, a fiatalok és ifjúsági szervezetek mozgósítása annak érdekében, hogy időben felismerjék és fel is lépjenek az ilyen típusú emberei jogi sérelmekkel szemben.

 

A kampány európai szintű, az Európa Tanács számos tagállama részt vesz benne. A részt vevő országok önálló kampánybizottságokat hoztak létre, amelyek különböző erőforrások, eszközök mozgósításával azon dolgoznak, hogy megakadályozzák az online gyűlöletbeszéd terjedését, továbbá felhívják a fiatalok figyelmét a kampány üzenetére, és fontosságára.

 

Miért van szükség a kampányra?

 

A rasszizmus, azaz minden diszkrimináció, amely faji, etnikai, nemzeti hovatartozásra vagy vallásos meggyőződésre, nyelvi, kulturális különbségre épül, súlyosan sérti az emberi jogokat, ezért minden törvényes eszközzel küzdeni kell ellene. Ahhoz, hogy a gyűlöletkeltésnek elejét vegyük, elengedhetetlen a közösségi szinten való gondolkodás, cselekvés, valamint egy teljesen alternatív megközelítés.

 

A No Hate Speech Mozgalom pont erre ad kiváló lehetőséget. Méghozzá úgy, hogy napjaink egyik legfontosabb tömegkommunikációs eszközét, az internetet és az ezen keresztül elérhető közösségi oldalakat használja fel.  Ráadásul az ifjúságot, a fiatalok csoportját teszi meg a kezdeményezés kulcsfigurájává. Számukra ad lehetőséget arra, hogy megálljt parancsoljanak az elhatalmasodó ellentéteknek, és teljesen új alternatív megoldásokat kínáljanak ennek felszámolására, megelőzésére.

 

Miért a fiatalok?

 

A mai generáció szembesül elődei múltjával, jelenével. Véleményük van, és nem félnek kimondani. Teljesen új perspektívát képesek nyújtani a jövő nemzedékének. Sokkal több lehetőség, eszköz áll rendelkezésükre, melyet képesek kihasználni és hangot emelni az igazságtalansággal szemben.

 

Bevonásuk egy internetes platformon keresztül történik március óta. A kampány ellátja a fiatalokat a jogsértő esetek felismeréséhez és megfelelő kezeléséhez kompetenciákkal, így a fiatalok megfelelően tudnak fellépni, ha ilyen esetnek lesznek szemtanúi.

 

Hol zajlik a kampány?

 

A No Hate Speech - Online Gyűlöletbeszéd Elleni Mozgalom internetes platformján bővebb információt találhattok magáról a kampányról valamint a fiatalok üzeneteiről is. Az oldal 2013. november 7. óta magyarul is elérhető.

 

E közösségi portált a fiatalok saját ötleteikkel, tartalmaikkal színesítik, melyen keresztül nyilvánosságra hozzák a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos álláspontjukat, érzelmeiket. Ugyanitt információt is gyűjthetnek arról, mit is számít pontosan gyűlölet beszédnek. A honlapon a kampány által képviselt és közvetített értékek tiszteletét fiatal moderátorok védik és biztosítják rendszeresen.

 

Kérdés azonban, hogy a kampány üzenete hogyan jut el olyan közösségekhez, emberekhez, akiknek nem áll rendelkezésükre az internet, vagy semmilyen közösségi oldalnak nem tagjai? Egy igazán széles körű kampányhoz elengedhetetlen volna olyan közösségi megoldásokat kidolgozni, amelyek nem pusztán az internet köré épülnek, és „offline” akciókra ösztönzik a fiatalokat.

 

Eddig megvalósult akciók Magyarországon

 

 

 

A No Hate Speech Movement keretén belül számos magyarországi esemény valósult már meg. Ilyen volt a Helyi Demokrácia Európai Hete és a Béke Nemzetközi Napja. Különböző akciónapokat, vitafórumokat szerveztek még ezenkívül. A programok sokfélesége lehetőséget adott új módszerek, források és kapcsolatok kiépítésére, amelyek tovább növelték a kampány sikerességét.

 

Ahhoz, hogy elejét vegyük a kialakult morális válságnak, megakadályozzuk a gyűlölet továbbterjedését, összefogásra van szükség. Kezünkben van a lehetőség, hogy együtt változtassunk. Csatlakozz, hogy többé senkinek se kelljen származása miatt rettegnie. Tegyünk közösen azért, hogy egy szebb, és élhetőbb Európát hozzunk létre, ahol az egyenlőség, az elfogadás nem kiváltáság, hanem mindenkinek vele született joga!

 

Tupi Zsófia

Közzétéve: csü., 07/11/2013 - 13:07


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!