Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Összebeszéltünk az ifjúsági ügyekért

Első alkalommal szerveztek Ifjúságügyi Kongresszust Összebeszélünk címmel az ELTE-n. A kétnapos rendezvényen számos témát jártak körbe, és megoldást kerestek a problémákra a hazai szakemberek.

Az őszi szünetben sem kongott üresen az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Tanszékének aulája: közel kétszázötven hazai és határon túli ifjúsági szakember találkozott a budapesti pszichológiai élet központjában. A találkozó célja az volt, hogy olyan találkozási alkalmat és helyszínt hozzon létre az Ifjúságszakmai térben, ahol az elmúlt évek tapasztalatait lehet átbeszélni. Fontos szempont volt, hogy szembesülni tudjanak a problémákkal, és azokat sikeresen közvetíthessék az érdeklődők és szakemberek felé. A legfpbb cél talán mégis az volt, hogy mindezekre  megoldást találjanak a résztvevők. „Az Összebeszélünk – I. Ifjúságügyi Kongresszus a fiatalokkal foglalkozó diszciplínák (tudományág) és szakmák közötti diskurzus erősítését és az ifjúságügy integratív megközelítésének elősegítését kívánja szolgálni”- olvasható a hivatalos honlapon. Az ELTE, az ISZET és a NIT által szervezett találkozó sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy „Teret kívánunk adni az ifjúságügy: az ifjúságszociológia, pedagógia-kultúraközvetítés, ifjúsági szociális munka, ifjúságpolitika legújabb innovációinak bemutatására. Emellett hozzáférési lehetőséget kíván biztosítani a szakpolitikák célkitűzései, a tudományos nóvumok és a szakmai gyakorlat megismerésére, szembesítésére.”

 

Anya, én nem te vagyok!

 

Hazai és európai ifjúságkutatási adatok szerint a mai fiatalok nemzedéke más, mint a korábbiak. Európában mindenhol megfigyelhető az a trend, hogy a fiatalok később válnak önállóvá, lépnek be a munkaerőpiacra és alapítanak családot. Közéleti érdeklődésük általában alacsony, ugyanakkor fogékonyabbak a szélsőséges eszmékre. A digitális világ térnyerése és egyéb tényezők eredményeként szabadidős szokásaik is eltérnek a korábbi generációkétól. Ugyanakkor pontosan ez az a korosztály, amelyre a gyermekek után a leginkább hatnak a negatív társadalmi folyamatok. A szakemberek és politikusok egyaránt tisztában vannak azzal, hogy a fiataloknak kulcsszerepe van a jövő formálásában.

Interaktív és hiteles előadások

 

A plenáris üléseken a résztvevők találkozhattak az új, „csendes” generációval. Előadásokat hallgathattak a fiatalok közéletiségéről és apolitikusságáról, a Facebook szociálpszichológiájáról, a segítő szakmák és az ifjúságügy kapcsolatáról. A generációváltásról is szó esett, ami a „táborok ifjúságától” egészen a „fesztiválok ifjúságáig” tart. Találkozhattunk azzal is, hogyan látja egy fiatal a szakembereket, és kiderült az is, milyen hatása van a szakemberek szerepének a fiatalok életét.

 

A műhelymunkák középpontjába természetesen a „csendes generáció” – azaz mi, mai fiatalok – került. Ezt a csoportot az agresszió, a közösségtelenség, az ifjúságbűnözés, a serdülő kor ellentmondásai, a függőségek, az identitás-talanság, a jövőkép-telenség és a digitális gondolkodás alapján vizsgálták.

 

A workshopokat egytől egyig hazánkban ismert és nemzetközi szinten is elismert ifjúságkutatók vezették. Egy-egy foglalkozáson 20-25 résztvevő vett részt. Kifejezetten előnyére vált a fókuszbeszélgetéseknek, hogy a látogatók teljesen vegyes körből érkeztek, így tapasztalatot cserélhettek azok a szakemberek, akik az iskola keretein belül találkoznak a fiatalokkal, és akik mondjuk egy ifjúsági házban érintkeznek a 12-25 év közötti korosztállyal.

Volt értelme!

 

Fejenként négy műhelyfoglalkozáson vehettünk részt, így átlagosan 70-80 szakemberrel találkoztunk. Kifejezetten sok látásmóddal és véleménnyel szembesülhettünk, melyek nemcsak új meglátásokat, ötleteket eredményeztek, hanem a jövőre nézve egy szorosabb együttműködés kezdetét is jelenti. Összekötő kapocs szerepet is kapott az Összebeszélünk – és valóban: jól össze-, ki- és átbeszéltünk!

 

Fülep Bálint

 

A képeket köszönjük az Élő Könyvtár szervezetnek.

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 17/11/2014 - 22:54


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!