Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Hogyan alakul a fiatalok helyzete Európában?

Az EU 2015-ös Ifjúsági Jelentése az Európai Bizottság kiadásában jelent meg. Teljes képet ad a fiatalok helyzetéről, és arról, hogy a döntéshozók miként foglalkoztak ezzel a kérdéssel a 2013-2015 időszakban.

Az ifjúság a legiskolázottabb generáció

A jelentés szerint az EU-ban ebben a korosztályban a legkisebb az iskolából kimaradók száma. Azonban még mindig sok a tennivaló: 8.7 millió 15-29 éves fiatal munkanélküli, 13.7 millió fiatal nem foglalkoztatott, nem részesül sem oktatásban, sem képzésben (NEET fiatalok), és közel 27 millió fiatal van kitéve a szegénység kockázatának vagy a társadalomból való kizárásnak.

 

A fiatalok nagyon aktívak

A jelentés azt is feltárja, hogy a fiatalok aktívan vesznek részt nem csak az internet és a közösségi média világában, hanem olyan tevékenységekben is, melyek a társadalom alulról jövő szerveződései: a fiataloknak mintegy fele aktív tagja valamilyen szervezetnek és négyből egy végzett önkéntesként valamilyen tevékenységet.

 

Itt az ideje kimondani: együttműködésre van szükség!

A fiatalok támogatása, különösen a megfelelő munkahely megtalálásához való hozzásegítésük 2013 óta az EU és a tagállamok egyik prioritása. A fiatalok jelenlegi helyzete azonban azt támasztja alá, hogy továbbra is maximális figyelmet kell fordítani az integrációjukra, hogy mindegyikük aktív tagja lehessen a társadalomnak. Különösen szükség van a sport és az oktatás közötti kapcsolat megerősítésére, hogy ezáltal is elősegítsük a társadalmi integrációt, a fiatalok kompetenciáinak fejlődését és a foglalkoztathatóságot. Ez megköveteli a széleskörű együttműködést a különböző politikákkal és a politikai szereplőkkel. Ebben a folyamatban elengedhetetlen, hogy a fiatalok is megoszthassák véleményüket a politikai döntéshozókkal.

 

Bővebben itt:  http://bit.ly/10TQWEE

 

Публикувана на: пет, 09/10/2015 - 11:08


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!